Η χθεσινή συνάντηση ανάμεσα στο Στέφανο Κασσελάκη και του Νίκο Φίλη δεν προμήνυε εκπλήξεις. Απλά επιβεβαίωσε το χάσμα της νέας ηγεσίας με την τάση της «Ομπρέλας» αλλά και τη διάθεση να σιγήσουν τα εσωκομματικά όπλα (και τα πληκτρολόγια…social media), μέχρι τη μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Ads

Ο πρώην Υπουργός Παιδείας, ωστόσο, δεν έδειξε σε καμία περίπτωση μεταμελημένος από την σφοδρή κριτική που έχει ασκήσει στον νέο Πρόεδρο. Επεδίωξε, μάλιστα, να καταδείξει ότι οι παραλληλισμοί του Στέφανου Κασσελάκη με τους Ντόναλντ Τραμπ και Μπέπε Γκρίλο από τα χείλη του, πριν λίγες ημέρες, ήταν απόλυτα συνειδητοί. «Ό,τι είπα δεν το είπα εν θερμώ, το είπα με πόνο», είπε χθες ο Νίκος Φίλης, εκφράζοντας τη βαθιά ανησυχία του για τα νέα ύδατα που πλέει το σκάφος του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως αναμενόταν, ο κ. Φίλης, έθεσε ως προτεραιότητα να συγκληθούν τα κομματικά όργανα «ώστε να προχωρήσουμε στις προδιαγεγραμμένες διαδικασίες» και παρέπεμψε, με νόημα, στον οδικό χάρτη που προέβλεπε τη διεξαγωγή Συνεδρίου τον Νοέμβριο. Το αρχικό χρονοδιάγραμμα θεωρείται απίθανο να τηρηθεί και – σύμφωνα με κομματικές πηγές –  εξετάζεται η χρονική μετάθεση της ανώτατης κομματικής διαδικασίας, για τον Φεβρουάριο.

Προς Φεβρουάριο το Συνέδριο

Εμπειροι παράγοντες του κόμματος εξηγούν στο TVXS, ότι αν προκριθεί «η εκδοχή του Φλεβάρη», ελλοχεύει ο κίνδυνος διολίσθησης σε βαθύτερη εσωστρέφεια. Όπως σημειώνουν, επί τέσσερις μήνες, η ατμόσφαιρα θα δηλητηριάζεται από τα βέλη, μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών.

Ads

Τα μεσαία στελέχη δε της Ομπρέλας, που ασφυκτιούν στο νέο κομματικό περιβάλλον, επισημαίνουν με νόημα ότι «τα χρονικά περιθώρια ανασυγκρότησής μας, μέχρι τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου, είναι στενά, σε περίπτωση ήττας στο συνέδριο και αποχώρησης τον Φεβρουάριο». Κοινώς, υπονοούν τη στόχευσή τους για τη δημιουργία νέου πολιτικού φορέα, που θα φέρει ως πυξίδα την πλατφόρμα που κατέθεσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στις πρόσφατες εσωκομματικές εκλογές.

Ενίσχυση πολιτικού προφίλ

Στις τάξεις της ηγετικής ομάδας, προτάσσεται η ενδυνάμωση του πολιτικού προφίλ του νέου προέδρου. Κατά μία έννοια, η επίσκεψη του Στέφανου Κασσελάκη στην Κύπρο – και οι συναντήσεις του με την πολιτική ηγεσία της Μεγαλονήσου –  εξυπηρετούν αυτή την στόχευση. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. μάλιστα, μέσω των κοινωνικών δικτύων, παρεμβαίνει στα μεγάλα θέματα της επικαιρότητας, ασκεί αντιπολίτευση και προκαλεί την ενόχληση των ενοίκων του Μαξίμου. Οι συνομιλητές του κ. Κασσελάκη θεωρούν ότι η πρόσφατη επιδίωξη του Κυριάκου Μητσοτάκη να τον απαξιώσει – ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι δεν μπορεί να κάνει αντιπαράθεση με το κενό – εκπορεύεται από τις ανησυχίες που υπάρχουν στο Μαξίμου, για το γκελ του «νέου παίκτη» στο πολιτικό σκηνικό και τα κοινωνικά στρώματα.

Σε δημοσκοπικό επίπεδο, πάντως, η αξιωματική αντιπολίτευση εξακολουθεί να κινείται σε χαμηλές πτήσεις – μετά την αλλαγή ηγεσίας – καθώς καταγράφει ποσοστό 15,5 έναντι 34,5% της Ν.Δ. (Prorata, Attica). Ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με 11,5%, το ΚΚΕ με 9,5% και οι Σπαρτιάτες με 3.5%.