Ξεκίνησε στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, η πολυαναμενόμενη κατάθεση του προστατευόμενου μάρτυρα με την κωδική ονομσία “Μάξιμος Σαράφης” στο πλαίσιο των εργασιών της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής για την υπόθεση Novartis.   Στη ΓΑΔΑ βρίσκονται μόνο οι εισηγητές των κομμάτων στην Προανακριτική Επιτροπή και όχι όλα τα μέλη, όπως αποφάσισε η πλειοψηφία.

Ads

Ο μάρτυρας βρίσκεται σε διαφορετικό όροφο και τον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Τμήματος Προστασίας Μαρτύρων της ΕΛΑΣ. Όπως προβλέπει το σχετικό πρωτόκολλο, στο χώρο που βρίσκονται τα μέλη της Επιτροπής μεταδίδεται μόνο ηχητικά και με αλλοιωμένα τα χαρακτηριστικά της φωνής, η κατάθεση του “Σαράφη”.   Ανάλογα με την εξέλιξη της κατάθεση Σαράφη, ενδέχεται να καταθέσει σήμερα και η “Κελέση”, αν και φαίνεται σχετικά δύσκολο. 

Αρνήθηκε η ΝΔ εξέταση από όλα τα μέλη – αποχώρησε το ΚΚΕ

Κριτική για τις μεθοδεύσεις της ολομέλειας αλλά και ιδιαίτερες διαφωνίες καταγράφηκαν στην πποανακριτική επιτροπή για την υπόθεση Novartis που συνεδρίασε εκτάκτως το πρωί για να αποφασίσει γύρω από τα διαδικαστικά θέματα της πολύκροτης κατάθεσης των προστατευόμενων μαρτύρων.   Από την πλευρά του το ΚΚΕ αποσύρει τα μέλη του από την Επιτροπή διαφωνόντας συνολικά με το καθεστώς προστασίας των μαρτύρων.

Ads

Ενδεικτικός είναι ο διάλογος μεταξύ του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ και της πλειοψηφίας:

Λάππας: Εξαιτίας της πλειοψηφίας η Επιτροπή έγινε ρεντίκολο στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Τώρα που οι προστατευόμενοι μάρτυρες θα εξεταστούν όπως προβλέπει ο νόμος και το διεθνές δίκαιο και όπως από την αρχή έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ και συμφωνούν Άρειος Πάγος και ΓΑΔΑ καλωσορίζουμε την πλειοψηφία στον κόσμο της λογικής και νομιμότητας. Τώρα, στην εξέταση αυτή καθεαυτή: προτείνουμε να αναθεωρηθεί η αρχική απόφαση και να πάνε για εξέταση όλα τα μέλη της προανακριτικής επιτροπής.

Μπούγας: Η αίθουσα στη ΓΑΔΑ είναι μικρή, δε μας χωρά όλους.

Πλεύρης: Πρέπει να ζητήσουμε ως επιτροπή να μην έχουν μαζί τους κινητά και έγγραφα οι προστατευόμενοι μάρτυρες.

Λάππας: Πώς γίνεται να μην έχουν μαζί τους τα στοιχεία; Ως προς τα κινητά ναι, αλλά πρέπει και τα μέλη της επιτροπής που είναι σε ανοιχτή γραμμή για διαρροές να αφήσουν έξω τα κινητά τους. 

Ο Ι. Ραγκούσης από την πλευρά του επεσήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει η κατάθεση να γίνει με “συνοπτικές διαδικασίες” ενώ ο Πρόεδρος Γ. Μπούγας χαρακτήρισε “προσκόμματα” τα αιτήματα του ΣΥΡΙΖΑ. Από την πλευρά ο Λ. Γκιόλας χαρακτήρισε προκλητικό “να κάνει μαθήματα προστασίας των θεσμών η πλειοψηφία”