Με δήλωση της η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρα Τζάκρη έκανε γνωστό ότι παρέδωσε στον Γραμματέα της Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας, Σταύρο Καλαφάτη το κατηγορητήριο με συγκεκριμένες πράξεις-παραλείψεις του Κώστα Αχ. Καραμανλή που οδήγησαν στην τραγωδία των Τεμπών, κίνηση που είχε προαναγγείλει το πρωί της Δευτέρας (1/4) και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης.

Ads

Συγκεκριμένα, στη δήλωση της αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι παρέδωσε «το κατηγορητήριο με συγκεκριμένες πράξεις-παραλείψεις του Κώστα Αχ. Καραμανλή, οι οποίες κατά την άποψή μας πληρούν την αντικειμενική και την υποκειμενική υπόσταση των κακουργημάτων της ανθρωποκτονίας με ενδεχομένο δόλο κατ’ άρθρο 299 ΠΚ, της διατάραξης της ασφάλειας της συγκοινωνίας μέσων σταθερής τροχιάς κατ’ άρθρο 291 παρ.1δ και στ ΠΚ και της έκθεση κατ’ άρθρο 306 παρ.2 ΠΚ».

Αναλυτικά η δήλωση της

Παρέδωσα μόλις στον Γραμματέα της Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας τον κ. Σταύρο Καλαφάτη προς ενημέρωση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, της Κυβέρνησης και της Κ.Ο. της ΝΔ το κατηγορητήριο με συγκεκριμένες πράξεις-παραλείψεις του Κώστα Αχ. Καραμανλή, οι οποίες κατά την άποψή μας πληρούν την αντικειμενική και την υποκειμενική υπόσταση των κακουργημάτων της ανθρωποκτονίας με ενδεχομένο δόλο κατ’ άρθρο 299 ΠΚ, της διατάραξης της ασφάλειας της συγκοινωνίας μέσων σταθερής τροχιάς κατ’ άρθρο 291 παρ.1δ και στ ΠΚ και της έκθεση κατ’ άρθρο 306 παρ.2 ΠΚ.

Ζητούμε από την κυβέρνηση της ΝΔ να δεσμευτεί ότι θα ψηφίσει την συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής κατ’ άρθρο 86 παρ.3 του Συντάγματος για να διερευνήσει τα παραπάνω
εγκλήματα και να δεσμευτεί ότι δεν θα προσπαθήσει να συγκαλύψει τις ευθύνες του κ. Καραμανλή έτσι ώστε να οδηγηθεί αυτός στην δικαιοσύνη μετά από την άσκηση ποινικής δίωξης.

Ads

Ζητούμε λοιπόν από την ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη να εφαρμόσει το Σύνταγμα, να ενεργοποιήσει τον νόμο περί ευθύνης Υπουργών και να παύσει να συγκαλύπτει την εγκληματική συμπεριφορά του κ. Καραμανλή και από τον κ. Καραμανλή να θέσει εαυτόν στην διάθεση της δικαιοσύνης.

Η απάντηση της κυβέρνησης

Κυβερνητικές πηγές απάντησαν στην κατάθεση κατηγορητήριου του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι το κατηγορητήριο θα πρέπει να περιέχει «πρόταση για σύσταση προκαταρκτικής εξέτασης και αφού συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό υπογραφών, να το φέρει στην Ολομέλεια της Βουλής».

Στη συνέχεια, τονίζουν ότι «μέχρι να ακολουθηθεί η ανωτέρω διαδικασία, μιλάμε απλώς για ακόμα ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης».

«Από τα θερμά χειροκροτήματα στον κ. Καραμανλή στην άτακτη υποχώρηση»

Για «άτακτη υποχώρηση της κυβέρνησης» κάνουν λόγω πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, απαντώντας στις κυβερνητικές πηγές.

Συγκεκριμένα, αναφέρουν: «από το «να φέρετε στη Βουλή κατηγορητήριο, να το συζητήσουμε» και «με γενικές κατηγορίες και χωρίς κατηγορητήριο, δεν έχουμε κράτος δικαίου», του Κυριάκου Μητσοτάκη, στο «αφού συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό υπογραφών, να το φέρει στην ολομέλεια» των κυβερνητικών πηγών.

Από τα θερμά χειροκροτήματα στον κ. Καραμανλή και τους κυβερνητικούς λεονταρισμούς για την υποστήριξη του, στην άτακτη υποχώρηση.

Μισή ώρα αφότου παρέλαβε στα χέρια του ο Κυριάκος Μητσοτάκης το κατηγορητήριο που ζητούσε επιτακτικά από τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, πέταξε για ακόμα μια φορά την… μπάλα στην εξέδρα, για να διασώσει τον κ. Καραμανλή από τις βαρύτατες πράξεις και παραλλήψεις που του αποδίδονται.

Η επιχείρηση συγκάλυψης συνεχίζεται, επιβεβαιώνοντας την πολιτική εξίσωση «Μητσοτάκης ίσον Καραμανλής, Καραμανλής ίσον Μητσοτάκης, η συγκάλυψη, έχει πρόσωπο». Μόλις στερήθηκαν και την τελευταία τους δικαιολογία»