Εγκύκλιο για την απόδοση ΑΜΚΑ από τον ΕΦΚΑ και τα ΚΕΠ εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας με την υπογραφή του Νότη Μηταράκη.  Πρόκειται για αντικατάσταση της εγκυκλίου που ο Γιάννης Βρούτσης είχε καταργήσει 5 μέρες μετά τις εκλογές, αφήνοντας χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη τους αιτούντες άσυλο. Σε αυτή δεν προβλέπεται το τι θα ισχύει για τους πρόσφυγες για τους οποιόυς όπως δήλωσε ο Νότης Μηταράκης θα επανέλθει με νεότερη εγκύκλιο, προβλέπεται όμως να μείνουν εκτός νοσοκομείων ακόμη και παιδιά μεταναστών, τα οποία έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα.

Ads

Ποιοι δικαιούνται και ποιοι δεν δικαιούνται ΑΜΚΑ

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, η οποία αναρτήθηκε στη «Διαύγεια», οι κατηγορίες πολιτών που δικαιούνται ΑΜΚΑ, είναι οι εξής:

1. Έλληνες υπήκοοι που κατοικούν στη χώρα
2. Ομογενείς με ταυτότητα ομογενούς που διαμένουν στη χώρα μόνιμα
3. Ευρωπαίοι πολίτες που κατοικούν στη χώρα και δεν εργάζονται, καθώς και τα μέλη οικογενείας τους
4. Δικαιούχοι Διεθνούς Προστασίας και τα μέλη οικογενείας τους

Ads

Και ποιοι δε δικαιούνται ΑΜΚΑ:

1. Έλληνες που δεν κατοικούν στη χώρα
2. Έλληνες πολίτες κάτοικοι εξωτερικού, στο πλαίσιο των συναλλαγών τους με τη Φορολογική Διοίκηση (π.χ. μεταβιβάσεις ακινήτων κλπ) με προηγούμενη ασφάλιση ή χωρίς την ύπαρξη προηγούμενου χρόνου ασφάλισης στην Ελλάδα
3. Ευρωπαίοι πολίτες που κατοικούν προσωρινά στη χώρα για διάστημα μικρότερο των 3 μηνών και δεν πρόκειται να εργαστούν στη χώρα.
Για ιατρική περίθαλψη στις δημόσιες δομές υγείας της χώρας μας καλύπτονται από την Ευρωπαϊκή Κάρτα Κοινωνικής Ασφάλισης με χρέωση του αντίστοιχου παρόχου υγείας της χώρας προέλευσής τους.
4. Ανήλικοι πολίτες χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που γεννήθηκαν στη χώρα και οι Ευρωπαίοι γονείς τους δεν κατοικούν και δεν εργάζονται στη χώρα
5. Ανήλικοι αλλοδαποί τρίτων χωρών που γεννήθηκαν στην Ελλάδα από παράτυπα διαμένοντες γονείς
6. Πολίτες τρίτων χωρών κάτοχοι ισχυρών τίτλων διαμονής που δεν παρέχουν πρόσβαση στην αγορά εργασίας και για την έκδοση του τίτλου διαμονής γίνεται δεκτή η ιδιωτική ασφάλιση (π.χ. Οικονομικά Ανεξάρτητα Άτομα- άρθρο 20Α του ν.4251/2014,{ΦΕΚ Α΄80} Μόνιμη Άδεια Επενδυτή-Ιδιοκτήτες Ακινήτων άρθρο 20Β του ν.4251/2014, Εθελοντές – άρθρα 32 και 38 του ν.4251/2014)

Στο δελτίο Τύπου του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, που τιτλοφορείται «Βάζουμε σε τάξη τα αποτελέσματα της ανεύθυνης, βλαπτικής και επικίνδυνης πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα του ΑΜΚΑ», αναφέρεται μάλιστα επι λέξει πως «οι δύο αυτές εγκύκλιοι (η εκδοθείσα και η συμπληρωματική) έρχονται σε αντικατάσταση της υπ. αριθμ. ΩΧΟΧ465Θ1Ω-Ρ3Τ εγκυκλίου, η οποία προέβλεπε ουσιαστικά τη χορήγηση ΑΜΚΑ, αδιακρίτως και χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Η έλλειψη οδηγιών και κατευθύνσεων από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, είχε οδηγήσει σε ουσιαστικό αδιέξοδο τη διαδικασία, με τα ΚΕΠ να απέχουν από τον προηγούμενο Μάιο από την έκδοση ΑΜΚΑ για όλους».

