Στη Βουλή συζητείται σήμερα το παράλληλο πρόγραμμα της κυβέρνησης, με την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση να διασταυρώνουν τα ξίφη τους, για την «ευαισθησία» τους.

Ads

Από πλευράς της κυβέρνησης, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός είπε κατά την εισήγηση του ότι το παράλληλο πρόγραμμα «αποτελεί ένα άλλο πολιτικό σχέδιο. Είναι νομοσχέδιο κοινωνικής ανακούφισης και μέτρων μεροληψίας υπέρ των αδυνάμων». Ο Ανδρέας Ξανθός αναφερόμενος στις ρυθμίσεις για τις ευπαθείς ομάδες, τόνισε επίσης ότι πρόκειται για ένα «κοινωνικό πρόβλημα που εκκρεμεί χρόνια και μας έχουν εγκαλέσει διεθνείς οργανισμοί, οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα και κοινωνικοί φορείς» και υπογράμμισε πως «αυτό είναι το πρώτο και κορυφαίο στίγμα. Είναι συνέχεια της παρέμβασης για την ανθρωπιστική κρίση και τμήμα του παράλληλου προγράμματος και του προγράμματος της Θεσσαλονίκης».

«Μία καλοπροαίρετη προειδοποίηση. Δεν θα σας παραχωρήσουμε το δικαίωμα της ευαισθησίας. Είμαστε όλοι το ίδιο ευαίσθητοι», απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης και εξαπέλυσε πυρά κατά της κυβέρνησης, λέγοντας: «Όμως την ώρα που δεν υπάρχουν κρεβάτια στις ΜΕΘ με το νομοσχέδιό σας δίνετε ένα σήμα ότι το ελληνικό κράτος μπορεί να τους περιθάλψει όλους. Πιθανόν να θίγετε τους Έλληνες, τους οποίους πρέπει να σέβεστε, γιατί οι Έλληνες πληρώνουν, δοκιμάζονται και υποφέρουν. Όλα πρέπει να έχουν ένα όριο, διότι να νομοθετείς χωρίς να έχεις τα λεφτά είναι σαν να πριονίζεις το κλαδί που κάθεσαι».

«Διολισθαίνετε στην ατζέντα της Χρυσής Αυγής», ήταν η απάντηση του υπουργού Υγείας. «Προσέξτε καλά, σ’ αυτήν την κοινωνία, την ευρωπαϊκή, δεν μπορεί να υψώνονται τέτοια τείχη σε ανθρώπους που δεν έρχονται εδώ για να κάνουν βόλτα», είπε απευθυνόμενος στον Γιάννη Βρούτση.

Ads

«Ταυτίζετε τη ΝΔ με την Χρυσή Αυγή. Κάνετε λάθος. Η ανθρωπιά, η αλληλεγγύη ΝΔ δεν παραχωρείται. Είπα με οικονομικούς όρους πώς το εννοούμε» επέμεινε τότε ο εισηγητής της ΝΔ, προσθέτοντας ότι οι Έλληνες είναι «σε δύσκολη θέση, πληρώνουν φόρους, και δεν πρέπει να τους συμπεριφέρεστε ως Β’ κατηγορίας πολίτες».

«Αν υπάρχει κάποιος που διαδήλωνε μαζί με τη Χρυσή Αυγή σ’ αυτή την αίθουσα, είστε εσείς», ήταν η παρέμβαση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Λοβέρδου,  απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ και δηλώνοντας με αυτή του την παρέμβαση τη στήριξη του στη ΝΔ.