Την πόρτα της εξόδου από την Κουμουνδούρου άνοιξε ουσιαστικά προς τον Στέφανο Τζουμάκα ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. με την απόφασή του να παραπέμψει στην επιτροπή δεοντολογίας το ιστορικό στέλεχος της δημοκρατικής παράταξης. Είναι πασιφανές, ότι ο Στέφανος Κασσελάκης – με την κίνηση αυτή – επιχειρεί να στείλει μήνυμα και στα στελέχη της Ομπρέλας, που σε καθημερινή βάση τον αμφισβητούν ανοιχτά και δημόσια.

Ads

Η αντιπολιτευόμενη τάση του ΣΥΡΙΖΑ – δια στόματος Νίκου Φίλη – κάνει λόγο για απαράδεκτη ενέργεια που βαθαίνει την κρίση στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. «Είναι χρέος όλων μας να στηρίξουμε τον Στ. Τζουμάκα και να μην επιτρέψουμε τον περαιτέρω εκφυλισμό του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Μια τέτοια εξέλιξη αποτελεί το καλύτερο δώρο στην κυβέρνηση Μητσοτάκη». Επικρίνει, μάλιστα τον Στέφανο Κασσελάκη διότι «δεν γνωρίζει το καταστατικό και τη δημοκρατική κουλτούρα του κόμματος.

Διαβάστε: Κουμουνδούρου / «Αν ο Νίκος Φίλης ή οποιοδήποτε στέλεχος συμμερίζεται την αναφορά του Στέφανου Τζουμάκα, γιατί παραμένει στον ΣΥΡΙΖΑ;»

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σχολίασε: «Υπάρχει το “θέτει τον εαυτό του εκτός κόμματος”. Υπάρχει επίσης η “παραπομπή στην επιτροπή δεοντολογίας”. Δυσκολεύομαι να κατανοήσω πως τα δυο μπορούν να ισχύουν την ίδια στιγμή. Σημείο των καιρών και αυτό».

Ads

Στον αντίποδα, ο Παύλος Πολάκης – που γλίτωσε τη διαγραφή στο παρά πέντε των εθνικών εκλογών – επικρότησε την κίνηση αυτή, θεωρώντας, ότι ο Τζουμάκας «εκπέμπει μόνο δηλητήριο διάλυσης».

Διαβάστε επίσης: ΣΥΡΙΖΑ / Οι διαμετρικά αντίθετοι δρόμοι προεδρικών – Ομπρέλας

Τζουμάκας: Δεν είπα τίποτα διαφορετικό από όσα λέει ο Φίλης

Πηγές από το περιβάλλον του κ. Τζουμάκα αναφέρουν ότι το ιστορικό στέλεχος «αυτά που είπε νωρίς το πρωί στον ΣΚΑΪ τα έχει ξαναπεί πολλές φορές και ότι επί της ουσίας δεν είπε τίποτα διαφορετικό από τα όσα έχει πει δημοσίως και ο Νίκος Φίλης».

Επίσης, κατά τις ίδιες πληροφορίες ο Στέφανος Τζουμάκας απόρησε όταν είδε να γράφεται στον Τύπο ότι με την απουσία του από την ψηφοφορία στην Πολιτική Γραμματεία ουσιαστικά διευκόλυνε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ γι’ αυτό και εξηγούσε στους συνομιλητές του ότι όταν έφυγε είχαν μείνει μόνο 12 μέλη του οργάνου και ότι ο ίδιος δεν γνώριζε ότι επρόκειτο η εισήγηση Κασσελάκη να τεθεί σε ψηφοφορία.

Ο ίδιος ο κ. Τζουμάκας απάντησε με μια αιχμηρή δήλωση, κάνοντας λόγο για «δημοκρατική εκτροπή», κατηγορώντας τον κ. Κασσελάκη για «παραβίαση του καταστατικού», και υπενθυμίζοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας, «θεωρούσε αδιανόητη τη διαγραφή στελέχους για τις απόψεις του».

