Σύσκεψη για το μεταναστευτικό πραγματοποιείται στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, προκειμένου, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, «να συζητηθούν οι διαστάσεις που έχει λάβει και ο στρατηγικός σχεδιασμός που έχει εκπονήσει η κυβέρνηση για την αντιμετώπισή του και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, και τη δημιουργία Χώρων Κλειστής Προσωρινής Φιλοξενίας παράνομων μεταναστών».

Ads

 
Σύμφωνα με πληροφορίες, σκοπός της συνάντησης είναι να εξευρεθούν εγκαταστάσεις που μπορούν να διαμορφωθούν σε κέντρα προσωρινής κράτησης ανάλογο με αυτό που θα δημιουργηθεί σε λίγες ημέρες στη Κοζάνη. Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη φέρεται να έχει καταλήξει σε 14 χώρους, που μπορούν σχετικά γρήγορα και με μικρό κόστος να λειτουργήσουν ως χώροι κράτησης μεταναστών.
 
Στη σύσκεψη έχουν κληθεί να συμμετάσχουν ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος Γιάννης Σγουρός, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης, και οι γενικοί γραμματείς Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Δυτικής Ελλάδος, Στερεάς Ελλάδος, Πελοποννήσου και οι Πρόεδροι των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων.
 
“Η παράνομη μετανάστευση συνιστά ένα από τα πιο κρίσιμα ζητήματα για τη χώρα μας που οφείλουμε να διαχειριστούμε με τρόπο συλλογικό, δημοκρατικό και αποτελεσματικό. Κάθε είδους αναβολής ανάληψης πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση της κατάστασης θα μας οδηγήσει σε ραγδαία επιδείνωση των προβλημάτων” αναφέρεται στην επιστολή – πρόσκληση που απέστειλε ο Μ. Χρυσοχοΐδης.
 
Οικονόμου: «Μονόδρομος τα στρατόπεδα»
 
«Μονόδρομο» χαρακτήρισε τη δημιουργία χώρου κράτησης μεταναστών ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου προεξαγγέλλοντας τη δημιουργία παρόμοιων στρατοπέδων και σε άλλες περιφέρειες της χώρας.
 
«Για να μπορέσουμε να διαχειριστούμε τους παράνομους μετανάστες θα πρέπει να έχουμε τέτοιους χώρους κράτησης. Θα πρέπει αρχικά να διαπιστώνεται εάν υπάρχουν προϋποθέσεις πολιτικού ασύλου για να τους χορηγείται, ειδάλλως θα πρέπει να κρατούνται (…) Δεν θα δημιουργηθεί τέτοιος χώρος μόνο στην Κοζάνη. Θα υπάρξει σύσκεψη με τους περιφερειάρχες ώστε σε εύλογο χρονικό διάστημα να μας υποδείξουν αντίστοιχους χώρους» σημείωσε, μιλώντας στο ΒΗΜΑ 99,5.

Σγουρός: «Οι λαθρομετανάστες πρέπει να γυρίσουν στην πατρίδα τους»
 
«Όλοι οι λαθρομετανάστες, πρέπει να γυρίσουν στην πατρίδα τους, σε συνεργασία με τα προξενεία», δήλωσε στον ΒΗΜΑ 99,5 το πρωί της Δευτέρας, ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός. «Υπάρχει έλλειψη χώρου και δεν μπορούμε να τους κρατάμε σε κέντρα προσωρινής κράτησης» σημείωσε.