«Έχουμε έτοιμα πακέτα βοήθειας αλλά δεν μπορούμε να τα στείλουμε στους ανθρώπους μας στη Συρία», λέει στο tvxs.gr, o Αϋμάν Σλίμπι, μέλος της Στέγης Σύρων Ελλάδας.

Ads

Περισσότερες από 72 ώρες μετά τον καταστροφικό σεισμό της Δευτέρας που αφήνει πίσω του δεκάδες χιλιάδες νεκρούς σε Τουρκία και Συρία, στην αραβική χώρα έχει φτάσει ελάχιστη βοήθεια. Με τα γεωπολιτικά παιχνίδια να μαίνονται ακόμα και σε συνθήκες τρομακτικής ανθρωπιστικής κρίσης, η αλληλεγγύη προς τον συνάνθρωπο και δη στον συγγενή, τον φίλο, πέφτει σε τοίχο.

Μόλις προχτές, μιλώντας στο CNN ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως η κατάσταση στη Συρία είναι περίπλοκη, «γιατί ουσιαστικά δεν υπάρχει επίσημος συνομιλητής» και επομένως, η Ελλάδα και οι υπόλοιπες χώρες της Δύσης θα έπρεπε να κινηθούν μέσω διεθνών οργανισμών.

Ο επίσημος συνομιλητής… βρέθηκε, καθώς το καθεστώς Άσαντ ενεργοποίησε το σχετικό αίτημα προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, όμως οι Σύροι της Ευρώπης που θέλουν να βοηθήσουν τους φίλους και συγγενείς τους στις σεισμόπληκτες περιοχές δεν έχουν καμία ενημέρωση του τι μέλλει γενέσθαι. Επιπλέον, σημειώνουν ότι τα κλασικά είδη πρώτης βοήθειας δεν αρκούν στην περίπτωση της Συρίας.

Ads

«Εξαιτίας του πολέμου που μαίνεται από το 2011 και του εμπάργκο που έχουν επιβάλει στο καθεστώς του Άσαντ οι ΗΠΑ, η χώρα μας έχει μείνει χωρίς βασικές υποδομές. Καλό είναι να φτάσουν κουβέρτες και άλλα είδη πρώτης ανάγκης, αλλά πρωτίστως η χώρα χρειάζεται βαρύ εξοπλισμό για να αντιμετωπίσει την καταστροφή. Οι άνθρωποι εκεί δεν μπορούν να σώσουν  τους επιζώντες στα χαλάσματα με κουβέρτες. Χρειάζονται μηχανήματα που θα βοηθήσουν τους διασώστες και ιατρικό εξοπλισμό για να στηθούν έστω πρόχειρα νοσοκομεία», τονίζει ο κ. Σλίμπι που είναι οδοντίατρος και ζει τα τελευταία 40 χρόνια στην Ελλάδα.

Μετά από 12 χρόνια πολεμικών επιχειρήσεων από το καθεστώς του Μπασάρ-αλ-Άσαντ, την Ρωσία, τις ΗΠΑ και τη Γαλλία, η άλλοτε πιο ανεπτυγμένη χώρα του αραβικού κόσμου και ειδικά το βόρειο τμήμα της έχει μετατραπεί σε μια έρημο από ερείπια και προσωρινός τόπος διαβίωσης εκατομμυρίων προσφύγων. Οι σεισμοί των 7,8 και 7,5 ρίχτερ της Δευτέρας, ισοπέδωσαν ολόκληρα χωριά και ολοκλήρωσαν την καταστροφή στο Ιντλίμπ και το Χαλέπι.

Διαβάστε: Γιατί η (όποια) βοήθεια προς τη Συρία είναι εγκλωβισμένη

Για το κομμάτι που ελέγχουν οι αντάρτες

«Έχουμε ετοιμάσει πράγματα για δύο διαφορετικές αποστολές. Η μία θέλουμε να φτάσει στα βορειοδυτικά, στο κομμάτι που ελέγχουν οι αντάρτες, μέσω της Τουρκίας και η άλλη στα εδάφη του Άσαντ. Για την πρώτη, μέχρι χθες Τετάρτη, ήμασταν πιο αισιόδοξοι, καθώς σε συνεννόηση με την κοινωνική κουζίνα ‘Άλλος Άνθρωπος’ και με το δήμο Αθηναίων, πιστεύαμε ότι η βοήθεια θα έφτανε. Όμως σήμερα (σ.σ Πέμπτη) μας είπαν ότι επειδή στην Τουρκία έχουν ήδη φτάσει μεγάλες ποσότητες ανθρωπιστικής βοήθειας και με δεδομένο ότι και για την βορειοδυτική Συρία οι αποστολές θα περάσουν από την Τουρκία, δεν μπορούν να δεχτούν άλλες αποστολές», σημειώνει ο Αϋμάν Σλίμπι.

Το tvxs.gr προσπάθησε να διασταυρώσει αυτή την πληροφορία μέσω της πρεσβείας της Τουρκίας στην Αθήνα αλλά δεν μας δόθηκε κάποια τέτοια πληροφορία. Για αποστολή βοήθειας προς τους σεισμόπληκτους της Τουρκίας – δεν γίνεται κάποια αναφορά στην βορειοδυτική Συρία – οι τουρικές αρχές παραπέμπουν στην ανακοίνωση που μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Τι γίνεται με το καθεστώς του Άσαντ

Για το κομμάτι της Συρίας του Άσαντ, η κατάσταση μοιάζει πιο ξεκάθαρη αλλά ταυτόχρονα πιο δύσκολη. Η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας εκ μέρους των χωρών της Δύσης – Ρωσία, Ιράν, Ιράκ, ΗΑΕ, Αίγυπτος, Αλγερία και Ινδία έχουν ήδη στείλει – θα οργανωθεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. «Έχουμε συγγενείς και εκεί αλλά δεν έχουμε τρόπο να στείλουμε βοήθεια, στην ίδια μας την χώρα», λέει χαρακτηριστικά ο συνομιλητής μας.

Στην σελίδα της πρεσβείας της Συρίας στην Αθήνα στο Facebook, έχει αναρτηθεί λίστα με τα είδη που χρειάζονται στις σεισμόπληκτες περιοχές, κυρίως ιατρικές προμήθειες και φάρμακα, αλλά δεν δίνεται κάποιος διαθέσιμος τρόπος αποστολής των ειδών αυτών.

image
image

Αντίθετα, για τις δωρεές που η πρεσβεία καλεί το κοινό να κάνει, προτείνεται στους ενδιαφερόμενους να πάνε από το κτίριο της πρεσβείας στο Ψυχικό.

image
image

«Μας τρομάζει η προοπτική να στείλουμε χρήματα», λέει ο Αϋμάν Σλίμπι από την Στέγη Σύρων Ελλάδας. «Δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι τα χρήματα θα αξιοποιηθούν όντως με τρόπο που θα βοηθήσει τους ανθρώπους μας που έχουν ανάγκη».

Τι κάνει τελικά η Ελλάδα

Από το απόγευμα της Τετάρτης, έχει κυκλοφορήσει μια διαρροή από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας – με την επισήμανση μάλιστα «σε απάντηση και κάποιων κριτικών που έχουν γίνει σχετικά με το γεγονός ότι εστάλη βοήθεια στην Τουρκία και όχι στην Συρία», σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα είχε ήδη ξεκινήσει τις προετοιμασίες για την οργάνωση της αποστολής στην αραβική χώρα.

Από το υπουργείο λένε, σε συνέχεια της συνέντευξης Μητσοτάκη στο CNN, ότι μέχρι την κατάθεση επίσημου αιτήματος από το καθεστώς Άσαντ, η χώρα μας δεν μπορούσε να προχωρήσει στην αποστολή βοήθειας. Παράγοντας του υπουργείου είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι το μόνο κανάλι μέσω του οποίου μπορεί να αποσταλεί συντονισμένα και αποτελεσματικά ανθρωπιστική βοήθεια σε πληγείσες περιοχές είναι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας.