Ο προβληματισμός που συνδέει τα επιτελεία των τεσσάρων υποψηφίων για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. είναι το ενδεχόμενο να κόψει η εσωκομματική κούρσα λίγα εισιτήρια.

Ads

Το χρονοδιάγραμμα που προκρίθηκε ( 3/9 το συνέδριο, 10 – 16/9) σφίγγει τα περιθώρια για πλήρεις και ολοκληρωμένες καμπάνιες. Η αφετηρία της προεκλογικής περιόδου, στις τάξεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, περνάει σε δεύτερη μοίρα λόγω της καταστροφικής μανίας των πυρκαγιών.

Επιπλέον, ο Αύγουστος είναι ταυτισμένος με τα μεγάλα κύματα αδειών και προσφέρεται για αποσυμπίεση, παρόλο που πολλοί πολίτες δεν έχουν την οικονομική ευχέρεια για πολυήμερες αποδράσεις από τα αστικά κέντρα. Υπό αυτό το πρίσμα, οι επίδοξοι διάδοχοι του Αλέξη Τσίπρα θεωρούν ότι μία ή περισσότερες τηλεοπτικές αναμετρήσεις θα προκαλέσουν «πολιτικό γεγονός», θα αναθερμάνουν το ενδιαφέρον εντός και εκτός κομματικών τειχών και κυρίως θα δώσουν ώθηση στην υποψηφιότητα του/της καθενός/μιας.

Παππάς: Δύο «τηλεοπτικές συναντήσεις»

Το ενδιαφέρον είναι ότι οι υποψήφιοι πλειοδοτούν σε καινοτόμες προτάσεις αναφορικά με τους όρους διεξαγωγής της τηλεμαχίας. Ο Νίκος Παππάς μάλιστα κατέθεσε την πρόταση για δύο «τηλεοπτικές συναντήσεις, πριν από το τέλος Ιουλίου και μία πριν από το τέλος Αυγούστου. Από το περιβάλλον του πρώην υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής μεταδίδεται το μήνυμα ότι χρειάζεται μία διαδικασία ώστε «να αντιπαραβάλουμε τις θέσεις μας» χωρίς τους περιορισμούς που διαπιστώνονται στα debates των πολιτικών αρχηγών.

Ads

Τσακαλώτος: Debate με θεματικές

Απόλυτα ανοιχτός στην πρόκληση της τηλεμαχίας δηλώνει και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών –σε συζήτηση που είχε χθες με δημοσιογράφους – προτάσσει επίσης την ανάγκη διαφορετικού φορμάτ δίνοντας έμφαση στον ανοιχτή συζήτηση με τους συνυποψήφιους του και με συγκεκριμένες θεματικές. Όπως είπε, μάλιστα, «θεωρώ πως δεν είμαστε αντίπαλοι».

Αχτσιόγλου: Διευκόλυνση για παραγωγικό διάλογο

Υπέρ της διεξαγωγής τηλεμαχίας είναι και η Έφη Αχτσιόγλου. Από το περιβάλλον της πρώην υπουργού Εργασίας δηλώνουν έτοιμοι να παράσχουν οποιαδήποτε διευκόλυνση που θα δημιουργούσε τις προϋποθέσεις ενός παραγωγικού διαλόγου.

Όπως αναφέρουν, άλλωστε με νόημα η κα Αχτσιόγλου στοχεύει στη μεγαλύτερη συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία, έχοντας ταχθεί υπέρ ειδικής καμπάνιας για την κινητοποίηση των μελών, κατά την παρουσίαση της υποψηφιότητάς της.

Τζουμάκας: Κανένα πρόβλημα

«Nαι» στο debate λέει και ο Στέφανος Τζουμάκας «Κανένα πρόβλημα, η ελληνική κοινωνία να ακούσει, να συνταχθεί, να έρθει να γραφτεί να ψηφίσει» ενώ εκτιμά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ανασυγκροτηθεί μέσα από αυτή τη διαδικασία, θα έχει πιο σαφή πολιτική ταυτότητα.

Πληροφορίες του TVXS αναφέρουν ότι ήδη οι εκπρόσωποι των υποψηφίων έχουν ανοίξει κανάλια επικοινωνίας, για τη διαμόρφωση των όρων της τηλεμαχίας ή των τηλεμαχιών. Όλα τα επιτελεία συγκλίνουν σε ένα πλαίσιο που θα ευνοεί τον απευθείας διάλογό ή και την ευθεία «φιλική αντιπαράθεση», μακριά από τις διαδικασίες που άφησαν μία στυφή γεύση στους τηλεθεατές.

Εντός της Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι δεν είναι απαραίτητη η θέσπιση αυστηρών κανόνων καθώς «ο πολιτικός πολιτισμός  όλων των υποψηφίων είναι δεδομένος και η διαδικασία θα αποτελέσει πρότυπο κομματικής λειτουργίας».

Διαθέσιμη η ΕΡΤ

Ήδη, πάντως, με επιστολή της προς τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Κουμουνδούρου δηλώνει την «αυτονόητη διαθεσιμότητά της να διοργανώσει τηλεμαχία μεταξύ των υποψηφίων».
Τονίζει δε ότι το debate θα διοργανωθεί με τους όρους (θεματικές, δημοσιογράφοι κλπ) που θα συμφωνηθούν με τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση.