Τη μη συμμετοχή της Σουλεϊμάν Σαμπιχά στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισαν οι γραμματείς των Νομαρχιακών Επιτροπών και των βουλευτών της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης σε κοινή συνεδρίαση.

Ads

 
Ως υποψήφιος από το χώρο της μουσουλμανικής μειονότητας θα συμμετέχει ο Μεστάν Οσμάν Ουμίζ. Υπενθυμίζεται πως η υποψηφιότητα της Σουλεϊμάν Σαμπιχά είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στη Θράκη, καθώς στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στην περιοχή αλλά και ο βουλευτής Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, οι οποίοι ανέφερε πως η Σουλεϊμάν Σαμπιχά συνδέεται με τον ακροδεξιό χώρο. 

Σαμπιχά Σουλεϊμάν: Με απέπεμψαν

«Φαίνεται πως ήθελαν υποψήφιο τουρκικής συνείδησης», σχολίασε η Σαπιχά Σουλεϊμάν. Ανέφερε πως ουδέποτε παραιτήθηκε αλλά αποπέμφθηκε και πως ο γραμματέας της ΚΠΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Βίτσας, της ανακοίνωσε το απόγευμα της Δευτέρας τη σχετική απόφαση, χωρίς να της εξηγήσει το λόγο.

Ads

Και ο Θεόδωρος Πάγκαλος μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έσκυψε το κεφάλι στον Ερντογάν» για να δεχθεί την έντονη απάντηση του κόμματος όπου αναφέρεται ότι «ο τελευταίος που δικαιούται, ηθικά και πολιτικά, να κάνει κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ και τις “σχέσεις” του με την Τουρκία είναι ο κ. Πάγκαλος. Όλοι γνωρίζουν σε αυτό τον τόπο ποιος παρέδωσε τον Οτσαλάν στην Τουρκία».

Διαβάστε επίσης: Γιατί σωστά κόπηκε η Σαμπιχά Σουλεϊμάν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Του Δημήτρη Χριστόπουλου

Η υπόθεση της Σουλεϊμάν σχολιάστηκε και στα social media. Απαντώντας στις επικρίσεις, η Κουμουνδούρου ανέφερε πως «το ζήτημα της μειονότητας στη Θράκη είναι πολύ σοβαρό για να το εκμεταλλεύονται, διάφορες πλευρές, για να εξυπηρετήσουν τις δικές τους σκοπιμότητες. Προσέθεσε δε ότι δεν έχει να δώσει εξετάσεις και διαπιστευτήρια απέναντι σε κανέναν για τις θέσεις του για το συγκεκριμένο ζήτημα και στο κατά πόσο υποκύπτει σε πιέσεις ξένων παραγόντων».

«Αυτές είναι γνωστές και ξεκινούν από την πεποίθηση ότι όλοι οι Έλληνες πολίτες πρέπει να απολαμβάνουν ίσων δικαιωμάτων» σημειώνει.

Απαντώντας στις κατηγορίες ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υπέκυψε στις πιέσεις του τουρκικού προξενείου για να αποσυρθεί η υποψηφιότητα της Σαμπιχά Σουλεϊμάν, υπογραμμίζει ότι «σκόπιμα ξεχνούν να αναφέρουν ότι τα δικά τους κόμματα δεν έχουν καμία υποψηφιότητα προερχόμενη από τη μειονότητα, την ίδια στιγμή που κύκλοι του τουρκικού προξενείου επιλέγουν να κατεβάσουν το δικό τους συνδυασμό και αποθαρρύνουν υποψηφιότητες μειονοτικών στα άλλα κόμματα».