Αναπόφευκτη φαίνεται η οριστική διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς οι πληροφορίες για τη βαθύτατη εσωκομματική κρίση στην Κουμουνδούρου θέλουν την ομάδα της Έφης Αχτσιόγλου να αποχωρεί. Μαζί με την πρώην υπουργό Εργασίας είναι τουλάχιστον άλλοι έξι βουλευτές, οι Νάσος Ηλιόπουλος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Αλέξης Χαρίτσης, Θεανώ Φωτίου, Σία Αναγνωστοπούλου και Μερόπη Τζούφη.

Ads

Τα σενάρια θέλουν τους βουλευτές που θα αποχωρήσουν από τον ΣΥΡΙΖΑ να συνεργάζονται με την «Ομπρέλα» και να επιχειρούν -μαζί με τους ανεξάρτητους πλέον Ευκλείδη Τσακαλώτο και Πέτη Πέρκα– να συγκροτήσουν ξεχωριστή Κοινοβουλευτική Ομάδα. Για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο θα χρειαστεί να είναι συνολικά 10 βουλευτές, όπως ορίζει ο κανονισμός της Βουλής. Μάλιστα, μία από τις προτάσεις που έχουν προκριθεί είναι να ηγηθεί της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας ο Αλέξης Χαρίτσης. Πρόσωπο «κλειδί» είναι ο άγνωστος για την ώρα βουλευτής που θα συμπληρώσει τους «10», χωρίς ωστόσο να αποκλείεται ο αριθμός αυτός να είναι μεγαλύτερος.

Η δημιουργία νέου πολιτικού φορέα θεωρείται δεδομένη ως το επόμενο βήμα και, κατά τις ίδιες πληροφορίες, φιλοδοξεί να ενσωματώσει δυνάμεις από τον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς και του προοδευτικού κέντρου.

Η στάση Κασσελάκη

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης, ερωτηθείς για την αποχώρηση της «Ομπρέλας» στο πλαίσιο του Thessaloniki Summit που διοργανώνουν ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος και το Φόρουμ των Δελφών, απάντησε:

Ads

«Δεν έφυγε η ομάδα της Ομπρέλας, έφυγαν μερικά στελέχη που ευθυγραμμίζονται με τη συγκεκριμένη ομάδα».

«Ο κόσμος ο οποίος έχει δείξει την εμπιστοσύνη του με σταυρούς σε αυτά τα στελέχη της Ομπρέλας, γενικά είναι ένας κόσμος που εγώ τον ενστερνίζομαι και θεωρώ ότι έχει ακόμα χώρο στο ΣΥΡΙΖΑ, γιατί οι πολιτικές διαφωνίες είναι πολύ μικρές», συμπλήρωσε.

Αναφορικά με τη στάση της ομάδας «6+6», τόνισε πως «κανείς δεν έχει δικαίωμα να παίζει με την υπομονή και την αγωνία του κόσμου του ΣΥΡΙΖΑ», σημειώνοντας ότι «δεν έχω δει κάποια ανακοίνωση από τη μεριά τους ή κάποια απόφαση, το οποίο κατά τη γνώμη μου σημαίνει ότι παραμένουν στη Βουλή και συνεχίζουν να δουλεύουν για μας». «Είναι μέρος της ομάδας μας και για μένα αυτό είναι μία ευπρόσδεκτη εξέλιξη» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Είπε επίσης ότι συζήτησε με τον Παύλο Πολάκη και τη Σία Αναγνωστοπούλου ξεχωριστά και πως μετά υπήρξε επικοινωνία των δύο «σε πολύ καλό κλίμα νομίζω», τονίζοντας ότι «ο στόχος μας είναι να μπορέσουμε να εκπροσωπήσουμε τον κόσμο ο οποίος αισθάνεται ότι δεν έχει φωνή αυτή τη στιγμή και βαδίζει προς την αποχή».