Από την τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης, σύμφωνα με την οποία αποφυλακίζονται έχοντας εκτίσει τα 2/5 της ποινής τους κρατούμενοι με δεκαετή κάθειρξη, που υποφέρουν από σοβαρές χρόνιες παθήσεις και οι μητέρες ανηλίκων, εξαιρούνται κατηγορίες καταδικασθέντων που αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα υγείας, τονίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου και Τάσος Κουράκης. Επίσης εκφράζουν τη διαφωνία τους με την προβλεπόμενη, στην ίδια τροπολογία, παραμονή κρατουμένων που μετάγονται για δικονομικούς λόγους σε αστυνομικά τμήματα, καλώντας την κυβέρνηση να αποσύρει τις δύο επίμαχες ρυθμίσεις.

Ads

Όπως αναφέρουν σε κοινή τους δήλωση οι δύο βουλευτές, καταρχήν «πρόκειται για μέτρο θετικό για τα δικαιώματα των κρατουμένων και τις συνθήκες κράτησης στις φυλακές». Ωστόσο, «σε επόμενη παράγραφο της ίδιας τροπολογίας προβλέπεται η εξαίρεση κατηγοριών καταδικασθέντων με τα ίδια ακριβώς προβλήματα υγείας», επισημαίνουν.

«Όμως ο σεβασμός της ανθρώπινης ζωής και της αξιοπρέπειας, καθώς και η προστασία του αγαθού της υγείας, δεν επιδέχονται εξαιρέσεων», τονίζουν, προσθέτοντας ότι «για τον ίδιο λόγο, εξάλλου, και η νοσηλεία ενός κρατούμενου δεν εξαρτάται από την τελεσθείσα πράξη για την οποία καταδικάστηκε».

«Η λογική της εξαίρεσης, αντίθετα, μαρτυρά έναν “ανθρωπισμό’ που μας γυρνά δύο αιώνες πίσω» αναφέρουν χαρακτηριτικά η Β. Κατριβάνου και ο Τ. Κουράκης.

Ads

Παράλληλα, οι δύο βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης διαφωνούν «με την προβλεπόμενη, στην ίδια τροπολογία, κράτηση “σε κατάλληλο χώρο αστυνομικού τμήματος”, των κρατουμένων που μετάγονται για δικονομικούς λόγους». Όπως επισημαίνουν,  «οι συνθήκες που επικρατούν στα κρατητήρια είναι ήδη απάνθρωπες και εξευτελιστικές. Αντί λοιπόν να αποσυμφορηθούν τα κρατητήρια, και αντί το ελληνικό κράτος να συμμορφωθεί σε επανειλημμένες συστάσεις και καταδικαστικές αποφάσεις, με τη ρύθμιση αυτή η κυβέρνηση κάνει ουσιαστικά δύο βήματα πίσω σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα των κρατουμένων».

Τέλος, καλούν την κυβέρνηση «να αποσύρει τις επίμαχες δύο ρυθμίσεις, ώστε να μην ακυρωθεί, υπό το βάρος επικοινωνιακών και πολιτικών σκοπιμοτήτων, ένα από τα ελάχιστα μέτρα προς τη βελτίωση των άθλιων συνθηκών κράτησης».