«Όσοι δεν έχουν αρχές, παίζουν διπλά παιχνίδια. Επειδή γνωρίζουν ότι δεν έχουν αυτή την αρμοδιότητα, παραπέμπουν και στην Επιτροπή Δεοντολογίας. Θα επικοινωνήσω άμεσα με τον Πρόεδρο της αρμόδιας Επιτροπής για επίσπευση των σχετικών διαδικασιών», τονίζει μεταξύ άλλων.

Νωρίτερα ο Στέφανος Τζουμάκας, είχε δηλώσει για τον Στέφανο Κασσελάκη ότι «αυτός δεν ήρθε. Τον φέρανε, τίποτε δεν έρχεται από μόνο του. Εν γνώσει του Τσίπρα ήρθε, άλλο τι στάση κρατάει, το παιδί δεν κάνει, υπάρχει κανείς που δεν το ήξερε; Ψυχραιμία […] Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι διχασμένος πια, γιατί η ηγεσία δεν γίνεται αποδεκτή. Ηδη έχει την πρώτη της πολιτική ήττα στις δημοτικές εκλογές. Πολιτικά έχω πλήρη διαφωνία με την ηγεσία, δεν μπορεί να οδηγήσει». Η αναφορά, εντούτοις, που τέντωσε τα νεύρα της ηγεσίας και κατέστησε τον Στέφανο Τζουμάκα «εκτός ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ.» – σύμφωνα με την ανάρτηση Κασσελάκη – ήταν η εξής: «Ορισμένοι θέλουν διάσπαση και όχι μόνο μέσα από το κόμμα, και από έξω. Η ολιγαρχία και η διαπλοκή εγκαταστάθηκαν μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ», όπως είχε δηλώσει ο κ. Τζουμάκας.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ο ακρωτηριασμός του ΣΥΡΙΖΑ είναι σε εξέλιξη, καθώς το κλίμα ανάμεσα στην ηγεσία και τους σφοδρούς επικριτές της, είναι πολεμικό. Το μήνυμα Κασσελάκη – που συμπυκνώνεται στο τρίπτυχο «ενότητα, εξωστρέφεια και φυγή προς τα εμπρός», ουσιαστικά επισκιάζεται από τη νοσηρή ατμόσφαιρα που διαπερνά την αξιωματική αντιπολίτευση.

Διαβάστε: Η άποψή μας: Ο ΣΥΡΙΖΑ στη Γάζα

Απειλές για νέες διαγραφές

Πριν λίγες ημέρες, η Θεοδώρα Τζάκρη, που αποτελεί στενή υποστηρίκτρια του νέου προέδρου, είχε δηλώσει ότι «ο Κασσελάκης καθυβρίζεται καθημερινά εκ των έσω και επιδεικνύει… «ιώβεια» υπομονή». Τη δήλωση της πρώην υπουργού επικαλέστηκαν, μιλώντας στο TVXS, πηγές που πρόσκεινται στην ηγεσία τονίζοντας ότι « υπάρχουν όρια στην υπομονή, ειδικά όταν αμφισβητείται η ηθική υπόσταση του Στέφανου Κασσελάκη». Κυρίως, όμως, δεν αποκλείουν και «ανάλογες αποφάσεις» για στελέχη που «υπονομεύουν ανοιχτά το κόμμα, τη νέα πορεία του και τους στόχους του».

Στο μικροσκόπιο η «Ομπρέλα»

Υπό αυτό το πρίσμα, οι δηλώσεις των στελεχών της Ομπρέλας τίθενται στο μικροσκόπιο από την πλευρά της ηγεσίας. Παράλληλα, όμως αναμένονται νέες ζυμώσεις και επαφές μεταξύ των στελεχών της τάσης προκειμένου, να καθοριστούν τα επόμενα βήματα της. Ο επόμενος κρίσιμος σταθμός, για την πορεία του κόμματος, είναι η συνεδρίαση της ΚΠΕ στις 11 – 12 Νοεμβρίου. Μέχρι τότε ωστόσο – πόσω δε μέχρι το Συνέδριο του Φεβρουαρίου – ουδείς γνωρίζει τον βαθμό ενότητας του ΣΥΡΙΖΑ, έστω στα χαρτιά…