Ο Στέφανος Κασσελάκης δεν αναμένεται να τρέξει τελικά στον σημερινό Μαραθώνιο, παρά την επιθυμία – όπως διαδιδόταν – να δοκιμάσει τις αντοχές του στον αγώνα δρόμου των πέντε χιλιομέτρων.

Ads

Ο ίδιος άλλωστε, χθες, φρόντισε να δοκιμάσει – στο πλαίσιο της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. – τις αντοχές του καταστατικού του κόμματος καθώς και της ίδιας της πολιτικής λογικής. Υπό αυτό το πρίσμα, η σημερινή δεύτερη ημέρα της συνεδρίασης του ανώτατου κομματικού οργάνου θα πραγματοποιηθεί χωρίς τις δυνάμεις της εσωκομματικής αντιπολίτευσης (Ομπρέλα, 6+6) αλλά και της «ομάδας Τεμπονέρα», που διατηρούσε ουδέτερη στάση.

Κασσελάκης: Κατόρθωσε να συσπειρώσει δυνάμεις εναντίον του

Το ερώτημα που αιωρείται πάνω από το ξενοδοχείο της Λεωφόρου Κηφισίας, που πραγματοποιείται η συνεδρίαση της Κ.Ε. είναι το εξής: Για ποιο λόγο ο κ. Κασσελάκης εμμένει σε ένα δημοψήφισμα για την «πολιτική καταδίκη» στελεχών, που ήδη βρίσκονται στην πόρτα της εξόδου;

Η «Ομπρέλα» -των υπό διαγραφή Φίλη και Βίτσα κι ενώ ο Σκουρλέτης έχει ήδη παραιτηθεί – θα εξηγήσει σήμερα (σ.σ. μάλλον σε συνέντευξη Τύπου) τους λόγους της προδιαγεγραμμένης αποχώρησης της από το κόμμα. Σύμφωνα με μεταμεσονύχτιες πληροφορίες του TVXS, η τάση έχει ήδη συντάξει το σχετικό κείμενο.

Ads

Εσωκομματικός πόλος Αχτσιόγλου – Τεμπονέρα;

Η επιμονή Κασσελάκη, ωστόσο, συσπείρωσε τα μπλοκ των ΑχτσιόγλουΤεμπονέρα αλλά και στελέχη με θεσμικό ρόλο (Σβίγγου, Βασιλειάδης, Παππάς, Γεροβασίλη) που δεν πλέουν σε αντιπολιτευόμενα ύδατα. Οι παραπάνω, αξίωσαν να τεθεί άμεσα σε ψηφοφορία στην Κ.Ε. το ζήτημα του δημοψηφίσματος ή να διεξαχθεί αναλυτική συζήτηση και να ακολουθήσει η σχετική ψηφοφορία. Η πλειοψηφία του προεδρείου της ΚΕ  (που ελέγχεται από την προεδρική πτέρυγα) αρνήθηκε και τις δύο προτάσεις, πυροδοτώντας τις αποχωρήσεις της Ομπρέλας, των 6+6 (Αχτσιόγλου, Χαρίτσης) και της τάσης Τεμπονέρα.

Οι 6+6 δεν θα επιστρέψουν σήμερα στη συνεδρίαση της Κ.Ε. Ωστόσο, σε αντίθεση με την Ομπρέλα, αποσαφήνισαν – διά στόματος Αχτσιόγλου – ότι δεν αποσύρονται από την Κουμουνδούρου. Ούτε όμως η ομάδα που εκπροσωπεί ο Διονύσης Τεμπονέρας, αναμένεται να παραστεί, σήμερα, στην αίθουσα του ξενοδοχείου President. Ο γνωστός εργατολόγος, δήλωσε μάλιστα πως «όλα είναι ανοιχτά», σε σχέση με την παραμονή των στελεχών που επηρεάζει στο κόμμα. Ο Τεμπονέρας θα ανοίξει τη χαρτιά του σήμερα, με τους περισσότερους, πάντως, να εκτιμούν πώς η ομάδα του δεν θα διαβεί το Ρουβίκωνα και θα συγκροτήσει με τους 6+6 το νέο αντιπολιτευτικό πόλο. Το γεγονός, άλλωστε, ότι Αχτσιόγλου – Τεμπονέρας επιχείρησαν να ανέβουν μαζί στο βήμα της Κ.Ε., για να καταγγείλουν την αντικαταστατικές ενέργειες του Κασσελάκη, ερμηνεύτηκε ως προμήνυμα σύμπλευσης, εντός των τειχών.

