Το «όχι» των ευρωβουλευτών στον κοινοτικό προϋπολογισμό που προτείνει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την περίοδο 2014 – 2020 χαιρετίζει η Δημοκρατική Αριστερά. Και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Ρένα Δούρου, χαρακτήρισε θετική εξέλιξη την καταψήφιση του προϋπολογισμού λιτότητας και κάλεσε τους ευρωβουλευτές να επιμείνουν στο «όχι».

Ads

«Ήταν, πρώτον, ένα σαφές μήνυμα κατά των πολιτικών των δημοσιονομικών περικοπών και της λιτότητας και, δεύτερον, μια πράξη υπεράσπισης του θεσμικού ρόλου του Ευρωκοινοβουλίου – οργάνου άμεσα εκλεγόμενου από τους πολίτες της Ευρώπης, η φωνή του οποίου επιχειρείται να φιμωθεί γιατί ενοχλεί», τονίζει η Ρένα Δούρου.
 
Αναφέρει πάντως ότι «αυτή η εξέλιξη δεν ολοκληρώνει τη διαδικασία» και υποστηρίζει πως «ήδη έχουν ξεκινήσει οι πιέσεις προς τους ευρωβουλευτές για να μεταβάλουν τη ψήφο τους στη συνέχεια της τριμερούς διαπραγμάτευσης Ευρωβουλής, Κομισιόν και Συμβουλίου».
 
Για τον λόγο αυτό η κ. Δούρου σημειώνει ότι «οι ευρωβουλευτές πρέπει να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων, εμμένοντας στην απορριπτική τους στάση, μη ενδίδοντας στους πάσης φύσεως εκβιασμούς που ήδη έχουν εκδηλωθεί από τις δυνάμεις εκείνες που θέλουν να αποδυναμώσουν την Ευρωβουλή, προωθώντας τη θεσμοποίηση της ευρωλιτότητας».
 
«Ενώνουμε τις δυνάμεις μας και τη φωνή μας με τη συντριπτική πλειονότητα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για γενναία αύξηση του κοινοτικού προϋπολογισμού», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση, για την περίοδο 2014 – 2020, αντί για τη δημοσιονομική λιτότητα που ενισχύει την ύφεση και την ανεργία, έχει ανάγκη από έναν ενισχυμένο αναδιανεμητικό ευρωπαϊκό προϋπολογισμό ικανό να στηρίξει τις επενδύσεις σε ευρωπαϊκή κλίμακα και την ανάπτυξη με προτεραιότητα την εργασία», προσθέτει.
 
«Η απόφαση της Ευρωβουλής δείχνει το δρόμο για περισσότερη Ευρώπη, περισσότερη δημοκρατία, περισσότερη ανάπτυξη», συμπληρώνεται στην ανακοίνωση.