Έφτασε ο καιρός για τις προκριματικές εκλογές ανάδειξης των υποψηφίων για το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. εν όψει των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου.

Ads

Όπως επισημαίνουν από την Κουμουνδούρου, στην «καινοτόμο αυτή διαδικασία», για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ένα μέλος ή φίλος/η κόμματος συναποφασίζει για ένα κομματικό ψηφοδέλτιο και επιλέγει ο ίδιος/α ποιοι/ες θέλει να τον εκπροσωπήσουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ήδη, ωστόσο, διαπιστώνονται και γκρίζες ζώνες που ενδέχεται να διαμορφώσουν τριβές μεταξύ των υποψήφιών αλλά και κύματα καχυποψίας μεταξύ των ψηφοφόρων. Από την Εκλογική Επιτροπή δεν θα ανακοινωθούν οι αριθμοί των σταυρών που θα λάβουν οι υποψήφιοι. Υπό αυτό το πρίσμα, στο σκοτάδι θα μείνει και η σειρά κατάταξης, των προσώπων που θα διαγκωνιστούν στην ευρωπαϊκή λίστα, για τα εισιτήρια προς τις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο.

Αξιόπιστες πηγές διαμηνύουν στο TVXS ότι αυτή η απόφαση ελήφθη προκειμένου οι 42 υποψήφιοι να δώσουν τη μάχη της 9ης Ιουνίου, με «μηδενισμένο το κοντέρ» και από την ίδια αφετηρία. Δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους έναντι του ενδεχομένου να διαρρεύσουν τον αριθμό των σταυρών που έλαβαν όσοι έχουν θετικές επιδόσεις, ωστόσο σημειώνουν ότι «μία τέτοια κίνηση θα αποδοκιμαστεί από τους ψηφοφόρους καθώς θα αναδείξει ιδιοτέλεια και ατομισμό».

Ads

Τέλος σημειώνουν ότι θα ήταν άδικη η κοινοποίηση των αποτελεσμάτων, από τη στιγμή που οι νυν ευρωβουλευτές και εκ νέου υποψήφιοι – Έλενα Κουντουρά και ο Κώστας Αρβανίτης – καθώς και τα πέντε πρόσωπα που θα επιλέξει ο Στ. Κασσελάκης δεν συμμετέχουν στην διαδικασία. Ο αντίλογος, βέβαια, είναι ότι τα παραπάνω επτά πρόσωπα ήδη έχουν ευνοηθεί με τη συμμετοχή στους στο ψηφοδέλτιο, χωρίς τη διαδικασία των προκριματικών.

Πιθανές αντιδράσεις όσων «κοπούν» για λίγες ψήφους

Ισχυρίζονται δε, ότι ουδείς θα διανοηθεί να αμφισβητήσει το αποτέλεσμα λόγω των «ισχυρών ασφαλιστικών δικλίδων αξιοπιστίας» και των εχεγγύων για την ομαλότητα της διαδικασίας που προσφέρει η προεδρία του Φώτη Κουβέλη στην Εκλογική Επιτροπή. Πάντως, δεν μπορούν να προεξοφληθούν οι αντιδράσεις των υποψηφίων που θα μείνουν οριακά εκτός ψηφοδελτίου. Από την Κουμουνδούρου αποφεύγουν να τοποθετήσουν, κάπου συγκεκριμένα, τον πήχη της συμμετοχής. Οι τελευταίες  προσδοκίες είναι να προσέλθουν στην κάλπη ή να ασκήσουν το δικαίωμα τους διαδικτυακά πάνω από 60-65.000 πολίτες, στο φόντο της ενίσχυσης της δημοσκοπικής απήχησης του κόμματος. Τυπικά, ο ΣΥΡΙΖΑ αριθμεί 230.000 μέλη.

Διαδικτυακά θα ψηφίσει και ο Στέφανος Κασσελάκης, από τις ΗΠΑ ενώ αναμένεται να αναρτήσει και νέο βίντεο στη δημοσιότητα ώστε να διαφημίσει την «καινοτόμα διαδικασία».