Σε πεδίο διατασικών τακτικισμών – που αντανακλά τους συσχετισμούς που διαμορφώνονται γύρω από τους υποψήφιους για την ηγεσία – εξελίσσεται ο Δήμος Αθηναίων για τον ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ.

Ads

Η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος συνεδριάζει, εκ νέου, απόψε (5 το απόγευμα) καθώς έπειτα από τη χθεσινή μαραθώνια συνεδρίαση της, δεν κατόρθωσε να καταλήξει στο πρόσωπο που θα δώσει τη μάχη απέναντι στον Κώστα Μπακογιάννη.

Η εξίσωση που αφορά τον μεγαλύτερο Δήμο της χώρας καθίσταται περιπλοκότερη από τη στιγμή που πληθαίνουν οι προτάσεις από τις ομάδες και τα ρεύματα του κόμματος για το στέλεχος που θα λάβει το χρίσμα. Χθες μάλιστα – ενώ στις 30 Αυγούστου λήγει η προθεσμία για την κατάθεση των υποψηφιοτήτων – τέθηκαν στο τραπέζι του συλλογικού οργάνου, πέντε ονόματα για την αναμέτρηση της πρωτεύουσας.

Αναλυτικά:

Αχτσιόγλου υπέρ Ζαχαριάδη

Οι γραμματείς του κόμματος Ράνια Σβίγκου και Γιώργος Βασιλειάδης πρότειναν την υποψηφιότητα του Κώστα Ζαχαριάδη. Σύμφωνα με πληροφορίες του TVXS, ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. στηρίζεται από την Έφη Αχτσιόγλου και τα στελέχη που συσπειρώνονται γύρω από την πρώην υπουργό, ενόψει της εκλογής ηγεσίας στις 10 και 16 Σεπτεμβρίου.

Ads

Σημειώνεται μάλιστα, ότι ο κ. Ζαχαριάδης έχει εκφράσει την προτίμηση του στο πρόσωπο της κυρίας Αχτσιόγλου για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ., οπότε κομματικές πηγές αναφέρουν «πως η πρώην υπουργός ανταποδίδει τη στήριξη της στον κ. Ζαχαριάδη στο δήμο Αθηναίων».

Ομπρέλα και Μπίστης υπέρ Φίλη

Την υποψηφιότητα του Νίκου Φίλη προτείνει η τάση της «Ομπρέλας» που, στο μεγάλο κάδρο της εκλογής ηγεσίας, στηρίζει τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Το ενδιαφέρον είναι ότι υπέρ του πρώην υπουργού Παιδείας – για τον Δήμο της Αθήνας – φέρεται να τάχθηκε και ο Νίκος Μπίστης (Γέφυρα) που, ωστόσο, έχει εκφράσει την στήριξη του στην κυρία Αχτσιόγλου ενόψει της αναμέτρησης για την προεδρία. Στο πλευρό του κ. Φίλη είναι και η Σία Αναγνωστοπούλου.

Παππάς – Τεμπονέρας στηρίζουν Τσουκαλά

Τα ύδατα της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας, διατάραξε, περεταίρω, η εισήγηση του Διονύση Τεμπονέρα (ΡΕΝΕ) για την υποψηφιότητα του Κώστα Τσουκαλά. Την πρόταση αυτή προσεγγίζει θετικά, ο υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Νίκος Παππάς καθώς εκτιμά ότι ο γνωστός εργατολόγος υπηρετεί τη στρατηγική της διεύρυνσης και το αίτημα για την ανανέωση του κόμματος. Έγκυρες πηγές του Tvxs εξηγούν ότι ο Ν. Παππάς – με αυτή την στάση – «απαντά» στον Κώστα Ζαχαριάδη, διότι τάχθηκε στον πλευρό της κυρίας Αχτσιόγλου όσον αφορά στην προεδρική κούρσα. Υπενθυμίζεται ότι Παππάς – Ζαχαριάδης ανήκαν στο σκληρό προεδρικό μπλοκ της «Κίνησης Μελών» που – όπως αποδεικνύεται – έχει κατακερματιστεί.

Σπίρτζης υπέρ του μπασκετμπολίστα Ν. Παππά

Τρία «προεδρικά» στελέχη – μεταξύ των οποίων και ο Χρήστος Σπίρζης – τάχθηκαν υπέρ της διερεύνησης των προθέσεων του πρώην μπασκετμπολίστα Νίκου Παππά – τον οποίο έσπευσε να στηρίξει ο Αλ. Τσίπρας στις 9 Απριλίου. Τα άλλα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας, εντούτοις, απέρριψαν αυτή την πρόταση, θυμίζοντας ότι ο ίδιος ο διεθνής γκαρντ δήλωσε πρόσφατα ότι ουδέποτε είχε κάποια αλληλεπίδραση με τον ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ.

Τέλος, δεν υφίσταται θέμα υποψηφιότητας της Όλγας Μπαλαούρα που προτάθηκε από κάποια μέλη της Ανοιχτής Πόλης.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις μελών, της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ Π-Σ., η ζυγαριά των συσχετισμών για τον υποψήφιο στη μάχη της Αθήνας, θα γείρει υπέρ του Κώστα Ζαχαριάδη.

Οι υποψήφιοι Περιφερειάρχες

Πιο καθαρό είναι το πεδίο των «εκλεκτών» του κόμματος στις Περιφέρειες. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην Περιφέρεια Αττικής η Κουμουνδούρου προσανατολίζεται στη στήριξη της υποψηφιότητας του Γιώργου Ιωακειμίδη.

Στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων η αξιωματική αντιπολίτευση θα στηρίξει τον Θεόδωρο Γαλιατσάτο και στην Περιφέρεια Ηπείρου τον πρώην βουλευτή Ιωαννίνων Γιάννη Στέφο. Στην Κρήτη υποψήφιος περιφερειάρχης θα είναι ο πρώην ευρωβουλευτής και πρώην δήμαρχος του Λιμένα Χερσονήσου Ηρακλείου, Σπύρος Δανέλλης, ενώ στη Στερεά Ελλάδα θα στηριχθεί η υποψηφιότητα του Απόστολου Γκλέτσου. Στη Δυτική Μακεδονία ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. δίνει το χρίσμα στη Γεωργία Ζεμπιλιάδου, πρόσωπο που στηρίζεται και από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ.