Τα ήρεμα, μέχρι πρότινος, νερά της αναμέτρησης που αφορά τον προεδρικό θώκο του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. διαταράσσει η διαφαινόμενη υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη. O 35χρονος εφοπλιστής αναμένεται, τις επόμενες ώρες, να ανακοινώσει τις τελικές του αποφάσεις, μέσω βίντεο, στα social media. Ήδη, μέσα από την πολιτική υπερδραστηριότητα που εμφανίζει τον τελευταίο ενάμισι μήνα – με την κατάθεση πολιτικής πλατφόρμας και επισκέψεις σε πολλές περιοχές της Επικράτειας – συνάγεται το συμπέρασμα, ότι θα μπει στη μάχη της προεδρίας.

Ads

Σε αυτό το φόντο, οι συνεργάτες των τεσσάρων υποψηφίων προέδρων (Ε. Αχτσιόγλου, Ν. Παππάς, Ευ. Τσακαλώτος, Στ. Τζουμάκας) αναγνωρίζουν την «αλλαγή δεδομένων» στην κούρσα για την διαδοχή του Αλέξη Τσίπρα. Η δημόσια παρουσία του Στέφανου Κασσελάκη έχει τεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων, ανάμεσα στους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο εφοπλιστής, μάλιστα, κερδίζει και πολλές συμπάθειες, χωρίς να λείπουν και οι δύσπιστοι ή ανοιχτά επικριτικοί έναντι ενός προσώπου «που ξεπήδησε ξαφνικά, πραγματοποιώντας επικοινωνιακά σόου», όπως καταγγέλλουν.

Εσωκομματικά βέλη

Είναι ενδεικτικό, άλλωστε, ότι ο στενός συνεργάτης του Νίκου Φίλη, Τάκης Κατσαρός ζήτησε να περάσει ο κ. Κασσελάκης από το Πειθαρχικό του κόμματος γιατί -όπως υποστηρίζει- κάνει δικό του πολιτικό παιχνίδι. Οι πιο βιτριολικοί δε, στον μικρόκοσμο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επιχειρούν να συνδέσουν τον επιχειρηματία με οικονομικά συμφέροντα, κάνοντας ειδική μνεία στην εργασιακή του προϋπηρεσία στο Λονδίνο και την Goldman Sachs. Ο κ. Κασσελάκης, δείχνει να αδιαφορεί για τις ριπές εναντίον του ή όπως αναφέρει παλαιό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ «μάλλον απολαμβάνει αυτόν τον ντόρο γύρω από την παρουσία του καθώς, πρωτίστως, επιθυμεί να μην περνά απαρατήρητος».

Ads

Η στάση Τσίπρα

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., με γνώση των παρασκηνίων, τονίζουν στο TVXS ότι ο Αλέξης Τσίπρας «στάζει μέλι» για τον Στέφανο Κασσελάκη. Υποστηρίζουν, μάλιστα, ότι ο 35χρονος τεχνοκράτης θα έχει την σιωπηρή ευλογία του παραιτηθέντος προέδρου, αν αποφασίσει να δοκιμάσει τις δυνάμεις του στις εσωκομματικές εκλογές. Άλλα στελέχη του κόμματος, ωστόσο, δεν υιοθετούν την παραπάνω ερμηνεία και δίνουν έμφαση στην αυστηρή γραμμή ουδετερότητας που θα τηρήσει ο Αλ. Τσίπρας σε σχέση με τη διαδικασία της διαδοχής του.

Οι «πιέσεις» στις άλλες υποψηφιότητες

Υπενθυμίζεται ότι ο αυτοδημιούργητος, όπως δηλώνει, επιχειρηματίας, ήταν ένας από τους τρεις απόδημους στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ. Έχει δηλώσει δε, ότι ο Τομέας Διαφάνειας και ο Παύλος Πολάκης τον έφεραν κοντά, στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας, με τις κοινοποιήσεις των πολιτικών προτάσεων του κ. Κασσελάκη στο Facebook, δείχνει να επιλέγει όχθη, ενόψει της κάλπης της 10ης Σεπτεμβρίου. Αυτή η εξέλιξη, ωστόσο, δείχνει να προκαλεί προσκόμματα, κυρίως, στην υποψηφιότητα του Νίκου Παππά καθώς ο πρώην υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής επιθυμεί να αλιεύσει ψήφους από το σκληροπυρηνικό ακροατήριο του ΣΥΡΙΖΑ που γοητευόταν από την ηγεσία Τσίπρα αλλά και το πολιτικό στίγμα του Π. Πολάκη.

Εντός της Κουμουνδούρου, πάντως, υπάρχει η πεποίθηση πώς η διαφαινόμενη υποψηφιότητα Κασσελάκη θα ψαλιδίσει τη δυναμική και των άλλων υποψήφιων προέδρων. Όπως λέγεται, ο 35χρονος τεχνοκράτης ίσως εμπνεύσει – και φέρει στις κάλπες του ΣΥΡΙΖΑ – τους ψηφοφόρους που δεν έχουν σφιχτούς δεσμούς με το κόμμα και επιθυμούν μία ηγεσία δίχως γραφειοκρατικά χαρακτηριστικά.

Ο Στέφανος Κασσελάκης, ήδη στο βιογραφικό του, προβάλλει ότι μιλά άπταιστα Αγγλικά, Γερμανικά, Γαλλικά και Ισπανικά ενώ δηλώνει ιδιαίτερα φιλόζωος και ευαισθητοποιημένος σε θέματα ισότητας και κοινωνικών δικαιωμάτων. Τονίζει ότι εργάστηκε εθελοντικά στο επιτελείο του τότε Γερουσιαστή Joe Biden για τις Προεδρικές Εκλογές του 2008. Εργάστηκε επίσης και στο think tank εξωτερικής πολιτικής `Center for Strategic and International Studies` στη Washington, DC.