Ο χρόνος μετράει αντίστροφα για τις προκριματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. με σκοπό την ανάδειξη προσώπων που θα στελεχώσουν το ευρωψηφοδέλτιο. Ο Στέφανος Κασσελάκης, απόψε στη Νέα Σμύρνη, θα παρουσιάσει το τελευταίο γκρουπ των υποψηφίων της Αττικής ενώ ήδη η Κουμουνδούρου έδωσε στη δημοσιότητα τη λίστα με τα εκλογικά κέντρα, στα οποία τα μέλη και οι φίλοι του κόμματος θα προσέλθουν, μεθαύριο, για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Ads

Στην ουσία, οι ψηφοφόροι θα εκδώσουν το εισιτήριο για την ευρωλίστα σε 35 πρόσωπα. Οι νυν ευρωβουλευτές, Κώστας Αρβανίτης και Έλενα Κουντουρά θα είναι εκ νέου υποψήφιοι ενώ τους πέντε υποψηφίους της αρεσκείας του, θα επιλέξει ο πρόεδρος Στέφανος Κασσελάκης.

Τα «βαριά» ονόματα της Αττικής

Η αφρόκρεμα των υποψηφίων των προκριματικών, ήτοι τα πιο «βαριά» ονόματα, έχει συγκεντρωθεί στην Αττική από την οποία θα προέλθουν 12 υποψήφιοι. Ως μεγάλο φαβορί για την πρωτιά θεωρείται η Σοφία Μπεκατώρου, που άνοιξε το δρόμο για το ελληνικό metoo. Πολλούς πόντους αναμένεται να κερδίσει και η υποψηφιότητα του, προβεβλημένου, καθηγητή Νικόλαου Φαραντούρη που είναι και σύμβουλος Ευρωπαϊκής Πολιτικής του κόμματος.

Παράλληλα, γκελ στους νεότερους κάνουν ο πρώην μπασκετμπολίστας Νίκος Παππάς και ο ηθοποιός Μάριος Αθανασίου. Ισχυρή απήχηση στο κομματικό ακροατήριο έχουν ο Γιώργος Τσίπρας και η Τζένη Αρσένη – είχαν καλές επιδόσεις στις εθνικές εκλογές – ενώ δυναμική θεωρείται η υποψηφιότητα της 26χρονης δικηγόρου Μυρτώς Κοροβέση. Μεγάλο ερωτηματικό αποτελεί η επίδοση του – προερχόμενου – από τη Ν.Δ. Ευάγγελου Αντώναρου που, για πολλούς, θα καταδείξει τον βαθμό μετάλλαξης της εκλογικής βάσης του ΣΥΡΙΖΑ. Συμπεράσματα για τη νέα πολιτική ταυτότητα του κοινού του ΣΥΡΙΖΑ θα καταδείξει και η σταυροδοσία προς τους δημοσιογράφους life style εκπομπών, Δημήτρη Παπανώτα και Δημήτρη Πανόπουλο.

Ads

Η Δώρα και η…Δώρα

Τα φαβορί για τις πρώτες δύο θέσεις στις προκριματικές εκλογές της Κεντρικής Μακεδονίας είναι οι Δώρα Αυγέρη και Δώρα Τσαμπάζη. Η πρώην εκπρόσωπος Τύπου και δημοσιογράφους έχει ισχυρά ερείσματα και υψηλή αναγνωρισιμότητα ενώ η χήρα του Αλέξανδρου Νικολαΐδη χαίρει γενικής εκτίμησης και βρίσκεται κοντά στο περιβάλλον του Στέφανου Κασσελάκη. Είναι, μάλιστα, και ειδική συνεργάτιδα της κοινοβουλευτικής ομάδας και ενημερώνει για την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ στα social media.

Γνωστά πρόσωπα, στο κομματικό κοινό, θεωρούνται ο Κωνσταντίνος Καρπούζης που υπήρξε επικεφαλής ανεξάρτητης παράταξης στον δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη, ο συνταξιούχος του δημοσίου Πολυχρόνης Ράπτης, ο συνταξιούχος αρχιτέκτονας Αλέξανδρος Βασιλείου και ο γιατρός Θωμάς Φειδάντσης.

Τρία επιτυχόντες στις προκριματικές στη Δυτική Ελλάδα πρόκειται να συμπεριληφθούν στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, με τον πρώην υπουργό Παναγιώτη Κουρουμπλή να συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες να έλθει πρώτος στην διαδικασία της Κυριακής. Μάχη για μια θέση αναμένεται να δώσουν η Μαργαρίτα Καραγιώργου – Λάζαρη από την Πάτρα, ο τεχνολόγος γάλακτος Σπύρος Μολώνης, ο Γενικός Γραμματέας Δήμου Ήλιδας Γιάννης Χουζούρης από την Ηλεία και η συντοπίτισσά του Μαρία Ψιλοπούλου.

Στην Θεσσαλία οι πιο γνωστές υποψηφιότητες είναι των Άννας Βαγενά και Παναγιώτας Δριτσέλη, που διαθέτουν και κοινοβουλευτική διαδρομή. Στη Δυτική Μακεδονία θα πρωτεύσει εκτός συγκλονιστικού απροόπτου η Τομεάρχης Αγροτικής Πολιτικής, Ολυμπία Τελιγιορίδου.

Στη μάχη της Κρήτης, οι προβολείς εστιάζουν στις Μαρία Καλουδιώτη και Μαρία Τζωρακάκη καθώς και στον Βασίλη Κασσελάκης. Ο πρώην βουλευτή και Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης Μάριος Κάτσης αναμένεται να καταλάβει την πρώτη θέση στην Ήπειρο ενώ αδιαφιλονίκητο φαβορί στο Βόρειο Αιγαίο είναι η Ζαχαρούλα Τσιριγώτη. Τέλος, ο Νάσος Παπαργυρόπουλος, γιος γνωστού επιχειρηματία, που έγινε γνωστός από τη συμμετοχή του σε reality θα διεκδικήσει με αξιώσεις τη θέση της Στερεάς Ελλάδας.