Πηγές από τον ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν αναλυτικά όσα έγιναν για τα «hotspots» υποδοχής, τα χρηματοδοτικά προγράμματα, έκτακτα και μακρυπρόθεσμα, τα κέντρα υποδοχής, ενώ μιλούν και για τις ανοίκειες επιθέσεις στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, τους τελευταίους μήνες, και τις μομφές ότι με την πολιτική της η κυβέρνηση παρότρυνε τους πρόσφυγες να έλθουν στη χώρα μας. «Φυσικά δεν περιμένουμε να μας δικαιώσει το μέτωπο δυνάμεων που χρησιμοποιούν τα ρατσιστικά αντανακλαστικά της κοινωνίας για εκλογική εκμετάλλευση», σημειώνουν.

Ads

Όπως αναφέρουν «οι εικόνες από όλα τα ευρωπαϊκά κράτη δικαιώνουν την έκκληση μας για ανάληψη ευθυνών σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Τηρήσαμε τη διεθνή νομιμότητα και είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτό. Την ίδια στιγμή, κατανοούμε και συμπάσχουμε με τους κατοίκους των νησιών: η προσφυγική κρίση δεν είναι ελληνικό θέμα και τα νησιά έχουν δεχθεί υπερβολικό βάρος.  Ήλθε η ώρα για γενναίες αποφάσεις, όχι μόνο της Ευρώπης, αλλά και της διεθνούς κοινότητας, που σφυρίζει αδιάφορα για τους πολέμους και τη βία στην περιοχή μας».

Από τον ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν πως οι προηγούμενες κυβερνήσεις έδειξαν πρωτοφανή έλλειψη σχεδιασμού, αδιαφορία για τη χρηματοδότηση σχετικών δράσεων και ασχολήθηκαν μονάχα με το ποιός έχει την καλύτερη κατασταλτική μέθοδο, κάνοντας παράλληλα πλειοδοσία μίσους. «Η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου έπρεπε να είχε υποβάλλει αίτημα για χρηματοδότηση και συγκεκριμένο πρόγραμμα τον Οκτώβριο του 2014, ενώ μέχρι τον Δεκέμβριο του 2014 έπρεπε να είχε δημιουργήσει 2500 θέσεις ανοιχτής φιλοξενίας για πρόσφυγες. Δεν έκανε τίποτα», αναφέρουν και συνεχίζουν:

«Η αντιπρότασή τους (ΝΔ – Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ) είναι από το να φυλάσσουμε τις θάλασσες μέχρι να κλείσουμε τα σύνορα. Οι προσφυγικές ροές θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα. Πώς θα τις διαχειριστούν οι συγκεκριμένοι; Με αυτή την αντίληψη που, πέρα από κάθε αίσθημα ανθρωπισμού, είναι και έξω από τις Διεθνείς Συμβάσεις; Η Ελλάδα  είναι χώρα εισόδου έτσι κι αλλιώς, χώρα πρώτης υποδοχής και χρειάζεται στήριξη, πόρους και υποδομές για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών. Έχει καταφέρει πολλά στο πλαίσιο αυτών των δυνατοτήτων. Καταφέραμε, παρά την τεράστια ανθρωπιστική κρίση, και την  ένταση του πολέμου στην ευρύτερη περιοχή, να διαχειριστούμε τεράστιες προσφυγικές ροές.

Ads

Η κατάσταση των εμπόλεμων χωρών, οι οποίες είναι δίπλα μας, δημιουργεί μια εκρηκτική κατάσταση. Γυναίκες με μικρά παιδιά εγκαταλείπουν τις εστίες τους για να γλυτώσουν από τον πόλεμο και την εξαθλίωση. Δεσμευόμαστε, όχι μόνο απέναντι στους διεθνείς κανόνες, αλλά και απέναντι στη συνείδησή μας, τη συνείδηση ενός λαού που έχει βιώσει την προσφυγιά και τον ξεριζωμό».

