Ο Δημήτρης Βίτσας έγινε το πρώτο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που δήλωσε ανοιχτά την προτίμηση του αναφορικά με την κούρσα διαδοχής του Αλέξη Τσίπρα στην ηγεσία του κόμματος, εκφράζοντας την στήριξή του σε μια ενδεχόμενη υποψηφιότητα του Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Ads

Ειδικότερα, ο πρώην υπουργός (ανήκει στην εσωκομματική τάση της «Ομπρέλας») μιλώντας στην τηλεόραση του OPEN, επεσήμανε πως είναι επιλογή του πρώην υπουργού Οικονομικών το εάν θα κατέλθει υποψήφιος πρόεδρος για τον ΣΥΡΙΖΑ. «Είναι δική του υπόθεση. Εγώ θέλω να είμαι ειλικρινής απέναντί σας, πλήρως. Σας λέω ότι θα με ενδιέφερε να κατέβει και θα είναι η πρώτη προτίμησή μου ο Ευκλείδης. Το εάν τελικά κατέβει είναι δικό του θέμα. Σε 2-3 ημέρες θα ξέρουμε», σημείωσε ο κ. Βίτσας.

Την ίδια ώρα, σε ερώτηση για τις πολιτικές-ιδεολογικές διαφορές που έχουν Αχτσιόγλου-Τσακαλώτος στο ενδεχόμενο να διεκδικήσουν την προεδρία του κόμματος σημείωσε: «Τεράστιες δεν έχουν, αλλά έχουν διαφορές. Εγώ για παράδειγμα είμαι πιο κοντά στις αντιλήψεις του Ευκλείδη».

Κάλεσε δε τον Αλέξη Τσίπρα να δηλώσει ποιον θέλει να στηρίξει για την προεδρία του κόμματος, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Κατά τη γνώμη μου ο Αλέξης πρέπει να πει ποιόν ή ποιά θέλει να στηρίξει για την προεδρία. Έχει γράψει μια ξεχωριστή ιστορία. Στην αρχή ο Τσίπρας, εκτός Τσακαλώτου, έμοιαζε πολύ με τα παιδιά που προαλείφονται για πρόεδροι. Είναι ο πιο έξυπνος άνθρωπος της γενιάς του».

Μεταξύ Αχτσιόγλου και Τσακαλώτου η «Ομπρέλα»

Ads

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του tvxs, η υποψηφιότητα του Ευκλείδη Τσακαλώτου παραμένει στο τραπέζι, καθώς στην «Ομπρέλα» τη διατηρούν ζωντανή και την σκέφτονται σοβαρά, καθώς εκτιμούν ότι η υποψηφιότητά του θα έχει αποδοχή και πέρα από την «Ομπρέλα». Ο ίδιος όμως είναι αυτός που θα αποφασίσει.

Από την άλλη, η κάθοδος της Έφης Αχτσιόγλου θεωρείται σχεδόν σίγουρη. Η παλιά φρουρά, που βρίσκεται κάτω από την «Ομπρέλα», έχει ανοίξει διαύλους επικοινωνίας με τη νεότερη γενιά και την τάση «6+6» με σκοπό την, από κοινού στήριξη, της πρώην υπουργού. Την στήριξή του στην Έφη Αχτσιόγλου αναμένεται να δώσει και ο Αλέξης Χαρίτσης, που το όνομά του είχε «παίξει» στη σεναριολογία της διαδοχής του Αλ. Τσίπρα.

Και Παππάς και Πολάκης;

Την ίδια στιγμή, η διαφαινόμενη διάσπαση της προεδρικής πτέρυγας αποτελεί το πιο ενδιαφέρον στοιχείο στην ανθρωπογεωγραφία του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Νίκος Παππάς εξετάζει σοβαρά την προοπτική να κατέβει στη μάχη για την ηγεσία όπως – ως γνωστόν – και ο Παύλος Πολάκης.

Οι άσπονδοι φίλοι του κ. Παππά, εντός του κόμματος, ισχυρίζονται ότι ο πρώην υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής θα αποτελέσει στόχο των αντίπαλων πολιτικών δυνάμεων λόγω της απόφασης του Ειδικού Δικαστηρίου. Ο Νίκος Παππάς, εντούτοις, μπορεί να αντιπαραβάλλει την επανεκλογή του από τους ψηφοφόρους του Νότιου Τομέα Αθηνών.  Επιπλέον, το όνομα της Ρένας Δούρου εξακολουθεί να συζητείται στην κομματική βάση.