Απροετοίμαστη είναι η κυβέρνηση της ΝΔ για τη νέα αντιπυρική περίοδο διαπιστώνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ads

Την Πέμπτη, κλιμάκιο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε αυτοψία στον Υμηττό, ενώ, ο Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε το Εθνικό Αστεροσκοπείο και ενημερώθηκε για τα σχετικά στοιχεία των προβλέψεων.

Ειδικότερα, αυτοψία στη δασική περιοχή του Υμηττού με αφορμή την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, έκαναν την Πέμπτη οι βουλευτές Β3΄ Νότιου Τομέα Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νίκος Παππάς, Γιάννης Μουζάλας και Γιάννης Μπαλάφας και ο διευθυντής της Κ.Ο. του κόμματος, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, συνοδευόμενοι από τον δήμαρχο Βύρωνα, Άκη Κατωπόδη.

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία διαπίστωσαν ολιγωρία της κυβέρνησης στον καθαρισμό του δάσους από συσσωρευμένη καύσιμη ύλη, στην απομάκρυνση πεσμένων -από τα χιόνια των τελευταίων δύο ετών- δέντρων, στην εκ νέου διάνοιξη κλειστών δασικών δρόμων.

Ads

Σε συνάντησή τους με μέλη της εθελοντικής ομάδας πυρόσβεσης και πρόληψης και της Ομάδας Άμεσης Επέμβασης Βύρωνα συζήτησαν ζητήματα ανεπαρκούς συντονισμού και έλλειψης αναγκαίων προληπτικών μέτρων, καθώς και την ανάγκη ίδρυσης δασαρχείου στον Υμηττό.

Σε δήλωσή τους επεσήμαναν: «Έναν και πλέον μήνα από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, ο Υμηττός, όπως διαπιστώνουμε στις επισκέψεις μας σε Βύρωνα, Καισαριανή και Ηλιούπολη, αποτελεί «μπαρουταποθήκη». Εκατοντάδες πεσμένα δέντρα, από τις χιονοπτώσεις των τελευταίων ετών, κλειστοί δασικοί δρόμοι, συσσωρευμένη καύσιμη ύλη συνθέτουν μία εικόνα που διαψεύδει τις κυβερνητικές εξαγγελίες περί πλήρους ετοιμότητας ενόψει καλοκαιριού και πιθανού κινδύνου από πυρκαγιές και αναδεικνύει τις τεράστιες ευθύνες των κυρίων Μητσοτάκη και Στυλιανίδη. Οι δήμοι και οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν ενημερώσει έγκαιρα για την κατάσταση. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη οφείλει να δράσει έστω και τώρα για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, του δάσους και των περιουσιών από ενδεχόμενο κίνδυνο».

Στην αυτοψία συμμετείχαν, επίσης, οι αντιδήμαρχοι Βύρωνα, Μιχάλης Καραγιάννης και Χρήστος Σπυρόπουλος, ο συντονιστής της Ν.Ε. Ανατολικής Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Καλαντίδης, το μέλος της Ο.Μ. Βύρωνα του κόμματος, Χριστίνα Αρβανίτη και συνεργάτης της βουλευτή Θ. Φωτίου.

image

Τσίπρας: Πολύ φοβάμαι ότι δεν έχουν γίνει τα απαραίτητα για την αντιπυρική προστασία 

To Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών επισκέφτηκε την Πέμπτη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας όπου ενημερώθηκε για την προετοιμασία για την αντιπυρική περίοδο. Σε συνέχεια της ενημέρωσης που έλαβε, ο Αλ. Τσίπρας εξέφρασε τους φόβους του ότι δεν έχουν γίνει τα “απαραίτητα βήματα” για την ενίσχυση της αντιπυρικής προστασίας.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ενημερώθηκε από τον Διευθυντή και Πρόεδρο του Αστεροσκοπείου, Μανώλη Πλειώνη και τους αρμόδιους επιστήμονες του Ιδρύματος και των Ινστιτούτων για τα μοντέλα και τις προβλέψεις τους ενόψει της αντιπυρικής περιόδου, καθώς και για τις προτάσεις που έχουν επανειλημμένα καταθέσει στην κυβέρνηση για πρόληψη και επαρκή προετοιμασία του κρατικού μηχανισμού για τις πυρκαγιές.