Με χαρά ακούσαμε την εξαγγελία για τη δημιουργία Συντονιστικού Κέντρου Διαχείρισης Προσφυγικών Ροών, η οποία σαφώς αποτελεί μία αρκετά ικανοποιητική μετάφραση του όρου hotspots: τα hotspots αποτελούν κομμάτι της δέσμης μέτρων που η ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε και εξασφάλισε, από κοινού με το πρόγραμμα εσωτερικής μετεγκατάστασης προσφύγων σε άλλες χώρες της ΕΕ. Τα Κέντρα αυτά ήταν κομμάτι της Ευρωπαϊκής Ατζέντας για τη Μετανάστευση που παρουσιάστηκε και έτυχε επεξεργασίας τους μήνες που πέρασαν, και αποτελούν προϋπόθεση για την εφαρμογή του προγράμματος εσωτερικής μετεγκατάστασης. Η κυβέρνησή μας διαπραγματεύτηκε σκληρά πάνω στο συγκεκριμένο σχέδιο και με ικανοποίηση βλέπουμε ότι αποδίδει.

Σχετικά με την εκταμίευση των πολυετών χρηματοδοτικών προγραμμάτων (2014-2020), για τα οποία παραλάβαμε το απόλυτο διοικητικό και προγραμματικό χάος, επαναλαμβάνουμε για μία ακόμα φορά: στις 31 Ιουλίου, κατόπιν δικής μας εντατικής δουλειάς και διαπραγμάτευσης, εγκρίθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Δεν πρόκειται για χρήματα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν αύριο, αφορούν την χρηματοδότηση της χώρας για το άσυλο, τη μετανάστευση και τα σύνορα για τα επόμενα 7 χρόνια. Ας σταματήσει επιτέλους η δημιουργία εντυπώσεων σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα: δεν υπάρχουν κάπου 470 εκατομμύρια που μπορούν αύριο να χρησιμοποιηθούν, χωρίς διαγωνισμούς και διαδικασίες, και ούτε φυσικά υπάρχει κανένας κίνδυνος να χαθούν αυτά τα χρήματα.

Πλάι και παράλληλα με τα πολυετή χρηματοδοτικά εργαλεία, με ικανοποίηση βλέπουμε ότι προχωράει η αξιοποίηση των αιτημάτων για έκτακτη χρηματοδότηση που είχαν κατατεθεί από την κυβέρνησή μας, με στόχο “τη βελτίωση, υλικοτεχνική ενίσχυση και στελέχωση των υφιστάμενων υποδομών υποδοχής και περίθαλψης, καθώς και για την επιτάχυνση των διαδικασιών καταγραφής και ταυτοποίησης των δικαιούχων διεθνούς προστασίας που καταφεύγουν στη χώρα”. Η ανάγκη επιτάχυνσης της διαδικασίας ταυτοποίησης στα νησιά ήταν ένας από τους γρίφους της προσφυγικής κρίσης, λόγω της αδυναμίας της αστυνομίας να πολλαπλασιάσει τις δυνάμεις της στα νησιά. Δοκιμάστηκαν και άλλες λύσεις για ταυτοποίηση στην Αθήνα, χωρίς θεαματικά αποτελέσματα στην αποσυμφόρηση των νησιών, δεδομένης της συνεχούς αύξησης των εισόδων.

Ελπίζουμε να υπάρξει επαρκής και ειλικρινής έγνοια ώστε να συνεχίσει η κατάθεση των προτάσεων τις επόμενες ημέρες, όπως είχε προγραμματιστεί, ώστε να υπάρχουν και στο μέλλον κονδύλια προς αξιοποίηση και η επόμενη κυβέρνηση να παραλάβει τα αντίστοιχα εργαλεία για την αντιμετώπιση του ζητήματος. Η έκτακτη βοήθεια, ύψους 7,4 εκατ. Ευρώ, ήδη εκταμιεύεται και καλύπτει τις έκτακτες ανάγκες. Εφόσον αυτές αυξάνονται, θα πρέπει να υποβληθούν και τα νέα αιτήματα ύψους 5,5 εκ. ευρώ μέσα στις αμέσως επόμενες ημέρες.

