Ξεκίνησε την ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, μέσα σε έντονο κλίμα και ενώ ακούγονται ορισμένες αποδοκιμασίες στην αίθουσα. Υπήρχε ήδη φορτισμένο κλίμα, μετά την πρόταση του προέδρου για διεξαγωγή δημοψηφίσματος από τα μέλη του κόμματος για τις διαγραφές.

Ads

Μάλιστα, ο Παναγιώτης Ρήγας, ο οποίος προεδρεύει της διαδικασίας προειδοποίησε ότι θα αναγκαστεί να εκκενώσει την αίθουσα από όσους παρακολουθούν τη συνεδρίαση χωρίς να είναι μέλη της ΚΕ.

Κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, ο Στέφανος Κασσελάκης ανέφερε πως «ο ελληνικός λαός δεν ζει καλά εκεί έξω», τονίζοντας πως η ΝΔ νίκησε «επειδή εμείς χάσαμε 600 χιλιάδες συμπολίτες μας στην αποχή», την ώρα που τα άλλα κόμματα αύξησαν τα ποσοστά τους.

«Δεν δώσαμε αξιόπιστη κυβερνητική πρόταση. Πώς να τη δώσουμε μεταξύ τοπικών νομισμάτων και δηλώσεων Κατρούγκαλου;», τόνισε, για να προσθέσει: «Άλλο η κουλτούρα της Δημοκρατίας και άλλο η κουλτούρα της αυτοκτονίας».

Σχετικά με την επόμενη μέρα, είπε πως «το παραγωγικό μοντέλο για εμάς δεν ξεχωρίζει από το κοινωνικό». «Δεν χρειαζόμαστε την “ανάπτυξη της αρπαχτής”», επεσήμανε. Χρειαζόμαστε «μια ρυθμισμένη αγορά, που θα λειτουργεί με κανόνες, και όχι αλάνα για τα καρτέλ των κολλητών», πρόσθεσε.

Ads

Σχετικά με τα στελέχη και τις διαγραφές, υποστήριξε τα εξής: «Ένας που λέει ότι το κόμμα είναι «επιθεώρηση», και παραμένει στο κόμμα. Ένας που λέει ότι «η ολιγαρχία και η διαπλοκή εγκαταστάθηκαν μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ», και παραμένει στο κόμμα. Ένας που λέει ότι ο νέος πρόεδρος «δεν ήρθε, τον φέρανε», ότι είναι Μπέπε Γκρίλο και Τραμπ, και παραμένει στο κόμμα. Ένας που λέει ότι θα κάνει νέο κόμμα, ανακοινώνει και τίτλο του νέου κόμματος στα κανάλια, και παραμένει στο κόμμα. Ένας που συνδέει αυθαίρετα το κόμμα με το σκοτεινό διαδίκτυο, και παραμένει στο κόμμα».

«Συντρόφισσες και σύντροφοι, αυτά τα στελέχη είναι στο δικό σας κόμμα. Πιστεύουν όλα αυτά για τον Πρόεδρο, τα στελέχη, τα μέλη, τους ψηφοφόρους και για το ίδιο τους το κόμμα, και δεν φεύγουν. Και το ερώτημα είναι αν αυτό το επιτρέπετε. Σε οποιοδήποτε άλλο κόμμα, αυτά τα στελέχη θα είχαν διαγραφεί σε μερικά λεπτά ή έστω λίγες ώρες» τόνισε ακόμη ο Στέφανος Κασσελάκης.

«Είμαι 35 χρονών. Θεωρητικά έχω όλο τον χρόνο να περιμένω. Δεν είναι όμως προσωπικό το θέμα. Σας ζητώ να αναρωτηθείτε: Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει χρόνο να περιμένει;», είπε με νόημα.

«Εξασφαλίστε στον ΣΥΡΙΖΑ την ίασή του από τα πρόσωπα που τον πληγώνουν και τον μικραίνουν. Καταδικάστε τη συμπεριφορά τους στην πράξη. Πάρτε απόφαση ΑΜΕΣΑ και ΚΑΘΑΡΑ!», ανέφερε επίσης, απευθυνόμενος στα μέλη, τονίζοντας πως η Επιτροπή Δεοντολογίας «οφείλει να συνεδριάσει και να αποφασίσει μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας για όλες τις υποθέσεις».

Υποστήριξε επίσης πως η διάσπαση στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει εδώ και χρόνια. «Θυμηθείτε πόσες φορές ο Αλέξης Τσίπρας, την ώρα που έκανε αντιπολίτευση στη ΝΔ, έτρεχε να μαζεύει άστοχες δηλώσεις που έβλαπταν τον ΣΥΡΙΖΑ και του ψαλίδιζαν ή του γκρέμιζαν τα ποσοστά», αναφέροντας βέβαια στη συνέχεια πως «η αποχώρηση των υπό διαγραφή στελεχών, δεν είναι η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά η αρχή της ενότητας».

«Έχετε απέναντί σας έναν βαθιά αξιοκρατικό και ανοιχτόμυαλο άνθρωπο. Συνεργαστείτε μαζί μου και δώστε μου την ευκαιρία να σας αποδείξω ότι το παρελθόν που έχετε μεταξύ σας εδώ μέσα θα μείνει ακριβώς εκεί – στο παρελθόν», υποστήριξε επιπλέον, τονίζοντας πως ο μόνος αντίπαλος θα είναι «η πιο ασυναίσθητη και ανάλγητη κυβέρνηση των τελευταίων δεκαετιών».