“Επισκέφθηκα σήμερα το Εθνικό Αστεροσκοπείο και μίλησα με τους επικεφαλής των Ινστιτούτων, επιστήμονες που έχουν πλήρη εικόνα για το φαινόμενο της κλιματικής κρίσης, ακριβώς γιατί έχουμε πολύ μεγάλη ανησυχία για το συνδυασμό της κλιμάκωσης της κλιματικής κρίσης αλλά και της ανεπάρκειας του κρατικού μηχανισμού να μπορέσει να ακολουθήσει αυτήν την κλιμάκωση και να προετοιμαστεί προκειμένου να αντιμετωπίσει τα φαινόμενα που θα έχουμε διαρκώς το επόμενο διάστημα μπροστά μας”, δήλωσε μετά το πέρας της επίσκεψης, τονίζοντας ότι “η κλιματική κρίση είναι και θα είναι παρούσα” και “δεν μπορούμε διαρκώς να αιφνιδιαζόμαστε”.

“Το φετινό καλοκαίρι θα είναι ένα δύσκολο καλοκαίρι και πολύ φοβάμαι ότι δεν έχουν γίνει τα απαραίτητα βήματα προκειμένου να ενισχυθεί η αντιπυρική προστασία. Να υπάρξει δηλαδή πρόληψη και επάρκεια του κρατικού μηχανισμού στις δύσκολες συνθήκες που και φέτος θα αντιμετωπίσουμε”, υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας και παρέπεμψε στις “κρίσιμες” προτάσεις που έχει καταθέσει η επιστημονική κοινότητα αλλά και η αξιωματική αντιπολίτευση τόσο “για την αντιπυρική προστασία”, όσο και “για την πρόληψη και για την επάρκεια του κρατικού μηχανισμού”.

“Το κρίσιμο είναι να την ακούσει η κυβέρνηση, όσο είναι νωρίς. Όχι κατόπιν εορτής. Και το ακόμα πιο κρίσιμο είναι να σχεδιάσει μαζί με την επιστημονική κοινότητα. Να σχεδιάσει την υλοποίηση της προστασίας και της πρόληψης από τα φαινόμενα αυτά που θα έχουμε διαρκώς μπροστά μας το επόμενο διάστημα. Θα πρέπει να βρούμε τον τρόπο να τα αντιμετωπίσουμε με επάρκεια”, κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Αναλυτικά η δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία:

Πολύ φοβάμαι ότι δεν έχουν γίνει τα απαραίτητα για την αντιπυρική προστασία – Η κυβέρνηση να ακούσει τις κρίσιμες προτάσεις των επιστημόνων.

Η κλιματική κρίση είναι και θα είναι παρούσα. Κάτι το οποίο σημαίνει ότι δεν μπορούμε διαρκώς να αιφνιδιαζόμαστε.

Το φετινό καλοκαίρι θα είναι δύσκολο και πολύ φοβάμαι ότι δεν έχουν γίνει τα απαραίτητα βήματα προκειμένου να ενισχυθεί η αντιπυρική προστασία. Να υπάρξει δηλαδή πρόληψη και επάρκεια του κρατικού μηχανισμού στις δύσκολες συνθήκες που και φέτος θα αντιμετωπίσουμε.

Η επιστημονική κοινότητα έχει καταθέσει μια σειρά από κρίσιμες προτάσεις, όπως και εμείς. Και για την αντιπυρική προστασία και για την πρόληψη και για την επάρκεια του κρατικού μηχανισμού.

Το κρίσιμο είναι να τις ακούσει η κυβέρνηση, όσο είναι νωρίς. Όχι κατόπιν εορτής.

Και το ακόμα πιο κρίσιμο, είναι να σχεδιάσει μαζί με την επιστημονική κοινότητα την υλοποίηση της προστασίας και της πρόληψης από τα φαινόμενα αυτά που θα έχουμε διαρκώς μπροστά μας το επόμενο διάστημα. Θα πρέπει να βρούμε τον τρόπο να τα αντιμετωπίσουμε με επάρκεια.