Για την κινητοποίηση του μηχανισμού ευρωπαϊκής πολιτικής προστασίας για βοήθεια σε είδος, που αποτελεί ένα ακόμα μέσο, έχει ήδη γίνει από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όλη η προετοιμασία: Έχουν συγκεντρωθεί και ομαδοποιηθεί όλα τα αιτήματα των δήμων και των περιφερειών των περιοχών που πλήττονται από την προσφυγική κρίση, και είναι στη διάθεση των αρμόδιων αρχών εφόσον ληφθεί η απόφαση ενεργοποίησης.

Η δημιουργία κέντρων υποδοχής στα νησιά έχει ήδη σχεδιαστεί και προχωράει  στη Λέρο, στην Κω και στη Λέσβο. Στις 4.9 ξεκινά τη λειτουργία του το κέντρο πρώτης υποδοχής στη Μόρια Λέσβου. Στη Λέρο επίσης ξεκίνησε η λειτουργία του ΠΙΚΠΑ και στην Κω αναμένεται ο τελικός προσδιορισμός του χώρου, που άμεσα θα οργανωθεί κέντρο ταυτοποίησης,  υποδοχής και φιλοξενίας. Επίσης, μετά τον Ελαιώνα, ετοιμάζονται άλλοι δυο χώροι υποδοχής στην Αθήνα.

Η κυβέρνηση δέχτηκε ανοίκειες επιθέσεις όλους αυτούς τους μήνες, παρά τις μεγάλες προσπάθειες που κατέβαλε, καθώς και μομφές ότι με την πολιτική της παρότρυνε τους πρόσφυγες να έλθουν στη χώρα μας. Θυμίζουμε ότι σε πολλές χώρες της ΕΕ με διαφορετικό πολιτικό προσανατολισμό καταγράφονται πολλαπλάσιες  ροές  προσφύγων, αλλά φυσικά δεν περιμένουμε να μας δικαιώσει το μέτωπο δυνάμεων που χρησιμοποιούν τα ρατσιστικά αντανακλαστικά της κοινωνίας για εκλογική εκμετάλλευση.

Οι εικόνες από όλα τα ευρωπαϊκά κράτη δικαιώνουν την έκκληση μας για ανάληψη ευθυνών σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Τηρήσαμε τη διεθνή νομιμότητα και είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτό. Την ίδια στιγμή, κατανοούμε και συμπάσχουμε με τους κατοίκους των νησιών: η προσφυγική κρίση δεν είναι ελληνικό θέμα και τα νησιά έχουν δεχθεί υπερβολικό βάρος.  Ήλθε η ώρα για γενναίες αποφάσεις, όχι μόνο της Ευρώπης, αλλά και της διεθνούς κοινότητας, που σφυρίζει αδιάφορα για τους πολέμους και τη βία στην περιοχή μας».

Σε ανακοίνωση επισημαίνονται οι δράσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για το μεταναστευτικό, αλλά και τα άμεσα σχέδια δράσης.

Δράσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ:

1. Υποβλήθηκε ολοκληρωμένη πρόταση (Μάιος 2015) και εγκρίθηκε (6 Αυγούστου) για τη διαχείριση και οικονομική επίλυση του μεταναστευτικού ζητήματος.

2. Στο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ έγιναν δεκτές, για πρώτη φορά, οι θέσεις μας για παροχή βοήθειας και λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού. Παραδοχή ότι είναι Ευρωπαϊκό και Διεθνές πρόβλημα.

