Η υλοποίηση της δέσμης μέτρων για την κοινωνική συνοχή και την κοινωνική προστασία που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση για τους άνεργους βρέθηκαν επί τάπητος στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, σήμερα Τρίτη υπό τον πρωθυπουργό, με την υπουργό και τον υφυπουργό Εργασίας Λ. Κατσέλη και Γ. Κουτρουμάνη, καθώς επίσης και τους υφυπουργό Υγείας Μιχ. Τιμοσίδη και πρόεδρο του ΟΑΕΔ Ηλ. Κικίλια.

Ads

Σύμφωνα με πληροφορίες στα μέτρα περιλαμβάνεται η πλήρης ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη για τους άνεργους για το 2011. Εκτιμάται ότι με βάση τα σημερινά δεδομένα, σε αυτό θα εντάσσονται 400.000 άνεργοι.

Η κάλυψη θα αφορά ανέργους νέους ηλικίας μέχρι 30 ετών με μοναδική προϋπόθεση την εγγραφή τους στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ, καθώς και ανέργους άνω των 30 ετών που έχουν συμπληρώσει δυο τουλάχιστον έτη ασφάλισης στο ΙΚΑ ή τον ΟΑΕΕ.

Ο χρόνος ασφάλισης για κάθε έτος μετά το τριακοστό προσαυξάνεται κατά 100 ημέρες ασφάλισης και μέχρι συμπλήρωσης 3.000 ημερών ασφάλισης. Στο πρόγραμμα εντάσσονται επίσης οι εργαζόμενοι που συμπλήρωσαν το 2010, 50 ημέρες ασφάλισης σε οποιοδήποτε φορέα.

Ads

Επιπλέον, στα μέτρα περιλαμβάνονται και εθνικά ολοκληρωμένα προγράμματα στήριξης εργασίας και κοινωνικής προστασίας, καθώς επίσης και η κατάθεση του νομοσχεδίου για την κοινωνική οικονομία, που θα προβλέπει τη δημιουργία Ταμείου κοινωνικής οικονομίας και δράσεις για την κοινωνική εργασία.

Επιπλέον ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, γνωστοποίησε με αφορμή τη σύσκεψη, ότι βρίσκονται σε εξέλιξη τεχνικές συναντήσεις με τις Βρυξέλλες, προκειμένου να συγχρηματοδοτηθεί από την ΕΕ φέτος και του χρόνου το πρόγραμμα “Βοήθεια στο σπίτι”. Ανακοίνωσε επίσης ότι η διάταξη για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων θα ψηφιστεί εντός της εβδομάδας. Το επίδομα προγραμματίζεται να καταβληθεί μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου.

Σύσκεψη στο Μαξίμου και για το μηχανισμό στήριξης

Σύσκεψη με τον υπουργό Οικονομικών και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών είχε ο Γιώργος Παπανδρέου, παρουσία του συμβούλου του επί οικονομικών θεμάτων, Λουκά Παπαδήμου. Σύμφωνα με πληροφορίες, αντικείμενο ήταν η προετοιμασία της Ελλάδας ενόψει της διαπραγμάτευσης για το μόνιμο μηχανισμό στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις αναμένεται να αποτελέσει για την ελληνική πλευρά η συμμετοχή ιδιωτών στο κόστος διάσωσης των υπερχρεωμένων κρατών της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη έγινε κατανομή ρόλων μεταξύ των αρμόδιων κυβερνητικών στελεχών. Οι ίδιες πληροφορίες λένε ότι ο κ. Παπαδήμος έχει αναλάβει ειδική αποστολή, να μεταβεί δηλαδή ως απεσταλμένος της ελληνικής κυβέρνησης προκειμένου να έρθει σε επαφή με εκπροσώπους της Άνγκελα Μέρκελ και να εξετάσει το ενδεχόμενο μιας λύσης κοινής αποδοχής. Στις συναντήσεις αυτές αναμένεται να εξεταστεί και η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου της τρόικας.Το ταξίδι ίσως πραγματοποιηθεί εντός της εβδομάδος.

Στη σύσκεψη μετείχαν ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας και η αναπληρώτρια υπουργός, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.