Τα νέα μέλη για την Επιτροπή Ανταγωνισμού έσπευσε να ανακοινώσει σήμερα η ΝΔ, με τον ΣΥΡΙΖΑ να καταγέλλει «νέο θεσμικό ατόπημα» από την πλευρά της κυβέρνησης.

Ads

Το Μέγαρο Μαξίμου ανακοίνωσε πως προτεινει τον καθηγητή Δικαίου Ανταγωνισμού και Δημοσίας Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, Ιωάννη Λιανό για τη θέση του Προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού, στην θέση της Βασιλικής Θάνου. Για τη θέση της αντιπροέδρου, η κυβέρνηση προτείνει την διδάκτορα Καλλιόπη Μπενετάτου, η οποία έχει δεκαετή θητεία σε θέσεις ευθύνης στην Επιτροπή Ανταγωνισμού και για τις θέσεις των μελών και εισηγητών της Ανεξάρτητης Αρχής, την καθηγήτρια στο Δίκαιο Ανταγωνισμού, Μαρία Ιωαννίδου και την ειδική νομική σύμβουλο του Ενιαίου Συμβουλίου Εξυγίανσης της Ευρωπαϊκή Ένωσης, Μαρία Ιωάννα Ράντου.

Όπως επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ στη ΝΔ, «η νομολογία, ευρωπαϊκή και εθνική, προβλέπει την ολοκλήρωση της θητείας των μελών των ανεξάρτητων Αρχών» και σημειώνει πως «η υπόθεση της παύσης των μελών της Επιτροπής Ανταγωνισμού εκκρεμεί ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας και επίκειται η συζήτηση της αίτησης αναστολής στις 30 Αυγούστου». «Ως εκ τούτου είναι αδιανόητη οποιαδήποτε ενέργεια προς την κατεύθυνση της επιλογής νέων μελών, η οποία συνιστά ευθεία και απροκάλυπτη παρέμβαση σε δικαστικά εκκρεμή υπόθεση», τονίζει στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ και καλεί το κυβερνόν κόμμα «να μην προχωρήσει σε αυτή την επιλογή».

Η Κουμουνδούρου αντιθέτως, καλεί τη ΝΔ «να συμμετάσχει στο διάλογο που ανοίγει ο ΣΥΡΙΖΑ, με την εντός των ημερών κατάθεση πρότασης τροποποίησης του Κανονισμού της Βουλής για την ενίσχυση της διαφάνειας στην επιλογή των μελών της Επιτροπής Ανταγωνισμού». «Σκοπός της πρότασης είναι να εναρμονιστεί ο Κανονισμός της Βουλής με το ν. 3959/2011 περί προστασίας του ελεύθερου ανταγωνισμού, ώστε να υλοποιηθεί η βούληση του νομοθέτη, η επιλογή των μελών της εν λόγω ανεξάρτητης Αρχής να γίνεται με πλειοψηφία των 4/5 των μελών της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, όπως ισχύει για τις συνταγματικά κατοχυρωμένες Αρχές», τονίζει. Και καταλήγει σημειώνοντας το εξής: «Η ΝΔ έχει την ευκαιρία να αποδείξει στην πράξη ότι εννοεί την πίστη της στην ανεξαρτησία των αρχών».

Ads

Υπενθυμίζεται πως με νόμο – εξπρές που πέρασε στις αρχές Αυγούστου, η κυβέρνηση ξήλωσε την Βασιλική Θάνου από το τιμόνι της Επιτροπής Ανταγωνισμού ορίζοντας ασυμβίβαστο για όσους έχουν διατελέσει σύμβουλοι υπουργών και κυβερνήσεων, επικαλούμενη ευρωπαϊκή οδηγία. Σύμφωνα με επίσημα βιογραφικά αρκετών μελών των Επιτροπών Ανταγωνισμού σε κράτη-μέλη της ΕΕ, ωστόσο, κορυφαία στελέχη τους έχουν διατελέσει σύμβουλοι υπουργών και κυβερνήσεων. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι αυτά της Γερμανίας, του Προέδρου Andreas Mundt, της Γαλλίας, του Προέδρου Isabelle De Silva, και της Ιταλίας, του Προέδρου Giovanni Pitruzsella και του Γενικού Γραμματέα Filippo Arena.

Η Βασιλική Θάνου από την πλευρά της προσέφυγε στο ΣτΕ, καταγγέλοντας «έκπτωση» από το αξίωμά της, ενώ έκανε λόγο για φωτογραφική διάταξη και εμπάθεια στο πρόσωπό της εξαιτίας πολιτικών σκοπιμοτήτων, επειδή υπήρξε σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα. Σε συνέντευξή του πάντως σήμερα στον ΑΝΤ1, ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης,  δήλωσε κυνικά στον ΑΝΤ1 ότι «αλλάζουμε την κ. Θάνου γιατί είναι ΣΥΡΙΖΑ» και σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση θα έκανε το ίδιο ακόμη κι αν η κ. Θάνου στήριζε τη γαλάζια παράταξη.  

«Όχι» στα ασφαλιστικά μέτρα από ΣτΕ

Εν τω μεταξύ, απορρίφθηκε από τον προεδρεύοντα του θερινού τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), αντιπρόεδρο Μιχάλη Πικραμένο η αίτηση προσωρινής διαταγής που είχαν καταθέσει οι κυρίες Βασιλική Θάνου και Άννα Νάκου, πρώην πρόεδρος και πρώην αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού, αντιστοίχως. Τόσο η κυρία Θάνου όσο και η κυρία Νάκου με την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσαν στο ΣτΕ ζητούσαν να παγώσει η διαπιστωτική πράξη έκπτωσή τους από τις θέσεις τις οποίες κατείχαν.

Επίσης, οι κυρίες Θάνου και Νάκου έχουν καταθέσει και αίτηση αναστολής, η οποία έχει προσδιοριστεί να συζητηθεί την ερχόμενη Παρασκευή 30 Αυγούστου στην Επιτροπή Αναστολών του ΣτΕ. Ακόμη, έχουν υποβάλλει στο Ανώτατο Δικαστήριο και αίτηση ακύρωσης των πράξεων έκπτωσης τους από την ηγεσία της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Η αίτησή ακύρωσής αναμένεται να συζητηθεί στις αρχές Δεκεμβρίου από την Ολομέλεια του ΣτΕ. Ειδικότερα, οι δυο προσφεύγουσες με την αίτηση ακύρωσης στρέφονται κατά των διαπιστωτικών πράξεων αυτοδίκαιης εκπτώσεώς τους από τις θέσεις τους. Μεταξύ άλλων στην προσφυγή τους υποστηρίζουν πως η θέσπιση του ασυμβίβαστου που εισήχθη με τον νόμο 4623/2019 της κυβέρνησης κατ’ εφαρμογήν του οποίου κηρύχθηκαν έκπτωτες εμφανίζει σωρεία παραβάσεων τόσο της κοινοτικής όσο και της εθνικής νομοθεσίας.