«Κινούμενη άμμο» θυμίζει η κατάσταση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ με φόντο τις παραιτήσεις αλλά και μαζικές αποχωρήσεις κορυφαίων στελεχών και μελών που πρόσκεινται στον Στέφανο Κασσελάκη, την ώρα που φουντώνουν οι φήμες ακόμη και για «μεταγραφές» βουλευτών στο ΠΑΣΟΚ.

Ads

Οι ραγδαίες εξελίξεις έχουν σε πρώτο επίπεδο αντίκτυπο στην κοινοβουλευτική δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ, από τον οποίο μέχρι στιγμής έχουν αποχωρήσει τέσσερις βουλευτές: οι Πέτρος Παππάς, Αλέξανδρος Αυλωνίτης, Ραλλία Χρηστίδου και Κυριακή Μάλαμα, που δήλωσαν κι επισήμως την ανεξαρτητοποίησή τους.

ΣΥΡΙΖΑ: Για ποιο λόγο διστάζουν «κασσελακικοί» βουλευτές να αποχωρήσουν

Την ίδια στιγμή, υπάρχουν κάποιοι ακόμη βουλευτές που κινούνται στην ίδια λογική με τους προαναφερθέντες, με μια όμως διαφορά: ότι το επόμενο κοινοβουλευτικό στέλεχος που θα αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ, θα του στερήσει και την θέση του και την θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή, καθώς θα μετράει πλέον λιγότερους από τους 31 βουλευτές που διαθέτει αυτή την στιγμή το ΠΑΣΟΚ.

Υπό αυτό το πρίσμα, ακόμη και στελέχη που βρίσκονται πολύ κοντά στον Στέφανο Κασσελάκη φαίνεται να διστάζουν -στην παρούσα φάση- να βρεθούν στην «έξοδο» από την ΣΥΡΙΖΑ. Κάπως έτσι είδαμε την Θεοδώρα Τζάκρη να περιορίζεται στην υποβολή της παραίτησή την θέση της γραμματέως της ΚΟ του κόμματος, ενώ παράλληλα παραιτήθηκαν από κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι τόσο ο Γιώργος Γαβρήλος όσο και ο Γιάννης Σαρακιώτης. Την ίδια στιγμή, την παραίτησή του από την θέση του διευθυντή της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ υπέβαλλε και ο Θάνος Μωραϊτης.

Ads

ΣΥΡΙΖΑ: Η «συνεργαζόμενη», οι «προβληματισμένη» και οι άλλοι

Από τη μεριά της, η Γιώτα Πούλου δήλωσε πως θεωρεί πλέον το εαυτό της ως συνεργαζόμενη με τον ΣΥΡΙΖΑ. «Παραμένω ως βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ “συνεργαζόμενη” προς το παρόν. Η σκέψη μου ήταν ότι δεν έπρεπε να ρίξω εγώ τον ΣΥΡΙΖΑ από τη θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, αν και δεν με εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ», σημείωσε το πρωί μέσω της ΕΡΤ.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο αποχώρησής του άφησε σε δηλώσεις του και ο Βασίλης Κόκκαλης αναφέροντας: «Δεν μπορώ να σας πω τίποτα. Δεν ξέρω ακόμα αν θα φύγω. Είμαι προβληματισμένος».

Η δε Νίνα Κασιμάτη αφού διέψευσε τις φήμες περί «μεταγραφής» της στο ΠΑΣΟΚ, δήλωσε ότι θα τοποθετηθεί όταν το θεωρήσει η ίδια κατάλληλο, εξαπολύοντας πυρά για όσα συνέβησαν στο συνέδριο.

«Για το αντιδημοκρατικό άγος του Έκτακτου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, που προοικονομήθηκε στην Επιτροπή Νομιμοποίησης Συνέδρων, και τις μοιραίες εξελίξεις για τις οποίες είχα προειδοποιήσει εγκαίρως, θα τοποθετηθώ ως ιδρυτικό στέλεχος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στον τόπο και τον χρόνο που θα κρίνω πρόσφορα. Στον μεταξύ χρόνο συνομιλώ μόνο με την κοινωνία και τα μέλη του κόμματος και δεν διαπραγματεύομαι με κανέναν τις αρχές και τις αξίες της Δημοκρατικής Παράταξης, από την οποίαν προέρχομαι και πάντα θα υπηρετώ» ανέφερε σε δήλωσή της.

Την ίδια στιγμή, δεν έχουν ξεκαθαρίσει τις προθέσεις τους βουλευτές όπως η Έλενα Ακρίτα, ο Ευάγγελος Αποστολάκης και η Ράνια Θρασκιά, οι οποίοι διατηρούν στενές σχέσεις με τον Στέφανο Κασσελάκη.

ΣΥΡΙΖΑ: Μαζικές αποχωρήσεις μελών της ΚΕ και μελών

Την ίδια ώρα, ραγδαίες είναι οι εξελίξεις και στο κόμμα, από το οποίο υπάρχουν μαζικές αποχωρήσεις στελεχών αλλά και απλών μελών.

Ειδικότερα, περισσότερα από 100 στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ υπέβαλαν την παραίτησή τους από την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, στέλνοντας σχετική επιστολή στην γραμματέα Ράνια Σβίγκου, στην οποία καταγγέλλουν «απολυταρχικό τρόπο αντιμετώπισης της τρέχουσας μειοψηφίας του οργάνου».

ΣΥΡΙΖΑ: «Καρφιά» κατά Κασσελάκη για παρατυπίες στην εκλογή συνέδρων

Από την άλλη, ο ΣΥΡΙΖΑ, σε ανακοίνωσή του, αναφέρεται σε «καταιγισμό καταγγελιών» προς την Επιτροπή Νομιμοποίησης Συνεδρίου πριν από τις εκλογές του περασμένου Σαββατοκύριακου, σημειώνοντας την ανάγκη «να καταρριφθούν τα ασύστολα ψεύδη περί δήθεν αντιδημοκρατικού αποκλεισμού συνέδρων».

Επί της ουσίας, η ανακοίνωση αφήνει να εννοηθεί πως η πλευρά Κασσελάκη επιδόθηκε σε σειρά μεθοδεύσεων για να εκλέξει όσο το δυνατόν περισσότερους συνέδρους.

Αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση:

«Για να καταρριφθούν τα ασύστολα ψεύδη για δήθεν αντιδημοκρατικό αποκλεισμό συνέδρων.

Για ΠΡΩΤΗ φορά, Επιτροπή Νομιμοποίησης Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δέχθηκε καταιγισμό καταγγελιών πριν την εκλογική διαδικασία, αλλά και στη συνέχεια τόσων ενστάσεων σε σχέση με τις εκλογικές διαδικασίες, τον τρόπο που διενεργήθηκαν και τον αποκλεισμό τους από αυτές.

Ενδεικτικά παραθέτουμε έντεκα (11) χαρακτηριστικές περιπτώσεις παρατυπιών που επιχειρήθηκαν κατά κόρον στις εκλογές συνέδρων σε Οργανώσεις Μελών (ΟΜ), από τις δεκάδες που έλαβε η Επιτροπή Νομιμοποίησης συνέδρων.

1. Η Επιτροπή έλαβε πρακτικό εκλογών από περιοχή που δεν έγιναν εκλογές, με διαπιστωμένα πλαστές υπογραφές των μελών της εφορευτικής, που δεν γνώριζαν ότι είχε διεξαχθεί η διαδικασία.

2. Παραπλάνηση του εκλογικού σώματος: Ενημερώθηκαν γραπτώς μέλη ΟΜ ότι δεν θα γίνουν εκλογές σε συγκεκριμένες περιοχές. Παρά ταύτα η επιτροπή έλαβε πρακτικά εκλογών.

3. Σε πολλές ΟΜ ψήφισαν άτομα εκτός εκλογικού καταλόγου, που δεν είναι μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σε ποσοστό πάνω από 10% (πιθανόν να είχαν γραφτεί στην πλατφόρμα Κασσελάκη).

4. Σε ΟΜ αποκλείστηκαν υποψήφιοι σύνεδροι που εγκαίρως, εγκύρως και γραπτώς κατέθεσαν τις υποψηφιότητες τους, αλλά τελικά δεν συμπεριελήφθησαν στα ψηφοδέλτια.

5. Σε ΟΜ, χωρίς να πραγματοποιηθούν γενικές συνελεύσεις και να δοθεί δυνατότητα να κατατεθούν υποψηφιότητες, διορίστηκαν εφορευτικές επιτροπές και συντάχθηκαν τα ψηφοδέλτια μεταξύ ημετέρων.

6. Απαγόρευσαν σε μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να παρακολουθήσουν τη διαδικασία καταμέτρησης σε Οργανώσεις που έλεγχαν την εφορευτική επιτροπή, παρά τα όσα όριζαν οι εγκύκλιοι.

7. Σε ΟΜ χωρίς εφορευτική επιτροπή, με παρουσία μόνο του συντονιστή διαπιστωμένα μέχρι αργά το μεσημέρι είχαν ψηφίσει μόλις 4 μέλη. Στον λίγο χρόνο που απέμενε μέχρι το κλείσιμο της κάλπης φέρονται να προσήλθαν να ψηφίσουν περισσότερα από 100 μέλη, ποσοστό άνω του 50%, ενώ σε έλεγχο που έγινε στον κατάλογο των ψηφισάντων μεγάλος αριθμός είτε δεν ήταν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είτε ανήκαν σε άλλες ΟΜ.

8. Καταγράφηκαν περιπτώσεις όπου υπήρξε αλφαβητικός κατάλογος ψηφισάντων, δηλαδή εμφανίζονται οι ψηφοφόροι να προσήλθαν για να ψηφίσουν με απόλυτη αλφαβητική σειρά, πράγμα αδύνατο να συμβεί και, επιπλέον, χωρίς υπογραφές και χωρίς καταβολή του αντιτίμου.

9. Εστάλησαν πρακτικά στα οποία Εκλεγμένοι Σύνεδροι ΔΕΝ είναι μέλη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και επιπλέον συμμετείχαν στην ψηφοφορία άτομα που ΔΕΝ ήταν μέλη του κόμματος (σε ποσοστά που άγγιξαν το 20%).

10. Πραγματοποιήθηκαν εκλογές σε χώρους που είτε δεν ανακοινώθηκαν, είτε διενεργήθηκαν σε ιδιωτικούς χώρους παρά τις υποδείξεις της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου και των Νομαρχιακών Επιτροπών να γίνουν εκλογές στα γραφεία του κόμματος ή σε δημόσιους χώρους που ήταν διαπιστωμένα διαθέσιμοι.

11. Συνδυαστικές περιπτώσεις των ανωτέρω: Ενδεικτικά αναφέρεται ότι σε μεγάλη Οργάνωση Μελών της Αθήνας, ΔΕΝ συμπεριλήφθηκε στο ψηφοδέλτιο υποψηφιότητα συνέδρου παρά την έγκυρη, γραπτή δήλωση υποψηφιότητας. Μέλος της Εφορευτικής Επιτροπής ΔΕΝ ήταν μέλος της συγκεκριμένης Οργάνωσης. Από τους 5 εκλεγμένους συνέδρους οι 3 ΔΕΝ ήταν μέλη της ΟΜ και οι άλλοι 2 ΔΕΝ ήταν ΟΥΤΕ μέλη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Τέλος, στην ίδια ΟΜ στη λίστα των ψηφισάντων βρέθηκαν να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία ΜΗ μέλη του κόμματος σε ποσοστό άνω του 10%.

Δυστυχώς υπήρξαν και μεμονωμένες περιπτώσεις προπηλακισμού συντρόφων και συντροφισσών σε σημείο άσκησης βίας προς μέλη του κόμματος όταν προσήλθαν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα».

ΣΥΡΙΖΑ: Πότε θα πραγματοποιηθεί το debate ανάμεσα στους υποψήφιους για την προεδρία

Τέλος, συνεχίζεται η εκστρατεία των υποψηφίων προέδρων, καθώς πλησιάζει ο πρώτος γύρος που θα διεξαχθεί την Κυριακή επόμενη την 24η Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Δευτέρα 18η Νοεμβρίου θεωρείται η πιο πιθανή ημερομηνία για το debate ανάμεσα στους Παύλο Πολάκη, Σωκράτη Φάμελλο, Νικόλα Φαραντούρη και Απόστολο Γκλέτσο.

Μέχρι στιγμής, δεν έχουν υπάρξει επίσημες ανακοινώσεις ούτε έχουν καθοριστεί οι λεπτομέρειες της τηλεμαχίας, η οποία πιθανότατα θα μεταδοθεί από την ΕΡΤ.

Εναλλακτική ημερομηνία θεωρείται η Τρίτη 19η Νοεμβρίου.