Αρνητικά προσεγγίζει ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. το νομοσχέδιο που αφορά την άρση περιορισμών στην ψήφο των αποδήμων. Η αξιωματική αντιπολίτευση, όπως αποφάσισε η χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, θα επαναφέρει την πρόταση που είχε καταθέσει το 2021.

Ads

Αυτή η πρόταση προέβλεπε ότι έως πέντε βουλευτές εκλέγονται σε ευρύτερες εκλογικές περιφέρειες μόνιμης εγκατάστασης απόδημου Ελληνισμού, με ενιαίο ψηφοδέλτιο σε κάθε μία από αυτές, χωρίς περιορισμούς άλλους πλην της ιδιότητας του Έλληνα πολίτη. Στην ίδια τροπολογία θα περιέχονται και οι θέσεις για την διευκόλυνση πρόσβασης στην κάλπη των ψηφοφόρων του εσωτερικού.

Σε αυτό το πλαίσιο ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. εστιάζει στους πολίτες που αδυνατούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα διότι εργάζονται μακριά από τον τόπο κατοικίας τους.

Οι επιφυλάξεις στον ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ.

Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, ωστόσο, προκαλεί σκεπτικισμό στους κόλπους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Αρκετοί βουλευτές δεν κρύβουν τις επιφυλάξεις τους έναντι μίας απόφασης καταψήφισης, θεωρώντας ότι δοθούν πατήματα στη Ν.Δ. προκειμένου να κατατάξει τον ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. στην όχθη της «εθνικής εξαίρεσης».

Ads

Ωστόσο στις τάξεις της Πολιτικής Γραμματείας προτάχθηκε η ανάγκη να επιδειχθεί πολιτική συνέπεια από τη στιγμή που –όπως επισημάνθηκε – η πρόταση που καταθέτει η κυβέρνηση είναι ακριβώς η ίδια με αυτή που είχε καταθέσει ο τότε υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης και είχε απορριφθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Άλλωστε, όπως σημειώνει μέλος του συλλογικού οργάνου στο TVXS, «δεν μπορούμε να εξαρτάμε τη στάση μας – ειδικά σε ζητήματα μείζονος πολιτικής σημασίας με αξιακό υπόβαθρο – από το μέγεθος της γαλάζιας προπαγάνδας».

Βγαίνουν οι αριθμοί

Η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών ξεκινά σήμερα το πρωί στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή και θα εισαχθεί για ψήφιση την ερχόμενη Δευτέρα. Στην Ολομέλεια αναμένεται να τοποθετηθούν και οι πολιτικοί αρχηγοί. Οι ένοικοι του Μαξίμου δεν ανησυχούν καθώς διαμορφώνονται οι αριθμητικές προϋποθέσεις (200 ψήφοι) για την εφαρμογή του νόμου.

Στην θετική ψήφο των 158 βουλευτών της Ν.Δ. αναμένεται να προστεθεί το «ναι» του ΠΑΣΟΚ των 32 βουλευτών, της Πλεύσης (8 βουλευτές) και των Σπαρτιατών (12 βουλευτές). Άγνωστη είναι η στάση της «ΝΙΚΗΣ» ενώ εντύπωση προκαλεί η διαφαινόμενη αλλαγή πλεύσης της Ελληνικής Λύσης, που το Δεκέμβριο του 2019 είχε υπερψηφίσει το ίδιο ακριβώς σχέδιο νόμου. Κατά της συγκεκριμένης πρότασης έχει ταχθεί ήδη το ΚΚΕ.

Υπενθυμίζεται ότι η ισχύουσα διάταξη καθορίζει ότι προκειμένου Έλληνας που βρίσκεται στο εξωτερικό και είναι εγγεγραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους να μπορέσει να ψηφίσει στις εθνικές ελληνικές εκλογές θα πρέπει την τελευταία 35ετία να έχει ζήσει για τουλάχιστον 2 έτη στην Ελλάδα και παράλληλα το τρέχον ή το προηγούμενο έτος (των εκλογών) να έχει καταθέσει φορολογική δήλωση στη χώρα. Με βάση αυτούς τους περιορισμούς, στις τελευταίες εκλογές ψήφισαν περίπου 18.000 πολίτες.