To κράμα νομοθετικών – θεσμικών – οικονομικών παρεμβάσεων που ανακοίνωσε χθες ο Αλέξης Τσίπρας για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων αποτελεί το «κλειδί» της επανασύνδεσης του ΣΥΡΙΖΑ με τα κοινωνικά ρεύματα που τον ανέδειξαν κυβέρνηση το 2015.

Ads

Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιχείρησε να απλώσει τα δίχτυα και στους πολίτες που έχουν διαφορετική πολιτική προέλευση ή δεν κομίζουν κομματικές ταυτότητες αλλά αναζητούν πειστικές λύσεις για τα αδιέξοδα τους.

Διαβάστε επίσης: Υπ. Οικονομικών: Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τα κόκκινα δάνεια επιβραβεύει τους στρατηγικούς κακοπληρωτές

Με τη φράση ότι «η ερχόμενη εκλογική αναμέτρηση θα είναι, κυριολεκτικά, ένας αγώνας υπέρ βωμών και εστιών” ο Αλ. Τσίπρας επιχειρεί να αναβαθμίσει το μήνυμα προς τους δεκάδες χιλιάδες δανειολήπτες που βρίσκονται υπό την ομηρεία των ασύδοτων funds και κινδυνεύουν να χάσουν την πρώτη κατοικία τους ή την επαγγελματική τους στέγη.

Ads

Οι προγραμματικές επεξεργασίες που ανακοινώθηκαν χθες για την τιθάσευση του ιδιωτικού χρέους αποτελούν έναν σημαντικό πυλώνα του θετικού αφηγήματος που θα προβάλλει ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ενόψει της κάλπης.

Στην Κουμουνδούρου τονίζουν ότι μπροστά στα προτάγματα της κατάργησης του Πτωχευτικού Νόμου αλλά και του πλαισίου που περιλαμβάνει δικαστική προσφυγή του δανειολήπτη και κούρεμα μέρους του πανδημικού χρέους, η Ν.Δ. αντιπαραβάλλει τους Πάτση, Παπαθανάση και Καππάτο.

Και αυτό το χάσμα, πολιτικό και ηθικό, επιχείρησε να αναδείξει ο Τσίπρας θυμίζοντας τα χρέη 400 εκατομμυρίων ευρώ της Ν.Δ. αλλά και τις οφειλές των 12 εκατομμυρίων ευρώ του υπουργικού συμβουλίου. «Υπουργοί και στελέχη του απολαμβάνουν χαριστικές ρυθμίσεις, την ώρα που οι τράπεζες πιέζουν και οι εισπρακτικές τρομοκρατούν κάθε οικογενειάρχη που πήρε ένα στεγαστικό και κάθε επιχειρηματία που με κόπο ζωής, προχώρησε σε μια επένδυση για επιχείρηση του» τόνισε χαρακτηριστικά. 
 
Υφυπουργείο για το Ιδιωτικό χρέος 
 
Κομβικά σημεία της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούν η δημιουργία Υφυπουργείου για τη Διαχείριση του Ιδιωτικού Χρέους και της Στεγαστικής Πολιτικής αλλά και η σύσταση Δημόσιας Εποπτικής Αρχής για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους. Στην εξωδικαστική ρύθμιση δε κρίσιμο στοιχείο είναι η υποχρεωτικότητα της συμμετοχής του πιστωτή ενώ θα τεθούν και κανόνες στη λειτουργία των funds. 
  
Τα μέτρα
  
Το σχέδιο αντιμετώπισης του ιδιωτικού χρέους, αλλά και προστασίας της πρώτης κατοικίας που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας προβλέπει:
 

  1. Τη συλλογική ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών
  2. Την προστασία από ρευστοποίηση πρώτης κατοικίας, επαγγελματικής στέγης και αγροτικής γης
  3. Τη συμμετοχή του Δημοσίου, με την επιδότηση μέρους της ρυθμισμένης οφειλής μέσω του Ταμείου Αναδιαρθρώσεων.
  4. Την εποπτεία και το συντονισμό της όλης διαδικασίας από την Δημόσια Εποπτική Αρχή.

  
Το σχέδιο αφορά ολες τις οφειλές προς «θεσμικούς» πιστωτές: Τράπεζες, Εταιρείες Παροχής Πιστώσεων, Εταιρείες Απόκτησης και Διαχείρισης Απαιτήσεων, Δημόσιο και Ασφαλιστικά Ταμεία. και θα αφορά κάθε φυσικό πρόσωπο με ή χωρίς πτωχευτική ικανότητα που έχει περιέλθει σε μόνιμη και γενική αδυναμία πληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών.
  
Οι προϋποθέσεις θα είναι:
 

  • Μόνιμη και γενική αδυναμία ικανοποίησης ληξιπρόθεσμων οφειλών
  • Απουσία καταδολιευτικής ή απατηλής συμπεριφοράς
  • Υποχρέωση ειλικρίνειας, που εξασφαλίζεται με την άρση του τραπεζικού και φορολογικού απορρήτου.
  • Το μηνιαίο διαθέσιμο εισόδημα του οφειλέτη να μην ξεπερνάει τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης προσαυξημένες κατά 70%.
  • Η αντικειμενική αξία του ακινήτου για να ενταχθεί στη ρύθμιση να μην υπερβαίνει τις 300.000 ευρώ για τετραμελή οικογένεια.

Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, ο ΣΥΡΙΖΑ με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου θα θεσπίσει την αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, επαγγελματικής στέγης και αγροτικής γης, με βάση τα παραπάνω εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για διάστημα τριών μηνών τουλάχιστον, έως ότου τεθεί σε πλήρη εφαρμογή το πλαίσιο ρύθμισης οφειλών.
 
Νομοθετική ρύθμιση σχεδιάζεται και για τους δανειολήπτες, που έλαβαν στεγαστικά δάνεια σε Ελβετικό φράγκο ώστε προστατευτεί η πρώτη κατοικία τους και να ρυθμιστεί η οφειλή τους με βιώσιμο τρόπο, λαμβάνοντας υπόψη την ισοτιμία τη περίοδο που έλαβαν το δάνειο αλλά και το ποσό που έχουν ήδη αποπληρώσει.