«Θα δημιουργήσουμε τη Σύγχρονη Αριστερά με πρώτη στάση τις Ευρωεκλογές. Είναι στα χέρια μας να πείσουμε και να κυβερνήσουμε. Η άποψή μου είναι ότι αυτό αξίζει στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Πιο σημαντικό, γιατί αυτό αξίζει στην πατρίδα μας», κατέληξε.

Κείμενο ομάδας Αχτσιόγλου / Να μπει τέλος στον κατήφορο – Η πλευρά του προέδρου επενδύει στον διχασμό

Σκληρή κριτική στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανο Κασσελάκη και στην ηγετική ομάδα που τον συμβουλεύει, ασκούν με κείμενο που κατέθεσαν στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, τα στελέχη από την ομάδα της Έφης Αχτσιόγλου.

Όπως αναφέρουν, «το διάγγελμα για διαγραφές μέσω δημοψηφίσματος ξεπέρασε οποιοδήποτε όριο δημοκρατικής λειτουργίας. Η πρόταση αυτή και το πολιτικό προσωπικό που την εμπνεύστηκε και την υποστηρίζει οφείλουν να αποδοκιμαστούν από το σύνολο των μελών και των κομματικών οργάνων. Αποτελεί το ακρότατο όριο της λογικής του αντί-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου μέσα στο κόμμα, το οποίο ο ίδιος του ο Πρόεδρος χαρακτηρίζει “άρρωστο”».

Σύμφωνα με το κείμενο, η επιλογή του προέδρου και της ηγετικής ομάδας γύρω από αυτόν, να αναζητά εσωτερικό εχθρό υπονομεύει όσους ασκούν κριτική και όπως τονίζεται πλέον υπάρχει ο κίνδυνος για τη «μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από ένα ανοιχτό και πληθυντικό κόμμα της σύγχρονης αριστεράς σε ένα υβριδικό πολιτικό φορέα που από τη μια θα καταφεύγει σε επικλήσεις του αντι-συστημισμού και από την άλλη θα είναι απόλυτα αδύναμο να αμφισβητήσει βασικές συστημικές οικονομικές και πολιτικές επιλογές. Σε έναν φορέα που θα βουλιάζει στην απαξίωση και τη χλεύη».

Το κείμενο μάλιστα καταλήγει: «Σεβασμός στην ιστορία μας, σεβασμός στους αριστερούς και προοδευτικούς πολίτες. Η κρίση εμπιστοσύνης έχει οξυνθεί ακόμα περισσότερο από τις πολιτικές επιλογές της νέας ηγετικής ομάδας και τις προσωπικές τοποθετήσεις του προέδρου που συχνά έρχονται σε αντίθεση με τις προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ενώ συχνές είναι και οι παραβιάσεις του καταστατικού.

Πώς μπορείς να πείσεις ότι αγωνίζεσαι για το κράτος δικαίου και την τήρηση των κανόνων της δημοκρατίας όταν δεν την σέβεσαι μέσα στον ίδιο σου τον πολιτικό χώρο; Η λογική «αποφασίζουμε και διατάζουμε» είναι ξένη για την κοινωνία που αγωνιζόμαστε. Τα όρια ξεπεράστηκαν. Οφείλουμε συλλογικά να θέσουμε ένα τέλος στον κατήφορο».

Η ομάδα της Έφης Αχτσιόγλου και ο Διονύσης Τεμπονέρας αναμένεται να αποχωρήσουν από τη συνεδρίαση σε περίπτωση που ο Κασσελάκης δεν αποδεχθεί να γίνει ψηφοφορία για το δημοψήφισμα αμέσως μετά την εισήγηση του.

Διαβάστε όλο το κείμενο εδώ

Τεμπονέρας / Bαθιά διχαστική η πρόταση για δημοψήφισμα

Aχρείαστη, εσωστρεφή και βαθιά διχαστική χαρακτήρισε την πρόταση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για δημοψήφισμα με θέμα τις διαγραφές των διαφωνούντων στο κόμμα, ο Διονύσης Τεμπονέρας o οποίος τόνισε επισης οτι η ανάκληση της πρότασης αποτελεί όρο για να προχωρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Μιλώντας στην ΕΡΤ για το εκρηκτικό κλίμα, το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι «υπάρχουν αρκετές και ιδεολογικές και προγραμματικές και πολιτικές εκκρεμότητες».

«Προφανώς η εξέλιξη της προεδρικής εκλογής δεν μπορούσε να λύσει τις υπαρκτές διαφορές και τα ζητήματα τα οποία ανακύπτουν αυτή τη στιγμή και άρα χρειάζονται κρίσιμες πολιτικές αποφάσεις για την επόμενη μέρα και το μέλλον του κόμματος» συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς την πρόταση διεξαγωγής δημοψηφίσματος από τον πρόεδρο του κόμματος, ο κ. Τεμπονέρας απάντησε: «Καταλαβαίνω τις ανασφάλειες αλλά και τις αγωνίες που οδήγησαν στην πρόταση αυτή. Είναι μια πρόταση η οποία είναι αντικαταστατική, υπό την έννοια ότι έχουμε ορίσει συγκεκριμένα όργανα, όπως είναι η Επιτροπή Δεοντολογίας, η οποία αποφασίζει για τα ζητήματα αυτά στα πλαίσια μιας πειθαρχικής διαδικασίας. Είναι μια πρόταση, η οποία είναι διχαστική, υπό την έννοια ότι δεν εξασφαλίζει την ενότητα του κόμματος την επόμενη μέρα. Είναι μια πρόταση η οποία είναι εσωστρεφής».

Διαβάστε εδω την τοποθέτηση του Διονύση Τεμπονέρα στην ΕΡΤ