Έκτακτη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για την ακρόαση δημοσίων προσώπων που χειρίζονται την κρίση της πανδημίας του covid-19 ζητούν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που είναι μέλη της Επιτροπής.

Ads

Επικαλούμενοι δημοσιεύματα που είδαν το φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με τα οποία υπήρχαν διπλά βιβλία για την καταγραφή των κρουσμάτων κορονοϊού, οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστηρίζουν ότι «προκύπτουν σοβαρά ζητήματα σε σχέση με την επιστημονική δεοντολογία, την πολιτική αξιοπιστία και την τήρηση της νομιμότητας».

Ταυτόχρονα, ζητούν να κληθούν στην Επιτροπή Θεσμών και να δώσουνε εξηγήσεις: Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας και ο καθηγητής ιατρικής Σωτήρης Τσιόδρας ως εκπρόσωπος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

Όπως επισημαίνεται στην επιστολή, η αξιωματική αντιπολίτευση όλο αυτό το διάστημα με υπευθυνότητα έθεσε όλα τα ζητήματα που αφορούσαν την ίδια τη διαχείριση των συνεπειών της πανδημίας, τόσο ως προς τη θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας, όσο και ως προς τη διαφύλαξη της κοινωνικής συνοχής.

Ads

Την ίδια ώρα, παρά το γεγονός πως τόσο η κυβέρνηση, όσο και ο ΕΟΔΥ, διέψευσαν την ύπαρξη δύο παράλληλων συστημάτων καταγραφής των κρουσμάτων κορονοϊού, νέες σχετικές αποκαλύψεις έρχονται στο φως της δημοσιότητας. Σύμφωνα με έγγραφα που δημοσιεύει σήμερα η Εφημερίδα των Συντακτών, αλλά και με δηλώσεις ιατρών, η ύπαρξη δύο συστημάτων αποτελεί πραγματικότητα.