Ως αφετηρία για την προγραμματική αντεπίθεση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. λογίζεται η σημερινή εκδήλωση για την προστασία της πρώτης κατοικίας, τα κόκκινα δάνεια και το ιδιωτικό χρέος.

Ads

Το πολιτικό και επικοινωνιακό βάρος της Κουμουνδούρου πέφτει στην παρουσίαση των προτάσεων του κόμματος (στις 18:30, στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου) για ένα ακανθώδες ζήτημα που αγγίζει τα μικρομεσαία στρώματα και συνιστά ευθεία απειλή για την κοινωνική συνοχή.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει πλάι του την πρώην υπουργό Λούκα Κατσέλη, που έχει συνδέσει το όνομα της με την νομοθετική προστασία της πρώτης κατοικίας μισθωτών και συνταξιούχων.

Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν η Τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Έφη Αχτσιόγλου, ο Τομεάρχης Οικονομίας, Αλέξης Χαρίτσης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και συντονιστής οικονομικού κύκλου Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο δικηγόρος και μέλος του ΔΣ του ΔΣΑ, Δημήτρης Λυρίτσης. Θα παρέμβουν και εκπρόσωποι κοινωνικών φορέων.  

Ads

Διαβάστε: ΣΥΡΙΖΑ: Επιχείρηση ανεύρεσης των αναποφάσιστων της μεσαίας τάξης

Κατάργηση πτωχευτικού Κώδικα 

Θεμελιώδη αρχή της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ αποτελεί η κατάργηση του Πτωχευτικού Κώδικα της Ν.Δ. και η αντικατάστασή του από ένα σχέδιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, της επαγγελματικής στέγης και της αγροτικής γης.

Σε πρώτο πλάνο είναι η ρύθμιση του χρέους προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία που δημιουργήθηκε από την έναρξη της πανδημίας μέσω ενός σχήματος 120 δόσεων και με κούρεμα μέρους της βασικής οφειλής.

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ -Π.Σ. εμπεριέχει την «δεσμευτικότητα» για τους πιστωτές, οι οποίοι θα είναι υποχρεωμένοι να καθίσουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τους οφειλέτες.

Ο εξωδικαστικός μηχανισμός θα βασίζεται σε μία διαφορετική πλατφόρμα από την σημερινή, στην οποία θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση οι οφειλέτες, με βάση και τα εισοδηματικά τους κριτήρια. Παράλληλα, θα υπάρχει πάντα η δυνατότητα δικαστικής προσφυγής. 

Η συγκεκριμένη πρόταση κινείται σε μια εκ διαμέτρου αντίθετη κατεύθυνση σε σχέση με την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική. Οι ομιλητές θα αναδείξουν τη διάσταση του προβλήματος καθώς τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια προσεγγίζουν τα 110 δισ. ευρώ, την ώρα που οι μεγάλες πληθωριστικές πιέσεις και η αύξηση των επιτοκίων χορηγήσεων δημιουργεί τον κίνδυνο να δημιουργηθεί μία νέα γενιά κόκκινων δανείων.

Σημεία σύγκλισης με το ΠΑΣΟΚ 

Σε πολιτικό επίπεδο, στην Κουμουνδούρου αναμένουν την αντίδραση της Χαρίλαου Τρικούπη που ναι μεν εγκαλεί τον ΣΥΡΙΖΑ διότι το 2010 δεν ψήφισε το Νόμο Κατσέλη αλλά τάσσεται υπέρ της προστασίας της πρώτης κατοικίας για τους οικονομικά ευάλωτους δανειολήπτες, με επιδότηση της δόσης του δανείου.

Σύγκλιση διαπιστώνεται και στο γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ έχει προτάξει ένα συνολικό πλαίσιο διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους με 120 δόσεις για χρέη σε εφορία και ΕΦΚΑ με δυνατότητα “κουρέματος” της οφειλής για τους συνεπείς της ρύθμισης.

Στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτιμούν ότι στο πεδίο διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους υπάρχουν οι προϋποθέσεις να «έρθουν κοντά» τα δύο κόμματα σε περίπτωση διεργασιών για τη συγκρότηση μίας προοδευτικής 
κυβέρνησης. 

Σήματα Τσίπρα σε δεξιούς και κεντρώους 

Στη παρούσα φάση, ο Αλέξης Τσίπρας – με γνώμονα τη φράση ότι «την αδικία δεν την ανέχεται ούτε ο αριστερός, ούτε ο δεξιός, ούτε ο κεντρώος»- επιχειρεί να απλώσει τα δίχτυα του στους ψηφοφόρους ολόκληρου του πολιτικού φάσματος.

Στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ -Π.Σ. εκτιμούν πως η εκλογική πρωτιά περνά από το χτίσιμο δεσμών αξιοπιστίας με τους αναποφάσιστους πολίτες, που δεν διαθέτουν ισχυρές κομματικές ταυτότητες αλλά αξιώνουν απτές προγραμματικές λύσεις μετά τα αδιέξοδα που προκάλεσε η γαλάζια διακυβέρνηση.