Την αυξανόμενη αδυναμία της κυβέρνησης, μπροστά και στις πιέσεις των ξένων δανειστών για ευρύτερη συναίνεση, να συνεχίσει με τον ίδιο τρόπο διακυβέρνησης, εκφράζει η σημερινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο τελευταίος φαίνεται να κάνει μια ύστατη προσπάθεια για την εξεύρεση μιας μίνιμουμ συμφωνίας που θα κατεύναζε τις Βρυξέλλες, αλλά, με την εξαίρεση του ΛΑΟΣ, τα κόμματα της αντιπολίτευσης δηλώνουν ότι δεν συναινούν στην κυβερνητική πολιτική.

Ads


Το κρίσιμο θέμα είναι η τελική επιλογή
του Γ. Παπανδρέου: αν συνεχίσει όπως σήμερα, αναλαμβάνει να ξεπεράσει μόνος τη κρίση, πράγμα όλο και πιο δύσκολο. Αν αντίθετα, αξιοποιώντας και επικοινωνιακά τα πιθανώς πενιχρά αποτελέσματα της σημερινής συνεδρίασης, επιλέξει τις πρόωρες εκλογές. θα παραδεχθεί και τυπικά ότι δεν μπορεί να κυβερνήσει, τουλάχιστον μόνος του.

Η σημερινή συνεδρίαση συγκεντρώνει το ενδιαφέρον ολόκληρης της Ευρώπης και των μεγάλων μέσων ενημέρωσης. Σε μια μακροσκελή ανταπόκριση από την Αθήνα, το πρακτορείο REUTERS επικαλείται στελέχη της κυβέρνησης που δηλώνουν ότι ο Πρωθυπουργός, γνωρίζει πλήρως πως οι πρόωρες εκλογές μπορεί να μην οδηγήσουν σε απόλυτη πλειοψηφία και θέλει να αποφύγει αυτό το ενδεχόμενο. «Υπάρχουν ορισμένοι που προωθούν την ιδέα μίας κυβέρνησης εθνικής ενότητας χωρίς να συνειδητοποιούν τις καταστροφικές συνέπειες που θα είχε κάτι τέτοιο. Αυτή η επιλογή θα χρησίμευε μόνο σε όσους προτιμούν το χάος και την ανομία», δηλώνει μέλος της κυβέρνησης που δεν κατονομάζεται.

Παρά τις επίσημες διαψεύσεις όμως,
συνεχίζει η ανταπόκριση, οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι οι πρόωρες εκλογές, που σίγουρα θα οξύνουν την κρίση άν απ αυτές προκύψει αδύναμη κυβέρνηση, εξαρτώνται από το κατά πόσο ο Παπανδρέου είναι σίγουρος ότι μπορεί να ξεπεράσει από μόνος του την κρίση. «Εάν πιστεύει ότι μπορεί να τα καταφέρει τότε δεν θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές. Εάν θεωρεί ότι δεν μπορεί, τότε θα κατηγορήσει τη Νέα Δημοκρατία για το αδιέξοδο και θα προχωρήσει σε εκλογική αναμέτρηση», δηλώνει ο K Παναγόπουλος, της εταιρείας δημοσκοπήσεων ALCO.

Η ΝΔ και το 17ο ομοσπονδιακό κρατίδιο της Γερμανίας

Εν τω μεταξύ συνεχίζεται και η συζήτηση για τη στάση της ΝΔ, την οποία Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και το ΔΝΤ πιέζουν για να δώσει τη συγκατάθεσή της στα νέα μέτρα. «Η Πορτογαλία δεν είχε κυβέρνηση και η πολιτική συναίνεση ήταν απαραίτητη για να λάβει τη βοήθεια. Εδώ η κυβέρνηση έχει πλειοψηφία στη Βουλή και μπορεί να περάσει τους νόμους που θέλει. Η δουλεία μας είναι η αντιπολίτευση», δηλώνει στέλεχος της ΝΔ που θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Στο ίδιο θέμα αναφέρεται
και άρθρο γνώμης στους Financial Times Deutschland με τίτλο «Ελλάδα, το 17ο ομοσπονδιακό κρατίδιο» και υπότιτλο «Ο μηχανισμός διάσωσης δεν ήταν αρκετός».

Ads

Η Άνγκελα Μέρκελ πρέπει να ομολογήσει στους πολίτες ότι θα πρέπει να χρηματοδοτήσουν την Ελλάδα για μεγάλο χρονικό διάστημα, γράφει το άρθρο. Στα τέλη Ιουνίου η Καγκελάριος θα ζήσει μία από τις πιο δυσάρεστες στιγμές της κυβερνητικής της θητείας. Θα πρέπει να εξηγήσει γιατί το πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα δεν αποδείχθηκε αρκετό. και γιατί θα χρειαστούν παραπάνω κεφάλαια .

Για να εξασφαλίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία στο Γερμανικό Κοινοβούλιο για την επέκταση της βοήθειας προς την Ελλάδα, ίσως χρειαστεί την υποστήριξη των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων που θα επιδείξουν έτσι μεγαλύτερη αλληλεγγύη προς την κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου απ’ ό,τι ο πολιτικός φίλος της Μέρκελ Α. Σαμαράς, σχολιάζει ειρωνικά ο αρθρογράφος.

Φορολογία και ανασχηματισμός.

Από τα δημοσιεύματα και τις πληροφορίες, προκύπτει επίσης ότι ένα σημείο σύγκλισης ΠΑΣΟΚ-ΝΔ θα μπορούσε να είναι η αλλαγή των κυβερνητικών θέσεων στο θέμα της φορολογίας, το οποίο η ΝΔ χρησιμοποιεί για να εξηγήσει γιατί δεν μπορεί να συνεργαστεί με την κυβέρνηση. Σύμφωνα με το πρακτορείο REUTERS το ΔΝΤ έχει ήδη επισημάνει στην κυβέρνηση ότι βασίζεται υπερβολικά στη νέα φορολογία αντί να προσπαθήσει να πατάξει τη φοροδιαφυγή και να περιορίσει τις δαπάνες.

Στην ανταπόκριση παρουσιάζονται τέλος και δηλώσεις ανώνυμης κυβερνητικής πηγής, σύμφωνα με την οποία ο πρωθυπουργός «είναι πολύ πιθανό να προχωρήσει σε ανασχηματισμό πριν ή αμέσως μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις 23–24 Ιουνίου». Στο ίδιο θέμα προστίθεται ότι ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου είναι πολύ πιθανό να παραμείνει στη θέση του, παρά τις συχνές επιθέσεις από συναδέλφους του στα υπουργικά συμβούλια, γιατί έχει τη στήριξη του Παπανδρέου. Την παραίτηση του κ. Παπακωνσταντίνου ζήτησε χθες με απόφαση του το ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης.

Διαβάστε επίσης: Σε εξέλιξη το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών