Την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να «φυλλορροεί» με συνεχείς αποχωρήσεις κορυφαίων στελεχών του, σε «γρίφο» εξελίσσεται η στάση του Αλέξη Τσίπρα μπροστά στην άνευ προηγουμένου κρίση που διέρχεται το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ads

Σύμφωνα με πηγές από το περιβάλλον του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ο ίδιος δεν αναμένεται να κάνει -τουλάχιστον άμεσα – κάποιο σχόλιο για τις εξελίξεις, έστω μέσω κύκλων.

Υπενθυμίζεται πως ο πρώην πρωθυπουργός την προηγούμενη εβδομάδα φέρεται να επιχείρησε να «προλάβει τα χειρότερα», έχοντας μπαράζ συναντήσεων τόσο με τους Νάσο Ηλιόπουλο και Διονύση Τεμπονέρα, όσο και με τον Στέφανο Κασσελάκη. Αίσθηση αλλά και ποικίλα σχόλια προκάλεσε το γεγονός πως δεν συναντήθηκε με την ίδια την Έφη Αχτσιόγλου, παρά την κρισιμότητα της κατάστασης, κάτι που δείχνει να επιβεβαιώνει όσους μιλούσαν για «ψυχρές σχέσεις» ανάμεσα στους δύο το τελευταίο διάστημα.

Σε κάθε περίπτωση, η αποχώρηση των στελεχών της ομάδας «6+6» φαίνεται πως αποτελεί πλήγμα και για τον ίδιο, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία τους (η λεγόμενη «γενιά των 40ρηδων») αναδείχθηκαν κατά τη διάρκεια της δικής του θητείας στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και την πρωθυπουργία της χώρας.

Ads

Εκείνο που μένει να αποδειχθεί πλέον είναι ποια θα είναι η στάση του Αλέξη Τσίπρα απέναντι στην ηγετική ομάδα του κόμματος σε μεσοπρόθεσμη βάση. Σημειώνεται πως μπορεί από το περιβάλλον του Στέφανου Κασσελάκη να διαρρέεται πως οι σχέσεις του παραμένουν εξαιρετικές, όμως εσχάτως δεν λείπουν τα «καρφιά» κατά του Αλέξη Τσίπρα από στενούς συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Χαρακτηριστικά είναι όσα ανέφερε πρόσφατα σε συνέντευξή του ο διευθυντής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ (και ξάδελφος του πρώην πρωθυπουργού), Γιώργος Τσίπρας, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι ο προκάτοχος του Στέφανου Κασσελάκη είχε όλη τη τράπουλα στη διάθεσή του επί τέσσερα χρόνια, ωστόσο επιχείρησε πολύ αργά και άτολμα την ανασύνταξη του κόμματος ενώ ουδέποτε έκανε την κατάλληλη αυτοκριτική. Σύμφωνα με τον Γιώργο Τσίπρα, ο πρώην πρωθυπουργός πλήρωσε το γεγονός της απουσίας σοβαρών επιτελείων χάραξης πολιτικής καθώς και της ατολμίας για ένα μεγάλο άνοιγμα στην κοινωνία.

Με αυτά τα δεδομένα, δεν είναι λίγοι εκεινοι που μιλούν για νέα «άσκηση ισορροπιών» ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τη νέα ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Το δε ορόσημο των ευρωεκλογών φαντάζει ακόμη πιο κρίσιμο…