Στο εν λόγω δελτίο Τύπου περιλαμβάνονται δηλώσεις του υφυπουργού Νότη Μηταράκη, ο οποίος κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι έδωσε ΑΜΚΑ σε όλους δίνοντας τους το δικαίωμα στην… εργασία και τα κοινωνικά επιδόματα. «Ο ΑΜΚΑ είναι ο ισόβιος αριθμός εργασιακής και υγειονομικής ταυτοποίησης όλων των ανθρώπων που εργάζονται και διαμένουν νόμιμα και μόνιμα στη χώρα μας. Ο ΣΥΡΙΖΑ, υπονόμευσε αυτό το δικαίωμα: στάθηκε ανίκανος να οργανώσει σωστά την παροχή υπηρεσιών υγείας προς τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Και εξαιτίας αυτής της ανικανότητας στράφηκε στην εύκολη λύση: την ουσιαστικά άνευ όρων χορήγηση ΑΜΚΑ προς όλους, δίνοντας, με το ισχύον πλαίσιο, αυτόματη και ισόβια πρόσβαση σε όλους στην εργασία και στα κοινωνικά επιδόματα (επίδομα ανεργίας, ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα κ.α) και δωρεάν πρόσβαση στο σύστημα υγείας. Τίποτα από τα δύο δε συμβαίνει πουθενά στον κόσμο, πολύ περισσότερο δε συμβαίνει στα υπόλοιπα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτήν την επικίνδυνη και βλαπτική εγκύκλιο ακύρωσε ο Υπουργός Γιάννης Βρούτσης αμέσως με την ανάληψη των καθηκόντων μας», αναφέρει συγκεκριμένα ο υφυπουργός. «Εμείς προχωράμε αποφασιστικά.[…] Δίνουμε ένα ισχυρό μήνυμα ότι η χώρα μας έχει κανόνες και διαδικασίες», συμπληρώνει.

Μια ρατσιστική εγκύκλιος

Άμεση ήταν η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ που χαρακτήρισε την εγκύκλιο ρατσιστική.

Σε δήλωσή του ο αναπληρωτής τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ για τη Μεταναστευτική Πολιτική, Γιώργος Ψυχογιός, σημειώνει πως με τη νέα εγκύκλιο, το Υπουργείο Εργασίας προβλέπει ΑΜΚΑ μόνο για τους αναγνωρισμένους πρόσφυγες και όχι για τους αιτούντες άσυλο και τονίζει πως «συντηρεί έτσι τα προβλήματα που άρχισαν από τον Ιούλιο, όταν ο κ. Βρούτσης κατήργησε την εγκύκλιο του ΣΥΡΙΖΑ» Ασθενείς, ευάλωτες ομάδες και μικρά παιδιά χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, προσφυγόπουλα χωρίς Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή (ΑΔΥΜ) για να εγγραφούν στο νηπιαγωγείο και το δημοτικό, είναι τα αποτελέσματα αυτής της απόφασης σύμφωνα με τον κ. Ψυχογιό. 

«Τα προβλήματα, όμως, στη νέα εγκύκλιο δεν σταματούν δυστυχώς εδώ», τονίζει. «Από την απάνθρωπη ρητή πρόβλεψη ότι δεν δικαιούνται ΑΜΚΑ παιδάκια που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα από γονείς που δεν έχουν άδεια διαμονής, μέχρι το γεγονός ότι πλέον η απόδοση ΑΜΚΑ για μετανάστες με άδεια διαμονής προαπαιτεί σύμβαση εργασίας, αυτές οι οδηγίες είναι αντιπροσωπευτικές του ρατσισμού και της διακριτικής μεταχείρισης που θρέφουν οι πολιτικές της ΝΔ», δηλώνει ο Γιώργος Ψυχογιός.

Και υπενθυμίζει:

«Μπορεί η ανθρωπιά και η αλληλεγγύη να μην αγγίζουν ή να δεσμεύουν τη νέα κυβέρνηση. Τη δεσμεύει, όμως, το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και οι διεθνείς συνθήκες. Όπως τονίσαμε και στην ερώτησή μας οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, καλούμε τους Υπουργούς να ξαναδιαβάσουν τις γενικές αρχές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, τη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, την Οδηγίας 2013/33/ΕΕ, που προβλέπει πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, στην εκπαίδευση και στην εργασία για τους αιτούντες άσυλο».

«Καλούμε, για ακόμη μια φορά, τη ΝΔ να σεβαστεί το κράτος δικαίου και να συμπεριλάβει στην απόδοση ΑΜΚΑ όλες τις κατηγορίες δικαιούχων που πρέπει», καταλήγει.

Ολόκληρη η εγκύκλιος: