Οι υποψήφιοι πρόεδροι του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. θα αρχίσουν τις επόμενες ημέρες ή ώρες να αποκαλύπτονται, λαμβάνοντας θέση μάχης. Οι Έφη Αχτσιόγλου και Νίκος Παππάς φέρονται να έχουν υπερβεί τους όποιους  δισταγμούς τους –ειδικά η πρώην υπουργός– και ήδη οργανώνουν το επικοινωνιακό τους επιτελείο ενόψει της εσωτερικής αναμέτρησης

Ads

Οι Ευκλείδης Τσακαλώτος, Παύλος Πολάκης και Ρένα Δούρου υπολογίζουν τις νέες δυναμικές που διαμορφώνονται στην εσωκομματική σκακιέρα, πριν λάβουν τις αποφάσεις τους. Όσοι γνωρίζουν την κομματική ανθρωπογεωγραφία εκτιμούν ότι οι υποψηφιότητες θα είναι πάνω από τρεις. Όπως άλλωστε είπε, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Σωκράτης Φάμελλος στη χθεσινοβραδινή συνέντευξη του στον Alpha “ο πλουραλισμός δεν είναι κακός, ωστόσο το σημαντικό είναι να συνδέσουμε τις υποψηφιότητες με τις προτάσεις με την επόμενη ημέρα του ΣΥΡΙΖΑ».

Το τοπίο με τους επίδοξους διαδόχους του Αλέξη Τσίπρα αναμένεται να αποκρυσταλλωθεί στη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, το ερχόμενο Σαββατοκύριακο

Το μπλοκ των υποστηρικτών του αρχικού χρονοδιαγράμματος

Ο «τριχασμός», στους κόλπους των κορυφαίων, για το χρονοδιάγραμμα της εκλογής προέδρου, προδιαθέτει για μία ηλεκτρισμένη συνεδρίαση.

Ads

Η «Ομπρέλα» (Τσακαλώτος, Βούτσης, Φίλης, Βίτσας), η νεώτερη γενιά του κόμματος (Ηλιόπουλος, Τζανακόπουλος) που συγκροτεί την τάση «6+6» καθώς και ένα κομμάτι του πάλαι ποτέ προεδρικού μπλοκ παραμένουν αταλάντευτοι στη θέση να τηρηθούν οι αποφάσεις που έχει λάβει η Πολιτική Γραμματεία στη συνεδρίαση της 2ας Ιουλίου. Δηλαδή, να πραγματοποιηθεί το Διαρκές συνέδριο: 25-26 Αυγούστου, η εκλογή Προέδρου στις 3 Σεπτεμβρίου και ο δεύτερος γύρος Εκλογής Προέδρου (αν χρειαστεί) στις 10 Σεπτεμβρίου.

Οι…μαθηματικοί της Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι αυτό το μπλοκ έχει το «πάνω χέρι» των συσχετισμών στην ΚΠΕ, επομένως θα τηρηθεί το αρχικό χρονοδιάγραμμα. Το επιχείρημα, άλλωστε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. δεν πρέπει να προσέλθει στη ΔΕΘ με μεταβατική ηγεσία είναι ακλόνητο, όπως εκτιμούν οι ίδιοι κύκλοι.

Υπέρ των αποφάσεων της Πολιτικής Γραμματείας ο Τσίπρας

Σε πολιτικό επίπεδο – με βάση τα τωρινά δεδομένα – πρόκειται για τη συμμαχία που θα στηρίξει στον πιθανό δεύτερο γύρο μία υποψηφιότητα (Αχτσιόγλου ή Τσακαλώτο) που θα αντιπαρατεθεί τον εκλεκτό (Παππάς ή Πολάκης) της προεδρικής «Κίνησης Μελών».

Ο ίδιος δε ο Αλέξης Τσίπρας, φέρεται να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία του κόμματος, σε περίπτωση που μείνει «ακέφαλο» για μεγάλο διάστημα. Υπό αυτό το πρίσμα, σύμφωνα με τους πιο προωθημένους, ο απερχόμενος πρόεδρος δείχνει να παίρνει καθαρές αποστάσεις από επιφανή στελέχη της προεδρικής –αλλά πολυδιασπασμένης- Κίνησης Μελών!

Μετάθεση των διαδικασιών προτείνουν Παππάς – Πολάκης

Χθες, άλλωστε, ο άλλοτε στενός του συνεργάτης, Νίκος Παππάς πρόκρινε την χρονική μετάθεση της εκλογής προέδρου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής σημείωσε ότι πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή και να υπάρξουν συγκλίσεις, «φωτογραφίζοντας» την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου.

Επιπλέον, ο Παύλος Πολάκης τάχθηκε υπέρ της πραγματοποίησης των εσωτερικών διεργασιών τον Νοέμβριο συμβαδίζοντας με τον Χρήστο Σπίρτζη. Ο βουλευτής Χανίων έκανε στροφή σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρίαση, στην οποία δεν είχε ψηφίσει υπέρ της εκλογής προέδρου μετά τις αυτοδιοικητικές. Με το χρονοδιάγραμμα Πολάκη – Σπίρτζη, ευθυγραμμίζεται και η ΡΕΝΕ (Κοτσακάς, Τεμπονέρας κα). Τα μέλη και τα στελέχη που προτείνουν την επιμήκυνση των χρονικών ορίων, τονίζουν ότι χρειάζεται πολιτικός χρόνος για να αναπτύξουν οι υποψήφιοι τις πλατφόρμες τους καθώς «η πολιτική συζήτηση προηγείται των προσώπων».

Ο Στέργιος Καλπάκης νέος εκπρόσωπος Τύπου

Χθες, η Πολιτική Γραμματεία αποφάσισε ομόφωνα, ότι ο μέχρι πρότινος αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Στέργιος Καλπάκης θα διαδεχθεί την Πόπη Τσαπανίδου.

Συνάντηση Φάμελλου – Κεραμέως για απόδημους

Τέλος, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Σωκράτης Φάμελλος θα συναντηθεί, σήμερα με την υπουργό Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως και τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Θεόδωρο Λιβάνιο για το θέμα των αποδήμων. Εντός της ημέρας, αναμένεται να συγκληθεί και το προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας προκειμένου να κατανείμει ρόλους και χρεώσεις στις κοινοβουλευτικές επιτροπές.