Έντονες επικρίσεις δέχθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου, από την αξιωματική αντιπολίτευση, στη Βουλή, για τις καθυστερήσεις στην ψήφιση του αντιρατσιστικού νόμου και την απόσυρση διατάξεων για την προστασία όσων καταγγέλλουν ρατσιστικά εγκλήματα, για την οποία θα καταθέσει τροπολογία ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως έγινε γνωστό.

Ads

Όπως ενημέρωσαν τη Βουλή οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου και Ζωή Κωνσταντοπούλου, η τροπολογία που θα κατατεθεί ίσως και εντός της ημέρας, θα πρόκειται για μια «βελτιωμένη εκδοχή» της επίμαχης διάταξης του άρθρου 19 του μεταναστευτικού κώδικα, που μετά από ενδοκυβερνητικές τριβές (παρέμβαση Π. Μπαλτάκου, διχογνωμία Ιω. Μιχελάκη και Λ. Γρηγοράκου) είχε αποσυρθεί προκειμένου να κατατεθεί στο προσεχές μέλλον σε άλλο νομοσχέδιο.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλαν ότι ο νέος μεταναστευτικός κώδικας τέθηκε σε ισχύ, όμως, παρόλο που η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί να επαναφέρει το άρθρο 19, αυτό δεν έγινε και στη θέση του θα εφαρμοστεί κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ), η οποία όμως δεν προϋποθέτει διαβούλευση και συζήτηση στο Κοινοβούλιο.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης  από την πλευρά του, σημείωσε ότι η ΚΥΑ δεν πρόκειται να αντικαταστήσει τις αποσυρθείσες διατάξεις του άρθρου 19, «απλώς επαναφέρει σε ισχύ όσα ίσχυαν μέχρι πρόσφατα με το Ν. 3386/2005 όπως αυτός αντικαταστάθηκε με το άρθρο 42 του Ν. 3907/2011».

Ads

«Δεν κάναμε τίποτε άλλο παρά, μέχρι να έρθει προς ψήφιση το νέο άρθρο, να λυθούν ζητήματα που αφορούν την καθημερινότητα», ανέφερε ο Χ. Αθανασίου, προσθέτοντας ότι «δεν είναι σωστό και δεν το επιτρέπει και ίδιος προσωπικά, ας πούμε στο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, να μονοπωλεί ευαισθησίες στα ζητήματα προστασίας των ανθρώπων».

Απατώντας στις επισημάνσεις για τις καθυστερήσεις στην ψήφιση του νέου αντιρατσιστικού νόμου και είπε ότι έχει την αίσθηση πως το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί μέσα στον Ιούνιο.

Τέλος, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου, με το οποίο κυρώνεται η διεθνής σύμβαση «για την προστασία όλων των προσώπων από την αναγκαστική εξαφάνιση» και προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας, «ναι» επί της αρχής είπαν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝΕΛ. Επιφυλάξεις δήλωσε ότι τηρεί το ΚΚΕ, η ΔΗΜΑΡ και η ΧΑ.