Οι χαμηλές δημοσκοπικές πτήσεις που καταγράφει ο ΣΥΡΙΖΑ -Π.Σ. στους κόλπους των συνταξιούχων έχουν τεθεί στο ραντάρ της Κουμουνδούρου.

Ads

Το συνολικό δημοσκοπικό προβάδισμα της Ν.Δ. δείχνει να εδράζεται στο εύρος της ψαλίδας μεταξύ των δύο κομμάτων που διαπιστώνεται στο σώμα των ψηφοφόρων της τρίτης ηλικίας.

Στο τελευταίο κύμα μετρήσεων, μάλιστα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει «πάρει κεφάλι» σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες, πλην της «κόκκινης ζώνης» των 65 ετών. 

Οι απόμαχοι της εργασίας, παρά την κατάργηση της 13ης σύνταξης και την δρομολογούμενη ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, δίνουν ιλιγγιώδεις διαφορές (23,5%, Palmos Analysis για το tvxs) υπέρ της Ν.Δ. προκαλώντας προβληματισμό στην Κουμουνδούρου.

Ads

Παραδοσιακά, η συντηρητική παράταξη έχει ισχυρότερες ρίζες στην τρίτη ηλικία και αυτό το στοιχείο δεν παραγνωρίζεται στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Στελέχη του κόμματος, ωστόσο, αποδίδουν το δημοσκοπικό χάσμα και στην αυξημένη επιρροή των «συστημικών μέσων ενημέρωσης» στους μεγαλύτερους σε ηλικία ψηφοφόρους.

Η πλημμελής ή κατευθυνόμενη ενημέρωση – εξου και η «θέση 108» της χώρας στη διεθνή κατάταξη της ελευθεροτυπίας – αφήνει το αποτύπωμα της, όπως αναφέρουν. 

Με σημαία την επαναφορά της 13ης σύνταξης 

Τα αδιέξοδα της πραγματικότητας είναι πλέον αδύνατον να μακιγιαριστούν στο μιντιακό πλατό ή μέσα από τα προεκλογικά εφάπαξ βοηθήματα Μητσοτάκη των 200-300 ευρώ.

Ο Αλέξης Τσίπρας, στις δημόσιες ομιλίες του και τις συνεντεύξεις του, θα επιμείνει στη γραμμή – δέσμευση της αποκατάστασης των αδικιών που έχουν υποστεί οι απόμαχοι της εργασίας.

Το τετράπτυχο «επαναφορά της 13ης σύνταξης, διόρθωση της αδικίας της προσωπικής διαφοράς, επιστροφή των αναδρομικών σε τρεις ετήσιες δόσεις και θέσπιση αφορολόγητου στα 10.000 ευρώ» θα αποτελέσει τη σημαία του ΣΥΡΙΖΑ- Π.Σ μέσα από στοχευμένες προεκλογικές καμπάνιες.

Η χθεσινή, μάλιστα, δυναμική κινητοποίηση και πορεία των συνταξιούχων προς το Μαξίμου αποτυπώνει -για πολλούς στην Κουμουνδούρου – εστίες ισχυρής δυσαρέσκειας που ενδεχομένως να διαψεύσουν τη δημοσκοπική εικόνα.