3. Έγκριση από την ΕΕ 475 εκατομμυρίων σε βάθος εξαετίας για τις έκτακτες ανάγκες για τα νησιά. Η πρώτη δόση, ύψους 30 εκατομμυρίων θα εκταμιευθεί τις επόμενες μέρες.

4. Έχει υποβληθεί αίτημα για έκτακτες δράσεις ύψους 5,5 εκατομμυρίων, για άμεσες ανάγκες στα νησιά.

5. Στην Κω, σε διάστημα 5 ημερών, ταυτοποιήθηκαν 7000 πρόσφυγες, ενώ κράτη μέλη της ΕΕ έχουν ταυτοποιήσει 8000 σε 4 χρόνια.

6. Βρέθηκε πλοίο για τη μεταφορά των προσφύγων από τα νησιά. Μισθώθηκε το «Ελ. Βενιζέλος», χωρητικότητας 2500 επιβατών. Σύντομα, θα διατεθούν και άλλα πλοία.

7.  Το τρέχον έτος έχουν περάσει από την Ελλάδα 160.000 πρόσφυγες (στοιχεία ΟΗΕ). Οι άνθρωποι αυτοί δεν θέλουν να μείνουν στη χώρα μας, αλλά να κατευθυνθούν στη Βόρεια Ευρώπη, και γι’ αυτό δεν υποβάλλουν αιτήσεις για άσυλο στην Ελλάδα.

8. Αρχίζει η επανεξέταση της Συνθήκης Δουβλίνο ΙΙ.

9.   Αποφασίστηκε από τους 28 υπουργούς της ΕΕ η μετεγκατάσταση 32.256 αιτούντων άσυλο που βρίσκονται σε Ελλάδα και Ιταλία. Ακόμα, αποφασίστηκε η μετεγκατάσταση περισσότερων από 20.000 ήδη αναγνωρισμένων προσφύγων εντός των χωρών της ΕΕ.

10. Δημιουργία πρότυπου κέντρου φιλοξενίας προσφύγων στον Ελαιώνα, χωρητικότητας 700 ατόμων. Φυλάσσεται εξωτερικά από αστυνομικές δυνάμεις, υπάρχει κλιμάκιο του ΚΕΕΛΠΝΟ, τα γεύματα προετοιμάζονται από τον Ερυθρό Σταυρό.

11. Υπάρχει εποικοδομητική συνεργασία με τις  Περιφέρειες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, Μ.Κ.Ο, ΚΕΕΛΠΝΟ, Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, Ερυθρό Σταυρό.

12. Καταφέραμε να τριπλασιαστεί η χρηματοδότηση της FRONTEX από 6 σε 18 εκατομμύρια ευρώ, καθώς και να ενισχυθεί η δράση της.

13. Δέσμευση του ΟΗΕ (Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες) για δράσεις σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου μέσω προγραμμάτων και παροχής ειδών προς κάλυψη βασικών αναγκών.

Άμεσα σχέδια δράσης

1. Δημιουργείται Κεντρικό Συντονιστικό Όργανο καθώς και Τοπικά Συντονιστικά σε επίπεδο νησιών, για τον καλύτερο συντονισμό και τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών.

2. Συντάσσεται σχέδιο Εθνικής Στρατηγικής που θα αντιμετωπίζει συνολικά το πρόβλημα.

3. Δημιουργία περισσότερων χώρων πρώτης υποδοχής και φιλοξενίας

4. Ταχύτερες διαδικασίες καταγραφής, ταυτοποίησης και έκδοσης διοικητικών εγγράφων για τους πρόσφυγες.

5.  Άμεση διάθεση πλοίων για τη μεταφορά προσφύγων προς την ηπειρωτική Ελλάδα

6. Πάταξη των κυκλωμάτων δουλεμπορίας

7. Ένταση των διπλωματικών πιέσεων με την Τουρκία για την τήρηση της διμερούς συμφωνίας για το μεταναστευτικό