Σε νέα βαθιά περισυλλογή έχει εισέλθει ο πολιτικός οργανισμός του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. μετά τις χαμηλές πτήσεις της συντριπτικής πλειονότητας των υποψηφίων, που στήριξε στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Ads

Οι εκλεκτοί της αξιωματικής αντιπολίτευσης – ειδικά στα πολιτικά βαρόμετρα της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Αθηναίων – έχουν θετική απήχηση στο προοδευτικό – αριστερόστροφο κοινό και τα αντίστοιχα ψηφοδέλτια περιλάμβαναν αξιόλογα πρόσωπα, από το επιστημονικό και πολιτιστικό φάσμα.

Ωστόσο η ποιότητα του δυναμικού στα ψηφοδέλτια υπονομεύτηκε από μια σειρά λαθών της προηγούμενης κεντρικής διοίκησης του κόμματος.

Στελέχη της Κουμουνδούρου αποδίδουν το αποτέλεσμα, λίγο -πολύ, στη συγκυρία. Επισημαίνουν ότι ήταν (σχεδόν) αδύνατο να ανακάμψουν οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. μετά τη διπλή συντριβή στις εθνικές εκλογές και την δηλητηριασμένη ατμόσφαιρα που επικράτησε, κατά τη διαδικασία εκλογής προέδρου.

Ads

Για πολλούς , ωστόσο, η παραπάνω προσέγγιση είναι επιδερμική. Στις γραμμές του πολιτικού χώρου, επικρατούν βαθύτεροι προβληματισμοί, για το αρνητικό αποτέλεσμα, που ενέχουν και ισχυρά στοιχεία αυτοκριτικής.

Η «ασυγχώρητη προχειρότητα»

Πρώην υπουργός της περιόδου 2015 – 2019 – που αυτοπροσδιορίζεται στο ρεύμα της «Ομπρέλας» – αφού αποσαφηνίζει ότι «ο νέος πρόεδρος δεν χρεώνεται τις χαμηλές επιδόσεις» – υπογραμμίζει πως η προχθεσινή εικόνα αποτελεί απόρροια μίας «ασυγχώρητης προχειρότητας».

Όπως τονίζει στο TVXS: «η προηγούμενη ηγετική ομάδα ασχολήθηκε με τις αυτοδιοικητικές εκλογές, λίγους μήνες πριν την διεξαγωγή τους, αναζητώντας υποψηφίους την τελευταία στιγμή, χωρίς διαβούλευση με τις οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ».

Συμπληρώνει, μάλιστα, ότι προχθές, επαναβεβαιώθηκε η αποκοπή του κόμματος από τις κοινωνία. Σε αυτό το πλαίσιο, υποστηρίζει ότι η προετοιμασία για τις αυτοδιοικητικές του 2028 πρέπει να ξεκινήσει «από σήμερα», με αιχμή την δυναμική παρουσία και δραστηριοποίηση των σχημάτων, στις τοπικές – κοινωνικές διεργασίες.

Αποτελεί κοινό μυστικό, μεταξύ των διαφορετικών πολιτικών «ρευμάτων», που κυλούν στην Κουμουνδούρου, ότι αν κατόρθωνε η παράταξη της «Ανοιχτής Πόλης» να εισέλθει στον δεύτερο γύρο της Αθήνας, θα καλλωπιζόταν και η συνολική εικόνα του κόμματος. Ο Χάρης Δούκας πρόλαβε το τρένο, ωστόσο, που οδηγεί στο σταθμό της επόμενης Κυριακής με αποτέλεσμα να επιταθεί η απογοήτευση στον ΣΥΡΙΖΑ.

Όλγα Μπαλαούρα: Δεν ενδιαφέρθηκε κανείς να «επενδύσει» στους ανθρώπους της Ανοιχτής Πόλης

Υπό αυτό το πρίσμα, καίριας σημασίας – που αγγίζει το δομικό πρόβλημα – θεωρείται η τοποθέτηση της υποψήφιας Δημοτικής Συμβούλου και ιδρυτικού μέλους της Ανοιχτής Πόλης, από το 2006, Όλγας Μπαλαούρα.

«Η Ανοιχτή Πόλη θα μπορούσε να πάρει τον Δήμο μετά από τόσα χρόνια εντατικής παρουσίας και συμβολής στον κόσμο της Αθήνας, ειδικά απέναντι σε μια διοίκηση Μπακογιάννη με μεγάλη φθορά και τεράστιο αρνητικό αποτύπωμα» σημειώνει.

Εξηγεί, ωστόσο, ότι «ποτέ όμως δεν ενδιαφέρθηκε κανείς να «χτίσει» και να «επενδύσει» στους ανθρώπους της, να αναδείξει επικεφαλής, όχι έναν- μία, αλλά μια ομάδα δυνατή που θα μείνει και θα υπερασπιστεί την παρουσία της στο χώρο και στο χρόνο.

Αυτό είναι και κάτι που «εκτιμάται» αναλόγως από τον κόσμο κάθε φορά που τελευταία στιγμή έρχεται (επιβάλλεται) ένας καινούριος επικεφαλής, ασχέτως, της αξίας του για να ακολουθήσει μετά μια κεντρικοπολική πορεία», συμπληρώνει.

 

 

Συνάντηση Δούκα – Ζαχαριάδη

Σε παράλληλο επίπεδο, οι προβολείς, σήμερα, εστιάζουν στο τετ – α – τετ (στις 11 το πρωί) του Χάρη Δούκα με τον Κώστα Ζαχαριάδη.

Στη συνάντηση, ο επικεφαλής της «Ανοιχτής Πόλης» θα επιβεβαιώσει τη στήριξη του, στον υποψήφιο Δήμαρχο της Αθήνας, ενόψει της κυριακάτικης αναμέτρησης του με τον Κώστα Μπακογιάννη. Στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι η αξιωματική αντιπολίτευση αποδεικνύει εμπράκτως την βούληση της, για την συγκρότηση ενός προοδευτικού τείχους, απέναντι σε κάθε εκδοχή του συντηρητισμού.

Ο Στέφανος Κασσελάκης θα επιμείνει, μάλιστα, στην ανάγκη οικοδόμησης μίας μεγάλης προοδευτικής παράταξης. Άπαντες, ωστόσο, αναμένουν από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, σχετικές διασαφηνίσεις.

Οι πιο διστακτικοί πάντως, έναντι γενικότερα της πολιτικής των ανοιγμάτων προς τη Χαριλάου Τρικούπη, διαβλέπουν επανάληψη του προεκλογικού κεφαλαίου στο χώρο της Κεντροαριστεράς. Ήτοι, να πραγματοποιεί επιθέσεις φιλίας ο ΣΥΡΙΖΑ, να κλείνει την πόρτα ο Νίκος Ανδρουλάκης λόγω των επερχόμενων ευρωεκλογών και εν τέλει η αξιωματική αντιπολίτευση να μην δίνει ξεκάθαρο ιδεολογικό στίγμα.