Οι εξαγγελίες του υπουργού Περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη δεν λύνουν το πρόβλημα στους ευάλωτους οικιακούς καταναλωτές που δεν έχουν ρεύμα λόγω αδυναμίας πληρωμής, τονίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος και Ευγενία Ουζουνίδου, υπεύθυνων του τομέα ενέργειας της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος. Για το ζήτημα αυτό οι βουλευτές κατέθεσαν σειρά προτάσεων.

Ads

Διαβάστε επίσης:

«Αφήστε τις επικοινωνιακές φωτοβολίδες», αναφέρουν χαρακτηριστικά σε κοινή τους δήλωση.

Συγκεκριμένα, οι προτάσεις που υποβάλλουν είναι οι εξής:

Ads
  • «Να δοθεί εντολή σήμερα να επανασυνδέσει η ΔΕΗ το ρεύμα σε όλους τους φτωχούς οικιακούς καταναλωτές που λόγω αδυναμίας πληρωμής δεν έχουν ρεύμα».
  • «Να δοθεί σε όλους όσους είναι κάτω από τα όρια της φτώχιας, σε όλους όσους είναι ενταγμένοι στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα 300 KWH το μήνα ή 3.600 KWH το χρόνο (είναι η ποσότητα που απαιτείται για να καλύψει τις στοιχειώδεις ανάγκες της μια οικογένεια).Το κόστος αυτό είναι: 470.000 x 3.600 KWH x 0,09 ευρώ = 152 εκατ. ευρώ περίπου».

Όπως τονίζουν οι δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση αρνείται το δεύτερο το μέτρο, αλλά δίνει 400 εκατ. ευρώ περίπου επιδότηση το χρόνο στους πέντε ιδιώτες που παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα από φυσικό αέριο.

«Άρα αν διακοπεί η επιδότηση αυτή των 400 εκατ. ευρώ το χρόνο στους ιδιώτες μεγαλοπαραγωγούς ρεύματος το δημόσιο μπορεί να δώσει και δωρεάν ρεύμα σε όλους τους φτωχούς. Καθώς και χαμηλότερη τιμή στην χαλυβουργία και την ενεργοβόρα βιομηχανία της χώρας, χωρίς να επιβαρύνεται η ΔΕΗ», εκτιμούν.

Σύμφωνα με τον Θ. Πετράκο και την Ευ. Ουζουνίδου, πρέπει να καταργηθούν άμεσα όλες οι επιδοτήσεις στους ιδιώτες μεγαλοπαραγωγούς ηλεκτρικού ρεύματος από φυσικό αέριο (Μηχανισμός Ανάκτησης Μεταβλητού Κόστους και Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος).

«Δεχτείτε την πρόταση μας αλλά και όλης της κοινωνίας: Κάντε δεκτή την πρόταση για μείωση του ΕΦΚ του πετρελαίου θέρμανσης ώστε να το αγοράζει ο καταναλωτής περίπου στα 90 λεπτά ανά λίτρο», καταλήγουν.

Συνολική λύση και όχι ημίμετρα

Κανένα νοικοκυριό δεν πρέπει να μένει χωρίς ρεύμα και θέρμανση, αναφέρεται και σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, όπου ζητείται συνολική λύση στο ζήτημα και όχι ημίμετρα. Συγκεκριμένα ο ΣΥΡΙΖΑ ζητεί άμεση θεσμοθέτηση της παροχής δωρεάν ηλεκτρικού ρεύματος 300 KWH τον μήνα σε φτωχές οικογένειες και ανέργους, επανασύνδεση ρεύματος στα φτωχά νοικοκυριά, μείωση των τιμολογίων και της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης και διακανονισμούς για την εξόφληση των λογαριασμών, καθώς και διεύρυνση των κριτηρίων υπαγωγής στο κοινωνικό τιμολόγιο.

Κουτσούμπας: Δραστική μείωση των τιμολογίων της ΔΕΗ

Σύμφωνα με ανακοίνωση του κόμματος, ο γ.γ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας δήλωσε;

«Πρέπει να πάψει η κοροϊδία. Για να υπάρξει πραγματική ανακούφιση των λαϊκών νοικοκυριών χρειάζεται άμεσα να υπάρξει δραστική μείωση των τιμολογίων της ΔΕΗ, να καταργηθούν οι φόροι που υπάρχουν στα τιμολόγια, να μην υπάρξει καμιά διακοπή ρεύματος και βεβαίως να υπάρξει άμεση επανασύνδεση, όπου έχει συμβεί αυτό μέχρι σήμερα, για τις λαϊκές οικογένειες, για τους ανθρώπους που δεν έχουν να πληρώσουν».