Την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να «επουλώσει τις πληγές του» μετά τη νέα διάσπαση με φόντο και τον κίνδυνο να απωλέσει και την θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ακόμη μεγαλύτερο προβληματισμό προκαλεί στην Κουμουνδούρου δημοσκόπηση που τον δείχνει να δίνει μάχη επιβίωσης ενώ καταγράφει υπεροχή ακόμη ενός ενδεχόμενου κόμματος Κασσελάκη.

Ads

Ειδικότερα, δημοσκόπηση της Real Polls που παρουσιάστηκε το βράδυ της Τετάρτης (13/11) στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha καταγράφει τον ΣΥΡΙΖΑ στο 2,7% στην πρόθεση ψήφου, ενώ το κόμμα Κασσελάκη φαίνεται να βρίσκεται στο 4,3%.

Αναλυτικότερα, στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ προηγείται με 25,8% και ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής με 13,1%. Τρίτη η Φωνή Λογικής με 6,6%, σε απόσταση αναπνοής από το ΚΚΕ (6,5%). Ακολουθεί η Ελληνική Λύση με 5,5%, το κόμμα Κασσελάκη με 4,3%, το ΜέΡΑ25 με 3,3%, η Πλεύση Ελευθερίας με 3,2%, η Νέα Αριστερά με 2,9%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 2,7% και η Νίκη με 2,2%.

Στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής, η ΝΔ προηγείται με 29,7% (26,5-32,5) και ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής με 16,7% (14,2-19,2). Τρίτο κόμμα ξανά το ΚΚΕ με 8,3% (6,5-10,1) όσο και η Φωνή Λογικής (6,4-10,3). Ακολουθεί η Ελληνική Λύση με 7,5% (5,9-9,1), το κόμμα Κασσελάκη με 6,5% (4,8-8,2), η Πλεύση Ελευθερίας με 4,7% (3,4-6,1), ο ΣΥΡΙΖΑ με 3,6% (2,6-4,7), το ΜέΡΑ25 με 3,4% (2,2-4,7). Κάτω από το όριο εισόδου, με 2,9% η Νέα Αριστερά (1,9-4,1) και η Νίκη (1,6-4,5).

Ads

Στην ερώτηση «πιστεύετε πώς το Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε σωστά και απέκλεισε τον Στέφανο Κασσελάκη από την εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη νέου προέδρου του κόμματος;» το 72,3% απάντησε σίγουρα όχι ή μάλλον όχι. Σε ό,τι αφορά τα συναισθήματα που δημιούργησε το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και τα γεγονότα κατά τη διάρκειά του, αρνητικά ή πολύ αρνητικά απαντά το 83,2%.

 

ΣΥΡΙΖΑ: Στις 20 Νοεμβρίου το debate

Την ίδια στιγμή πάντως, ο ΣΥΡΙΖΑ μπαίνει στην τελική ευθεία της κούρσας προεδρίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, για τις 20 Νοεμβρίου «έκλεισε» να πραγματοποιηθεί το debate των τεσσάρων υποψήφιων προέδρων του ΣΥΡΙΖΑ στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ. Tις ερωτήσεις στους Απόστολο Γκλέτσο, Παύλο Πολάκη, Σωκράτη Φάμελλο και Νικόλα Φαραντούρη θα υποβάλουν οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ, Απόστολος Μαγγηριάδης και Χριστίνα Βίδου στα πεδία της Οικονομίας, της Κλιματικής κρίσης, του Κοινωνικού κράτους/κόμμα οργάνωση και της εξωτερικής πολιτικής.

Σε κάθε ενότητα, ο καθένας από τους τέσσερις υποψηφίους και την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ θα έχει το δικαίωμα υποβολής ερώτησης σε έναν έως δύο συνυποψήφιούς του, ενώ το debate θα ολοκληρωθεί με την παρουσίαση του προσωπικού μηνύματος του κάθε υποψηφίου, χρονικής διάρκειας έως 180 δευτερολέπτων.

Διαβάστε: Πέτρος Παππάς / Ο ΣΥΡΙΖΑ θα διαλυθεί – Το ΠΑΣΟΚ λειτουργεί δημοκρατικά, σοβαρά και με σύνεση

Στέφανος Κασσελάκης: «Στον ΣΥΡΙΖΑ νομιμοποιούν ένα πραξικόπημα που έγινε»

Από τη μεριά του, ο Στέφανος Κασσελάκης δήλωσε πως «αυτό που ξεκινάμε θα είναι ένα κίνημα που θα ανήκει στην κοινωνία και θα χτιστεί από τη βάση», σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο του Alpha, αναφερόμενος στον νέο πολιτικό φορέα που διαμορφώνει αυτές τις μέρες. Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε ότι το όνομα του κόμματος και οι ιδρυτικές του θέσεις θα αποφασιστούν με τη συμμετοχή του κόσμου που τον υποστηρίζει.

Διευκρίνισε πως «δεν θα συνεργαστώ με τη ΝΔ» και επανέλαβε ότι δεν προτίθεται να φύγει από τη χώρα, απαντώντας έτσι στις κατηγορίες του Παύλου Πολάκη. Επιπλέον, ανέφερε ότι ο Παύλος Πολάκης «θα λάβει την νομική μου απάντηση τις επόμενες ημέρες» σχετικά με τις καταγγελίες του για το πόθεν έσχες του Κασσελάκη.

Σχολιάζοντας την κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ και το πρόσφατο συνέδριο, ο Κασσελάκης δήλωσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποστασιοποιηθεί από τη δημοκρατία. Όσα συνέβησαν στο συνέδριο ήταν παράνομα και έχουμε στοιχεία που δείχνουν ότι μια μεγάλη πλειοψηφία υποστήριζε την επανεκλογή μου». Πρόσθεσε πως «οι βουλευτές που επιλέγουν να παραμείνουν στον ΣΥΡΙΖΑ νομιμοποιούν ένα πραξικόπημα που αποκλείει τη βάση. Ο κάθε βουλευτής πρέπει να αποφασίσει μόνος του. Αν επιλέξει να μείνει στο κόμμα, είναι δικαίωμά του, αλλά θα κριθεί από την ιστορία». Ο Κασσελάκης τόνισε ότι «το κόμμα δεν είναι πλέον δημοκρατικό. Αυτό που συνέβη δεν έχει προηγούμενο στη Μεταπολίτευση. Είναι άλλο να φεύγεις επειδή έχασες και άλλο να σε διώχνουν επειδή κέρδισες».