Μετά από ένα εκρηκτικό διήμερο με αντεγκλήσεις, φωνές, εντάσεις και αποχωρήσεις ολοκληρώθηκε, η ιστορική πλέον μετά και τις εξελίξεις, Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

Ads

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετρά πλέον 2 βουλευτές λιγότερους. Μεταξύ των στελεχών της «Ομπρέλας» που αποχώρησαν είναι και οι βουλευτές Ευκλείδης Τσακαλώτος και Πέτη Πέρκα οι οποίοι την Δευτέρα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αποστείλουν επιστολή ανεξαρτητοποίησης στον πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην ομιλία του στο κλείσιμο των εργασιών της Κεντρικής Επιτροπής κάλεσε τους εν λόγω βουλευτές να παραδώσουν τις έδρες τους με την Πέτη Πάρκα να έχει ήδη απαντήσει αρνητικά αναφέροντας μεταξύ άλλων πως «έχω νωπή εντολή να υπηρετήσω την περιοχή μου με το πρόγραμμα της ριζοσπαστική αριστεράς. Αυτός που έχει μετακινηθεί από αυτή τη γραμμή είναι ο νέος πρόεδρος και ο νέος ΣΥΡΙΖΑ».

Στην Κεντρική Επιτροπή, που σήμερα συνεδρίασε με τα εναπομείναντα μέλη, καθώς το Σάββατο αποχώρησαν από αυτή τόσο η Ομπρέλα όσο και η ομάδα της Έφης Αχτσιόγλου και η κίνηση του Διονύση Τεμπονέρα, ψηφίστηκε ομόφωνα η πολιτική απόφαση, μετά τις τροποποιήσεις στο κείμενο που κατέθεσαν ομάδα στελεχών όπως η Όλγα Γεροβασίλη, ο Αλέκος Φλαμπουράρης, ο Γιάννης Ραγκούσης, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και άλλοι, μέσω του οποίου ζητούσαν να μην γίνονται αποδεκτές εμπρηστικές δημόσιες δηλώσεις από θεσμικούς εκπροσώπους του κόμματος, που αντί να ρίχνουν τους τόνους και να προωθούν την ενότητα, αναπαράγουν και εντείνουν την εσωστρέφεια που πλήττουν την εικόνα του κόμματος. Στο ίδιο κείμενο απέρριπταν επίσης τα δημοψηφίσματα για θέματα πειθαρχικών κυρώσεων, «για τα οποία υπάρχουν ρητές προβλέψεις και όργανα στο καταστατικό».

Ads

Νωρίτερα στην ομιλία του, ο Στέφανος Κασσελάκης ανέφερε ότι δεν χρειάζεται να γίνει δημοψήφισμα για τις διαγραφές των τεσσάρων (Σκουρλέτη, Φίλη, Βίτσα και Τζουμάκα) καθώς είχαν ήδη αποχωρήσει.

Διαβάστε: Στέφανος Κασσελάκης / Πήρε πίσω το δημοψήφισμα, αφού αποχώρησαν όλοι

Η αποχώρηση της Ομπρέλας

Είχε προηγηθεί η αποχώρηση της «Ομπρέλας» το απόγευμα της Κυριακής με ένα κείμενο που ασκούσε σκληρή κριτική στον πρόεδρο του κόμματος αλλά και στην ομάδα που τον περιβάλλει.

Μεταξύ όσων υπογράφουν βρίσκονται, δυο νυν βουλευτές, ο Ευκλείδης Τσακαλώτου και η Πέτη Πέρκα, όπως και επτά πρώην υπουργοί της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα , οι κ.κ Βίτσας, Βούτσης, Δρίτσας, Ξανθός, Τσακαλώτος, Φίλης, Χριστοδουλοπούλου.

Διαβάστε: Εκτός ΣΥΡΙΖΑ η «Ομπρέλα» / «Δεν θα ξεμπερδέψετε τόσο εύκολα με την Αριστερά» – Το κείμενο αποχώρησης

Η ομάδα Αχτσιόγλου, από την πλευρά της, σε δήλωσή της άσκησε επίσης δριμεία κριτική κατά του Στέφανου Κασσελάκη τον οποίο κατήγγειλε ότι δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει αντιδραστικά σχήματα από τη φαρέτρα της alt right και του εγχώριου «αντι-ΣΥΡΙΖΑ» μετώπου, προκειμένου να χτίσει το αφήγημα του «εσωτερικού εχθρού».΄

Κατηγόρησε επίσης τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για «αδιέξοδη επιλογή που ευτελίζει την Πολιτική, τη Δημοκρατία και την Αριστερά».

Διαβάστε: Δήλωση ομάδας Αχτσιόγλου / Ο Στ. Κασσελάκης επέλεξε συνειδητά τον δρόμο που ευτελίζει την Πολιτική, τη Δημοκρατία και την Αριστερά

Τα μέλη της ομάδας του Διονύση Τεμπονέρα σε δική τους ανακοίνωση τόνισαν οτι παραμένουν στο κόμμα αλλά χωρίς να δώσουν «λευκή επιταγή ούτε σε μονοπρόσωπα όργανα ούτε σε συσπειρώσεις χωρίς ιδεολογικό πολιτικό βάθος».

«Επιμένουμε στην ανάγκη διαμόρφωσης ενός εναλλακτικού, στις επιδιώξεις των συστημικών κέντρων, πολιτικού σχεδίου με λογισμό και όραμα που θα προβάλλει τη διέξοδο από την κρίση» ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Η αποχώρηση Τζουμάκα και η καταγγελία Δραγασάκη

Με μία ανακοίνωση 9 σελίδων είχε αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ νωρίτερα ο Στέφανος Τζουμάκας. Στην επιστολή του ανέφερε μεταξύ άλλων οτι «το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι» και εκαπέλυε επίθεση στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζοντας οτι «χθες είδαμε τα νέα επιτεύγματα της πραγματικής “πέμπτης φάλαγγας” και της παρακμής της».

Διαβάστε: Στεέφανος Τζουμάκας / Αποχώρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ – «Το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι» αναφέρει στην επιστολή του

Μετά το τέλος της Κεντρικής Επιτροπής ο Γιάννης Δραγασάκης σε ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατήγγειλε τον Στέφανο Κασσελάκη για «αντιδημοκρατικά ήθη και αλαζονικές συμπεριφορές» αναφέροντας οτι η επιστολή που τού έστειλε με προτάσεις για διέξοδο από την εσωκομματική κρίση, όχι μόνο αγνοήθηκε αλλά και αποκρύφθηκε από τα θεσμικά όργανα του κόμματος.

«Ο Στέφανος Κασσελάκης εξελέγη τυπικά δημοκρατικά, αλλά πορεύεται ουσιαστικά αντιδημοκρατικά. Η ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή αποτελεί προσβολή όχι μόνο για τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά για κάθε δημοκρατικό πολίτη, καθώς φαίνεται να αγνοεί βασικές αρχές της δημοκρατίας και του νομικού πολιτισμού. Η αποχώρηση μου από τη συνεδρίαση της ΚΕ, μαζί με πολλά άλλα μέλη, ήταν επιβεβλημένη πράξη αξιοπρέπειας. Δεν ξέρω πόσα περιθώρια υπάρχουν ακόμη, ώστε να παραμείνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κόμμα της Αριστεράς», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Δραγασάκης.

Πλέον αποτελεί ερώτημα η επόμενη μέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ο κ. Κασσελακης θα πρέπει να διαχειριστεί τα πολλά μέτωπα που έχουν δημιουργηθεί, εντός αλλά και εκτός του κόμματος του.