Νέα συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου της κυβέρνησης λαμβάνει χώρα στο κτίριο του υπουργείου Εσωτερικών, επί της λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας. Η σύσκεψη γίνεται υπό την προεδρία του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση και την συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου και του υπουργού Πολιτισμού Παύλου Γερουλάνου.

Ads

Στο υπουργείο Εσωτερικών, γράφει σήμερα το Βήμα, στον έκτο όροφο όπου γίνεται η συνεδρίαση έχουν γίνει τροποποιήσεις για να φιλοξενούνται συνεργάτες του πρωθυπουργού ενώ είναι πιθανόν να ετοιμαστεί γραφείο και για τον κ. Παπανδρέου. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Πεταλωτή, εκεί θα συνεδριάζει σε τακτική βάση «η ομάδα σχεδιασμού» της κυβέρνησης, η οποία ανάλογα με τα θέματα που ανακύπτουν θα εμπλουτίζεται με την παρουσία των αρμόδιων υπουργών, ενώ στις μελλοντικές συνεδριάσεις θα συμμετέχουν και οι Νίκος Αθανασάκης και Τηλέμαχος Χυτήρης.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Πεταλωτής, η ομάδα αυτή δεν θα είναι άτυπη κυβερνητική επιτροπή, ούτε θα ασχολείται με τα θέματα της καθημερινότητας ή με την επικοινωνία, αλλά θα χαράσσει ευρύτερες πολιτικές και ότι όποτε χρειάζεται θα καλούνται οι αρμόδιοι υπουργοί.

Τόσο η απουσία του Θεόδωρου Πάγκαλου όσο και αυτή του υπουργού Επικρατείας Χ. Παμπούκη από τη χθεσινή συνεδρίαση ερμηνεύονται από τα ΜΜΕ ως αλλαγή στρατηγικής από τον κ. Παπανδρέου. Η σημερινή Καθημερινή κάνει λόγο για «νέα ομάδα κρούσης» και επικαλείται «υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος» το οποίο «εκτιμούσε χθες ότι στην πορεία ίσως προκύψει ανάγκη για την προσθήκη ενός ή και περισσότερων μελών. Δεν είναι επίσης ακόμη σαφές αν το όργανο αυτό θα παραμείνει άτυπο ή θα θεσμοθετηθεί στο πλαίσιο των νέων αρμοδιοτήτων που αποκτά το υπουργείο Προεδρίας».

Ads

Σε δηλώσεις του το βράδυ σε δελτίο ειδήσεων ιδιωτικού σταθμού, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιχείρησε να κρατήσει χαμηλούς τόνους για τις δύο ηχηρές απουσίες σημειώνοντας ότι κανείς στην κυβέρνηση δεν χάνει τις αρμοδιότητές του ενώ και οι δυο απόντες θα επιτελέσουν «σοβαρό ρόλο» στο έργο της κυβέρνησης. Ο κ. Πεταλωτής είπε ότι όταν απουσιάζει ο πρωθυπουργός θα προεδρεύει ο πρώτος της τάξει υπουργός και αν είναι παρών στη συνεδρίαση ο αντιπρόεδρος Θόδωρος Πάγκαλος, τότε θα προεδρεύει αυτός. Ο κ. Πεταλωτής πρόσθεσε ότι ο Θόδωρος Πάγκαλος θα καλείται όταν χρειάζεται. Πάντως, όπως αναφέρεται ευρέως στον σημερινό Τύπο, ο κ. Ραγκούσης φέρεται να έχει αναλάβει όλες τις αρμοδιότητες του συντονιστή του κυβερνητικού έργου, όχι όμως και τον τίτλο, για να μην προκληθούν μεγάλες αντιδράσεις. Με σημερινές του δηλώσεις, ο Τηλέμαχος Χυτήρης διέψευσε τα σενάρια περί ενόχλησης του Θ. Πάγκαλου, σημειώνοντας ότι «ο κ. Πάγκαλος, είναι αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και με τις αρμοδιότητες τις οποίες έχει- οι οποίες και παραμένουν. Ο κ. Πάγκαλος, γνωρίζει την αλλαγή αυτή και τη γνώριζε εκ των προτέρων και έχει ο ίδιος εκφραστεί για το θέμα αυτό, το οποίο και εγκρίνει και το οποίο γνωρίζει ότι δεν θίγει καθόλου την εργασία του».

Επιπλέον, όπως ανακοινώθηκε, θα συσταθεί Γενική Γραμματεία για την υποστήριξη του έργου του πρωθυπουργού, σύμφωνα με απόφαση του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου. Γενική γραμματέας θα οριστεί η έως τώρα Διεύθυντρια της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ κ. Ρεγγίνα Βάρτζελη.

Σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, η οριστικοποίηση των αρμοδιοτήτων υπουργών και αναπληρωτών υπουργών είναι θέμα ημερών. «Είναι αλήθεια ότι την προηγούμενη φορά υπήρχαν αρμοδιότητες που είχαν καθυστερήσει, αυτό, όμως, είχε να κάνει και με το ότι ήμασταν μια νέα κυβέρνηση, είχε να κάνει με το ότι άλλαξαν τα υπουργεία τη δομή τους, από αυτή που ήταν της προηγούμενης κυβέρνησης, υπήρχε ένας κρατικός μηχανισμός ο οποίος δεν ακολουθούσε αυτά που έπρεπε να γίνουν. Τώρα πλέον υπάρχει ένας κρατικός μηχανισμός, ο οποίος λειτουργεί έτσι όπως πραγματικά ορίζουν και η κυβέρνηση συνολικά, αλλά και οι υπουργοί ο καθένας από μόνος του. Υπάρχουν βέβαια νομοτεχνικά ζητήματα, δηλαδή θα πρέπει να εκδοθούν προεδρικά διατάγματα, να γίνει επεξεργασία από αρμόδια όργανα» σημείωσε, μιλώντας στο ρ/σ Flash.

Ο κ. Πεταλωτής άφησε, ωστόσο, ανοικτό το ενδεχόμενο να αλλάξουν ορισμένες αρμοδιότητες «χέρια», όπως εκείνη της ενέργειας, αναφέροντας ότι «η ενέργεια είναι προς το παρόν εκεί που είναι, είναι από τις αρμοδιότητες όπου χρειάζεται να γίνει μια περαιτέρω επεξεργασία για να καθοριστούν κιόλας».

Εν τω μεταξύ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντώντας στα σχόλια περί «ακριβής κυβέρνησης», σημείωσε ότι η μείωση των λειτουργικών δαπανών του Δημοσίου το προηγούμενο οκτάμηνο, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, έφτασε το 1 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τον κ. Πεταλωτή, ότι με τις προσπάθειες της κυβέρνησης για εξοικονόμηση δαπανών στο Δημόσιο, όλο αυτό το διάστημα, έχει συντελεστεί και συντελείται «πρωτοφανής οικονομία» στις καθημερινές δαπάνες λειτουργίας του κράτους, στις καταναλωτικές δαπάνες, σε προμήθειες, τηλέφωνα, καύσιμα, υπηρεσιακά αυτοκίνητα, επιχορηγήσεις φορέων, υπερωρίες, καθώς επίσης και αμειβόμενες επιτροπές.

«Μαλλιά κουβάρια κινδυνεύουν να γίνουν τα μέλη της νέας κυβέρνησης, αν δεν ξεκαθαριστούν άμεσα οι αρμοδιότητές τους» σχολίασε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος και κατηγόρησε την κυβέρνηση για σύγχυση που επικρατεί και που «μπλοκάρει σε πολλούς κρίσιμους τομείς κάθε δυνατότητα παραγωγής ουσιαστικού έργου».

Επαφές για την οικονομία και εκκρεμότητες που περιμένουν… τον υπουργό τους

Σε ανοιχτή γραμμή με πρόσωπα που έχουν μακρά εμπειρία και θητεία σε οικονομικές θέσεις και ως επικεφαλής τραπεζικών και χρηματοοικονομικών οργανισμών βρίσκεται τις τελευταίες εβδομάδες ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με το σημερινό Βήμα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο κ. Παπανδρέου συναντάται σε τακτική βάση με τον Λ. Παπαδήμο, πρώην αντιπρόεδρο της ΕΚΤ, τον Ι. Στουρνάρα, πρόεδρο του ΙΟΒΕ, ενώ, προστίθεται, έχει επαναδραστηριοποιηθεί ο Ηρ. Πολεμαρχάκις, ο οποίος μετά την ανακοίνωση της επιστροφής του στο περιβάλλον του Μεγάρου Μαξίμου τον προηγούμενο Φεβρουάριο εξακολουθούσε να περνά πολύ χρόνο στο εξωτερικό και λιγότερο στην Ελλάδα. Στόχος του πρωθυπουργού είναι να συγκεντρώσει γνώμες και εισηγήσεις για τις επόμενες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, καθώς ως το τέλος του έτους θα πρέπει να έχει παρουσιάσει απτά αποτελέσματα, να έχει πείσει ότι διαθέτει προτάσεις για την αντιμετώπιση της ύφεσης

Στο μεταξύ, όπως αναφέρει το σημερινό ρεπορτάζ της Ελευθεροτυπίας, οι αλλαγές αρμοδιοτήτων των υπουργών καθυστερεί περαιτέρω την υπογραφή μεγάλων εκκρεμοτήτων που στερούν από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και την αγορά κεφάλαια άνω των 15 δισ. ευρώ.

Εδώ και τρεις μήνες εκκρεμεί η τυπική υπογραφή από το υπουργείο Οικονομικών του κοινοτικού δανείου 2 δισ. ευρώ που θα «πληρώσει» χρωστούμενα του ΕΣΠΑ, κυρίως προς μικρομεσαίους, αναφέρει το δημοσίευμα. Στον… δρόμο βρίσκεται και η αξιολόγηση 3.000 επενδύσεων αξίας 10 δισ. ευρώ από τον παλαιό αναπτυξιακό νόμο, ενώ πρέπει να απορροφηθούν 2 δισ. ευρώ κοινοτικών κονδυλίων μέσα σε 45 ημέρες, να προκηρυχθούν επιδοτήσεις και κρατικά δάνεια 1,2 δισ. ευρώ εντός του 2010 και να ψηφισθεί άμεσα ο αναπτυξιακός νόμος για να είναι λειτουργικός από το 2011, αναφέρει το ρεπορτάζ.