Η κίνηση Κασσελάκη με το βλέμμα στους «φιλοπροεδρικούς» διαφωνούντες

Υπό αυτές τις συνθήκες οι εργασίες της Κ.Ε. αναμένεται να συνεχιστούν μόνο με τη παρουσία της προεδρικής πτέρυγας και των πιο ουδέτερων μελών. Στο μικροσκόπιο τίθενται, πλέον, οι πιθανές διαφοροποιήσεις μελών της Κ.Ε. στην ψηφοφορία του κειμένου που θα εγκρίνει την πολιτική καταδίκη των «τεσσάρων».

Ο Κασσελάκης, χθες, κάλεσε την Επιτροπή Δεοντολογίας να συνεδριάσει και να αποφασίσει, μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, για όλες τις υποθέσεις.  Ειδάλλως, όπως είπε, δεν έχει άλλη επιλογή από το να ζητήσει από τα μέλη και τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ να απαντήσουν. Η επιλογή να δώσει προθεσμία στην Επιτροπή Δεοντολογίας –  σε σχέση με την αποφασιστικότητα για το δημοψήφισμα που εξέπεμψε στο προχθεσινό του διάγγελμα – ερμηνεύεται ως «κίνηση καλής θέλησης», μετά τις αντιδράσεις των Νίκου Παππά, Όλγας Γεροβασίλη, Αλέκου Φλαμπουράρη, Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, Κώστα Ζαχαριάδη, Θανάση Θεοχαρόπουλου. Για τον ίδιο λόγο, στο σχέδιο πολιτικής απόφασης δεν γίνεται λόγος για διαγραφές και για δημοψήφισμα, αλλά μόνο για «πολιτική αποδοκιμασία» των «4».

Διχαστική ομιλία

Παρόλα αυτά, η διχαστική ομιλία του κ. Κασσελάκη επισκίασε αυτές τις περιορισμένες ενέργειες προσεταιρισμού των επιφυλακτικών ή διαφωνούντων. Η επιλογή του, να «φωτογραφίσει» την Ομπρέλα ως 5η φάλαγγα θεωρήθηκε πρωτοφανής για την παράδοση ενός πολιτικού χώρου, που ούτως ή άλλως βρίθει διαφωνιών και εσωτερικών αντιπαραθέσεων.

«Νομίζουν ότι θα πάρουν ένα 3%, αλλά τα αριστερόμετρά τους ούτε 0,3% δε θα μετρήσουν» είπε σε κλίμα αποδοκιμασιών. Τις διαθέσεις του δε, τις έκανες σαφείς εξαρχής: «Το 41% δεν είναι επειδή οι πολίτες είναι ικανοποιημένοι με τη ΝΔ. Είναι επειδή εμείς χάσαμε 600.000 συμπολίτες μας προς την αποχή. Επειδή δεν δώσαμε αξιόπιστη κυβερνητική πρόταση ότι μπορούσαμε να βελτιώσουμε τη ζωή τους. Και πώς να τη δώσουμε, μεταξύ τοπικών νομισμάτων και δηλώσεων Κατρούγκαλου;» ανέφερε και εκείνη τη στιγμή ακούστηκε από την πλευρά της Ομπρέλας: «Τράβα να τα πεις αυτά στο Μαιάμι». Η συνέχεια δίνεται στα κοινωνικά δίκτυα, που χύνονται ατελείωτες δόσεις τοξικότητας μεταξύ των οπαδών όλων των τάσεων…