Για το ζήτημα της μείωσης του αριθμού των εισακτέων στα ΑΕΙ κληθηκε να τοποθετηθεί -μεταξύ άλλων- ο Άγγελος Συρίγος σε πρωινή εκπομπής του Σκάι.

Ads

Υπενθυμίζεται πως με βάση και τις επίσημες ανακοινώσεις του υπουργείου Παιδείας φέτος υπάρχουν 9.000 λιγότερες θέσεις εισακτέων, σε σχέση με πέρυσι. Ειδικότερα, ο συνολικός αριθμός εισακτέων στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, στην ΑΣΠΑΙΤΕ και στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, για το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023 ανέρχεται σε 68.394, ενώ ο αντίστοιχος αριθμός εισακτέων για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 ήταν 77.415.

Απαντώντας ο υφυπουργός Παιδείας ισχυρίστηκε ότο «κάθε χρόνο έχουμε 100.000 χιλιάδες υποψηφίους, το ενδιαφέρον είναι οι θέσεις ήταν σταθερά 75.000 θέσεις ακόμα και όταν είχαμε 140.000 υποψηφίους οι θέσεις παρέμεναν σταθερά στις 75 χιλιάδες, με 100.000 υποψηφίους. Είναι λογικό να μειωθούν οι θέσεις».

«Είναι λογικό η μείωση των υποψηφίων να ρίχνει το μαθησιακό επίπεδο. Δηλαδή έχουμε υποψηφίους με 1 με 2 με 3 οι οποίοι λόγω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, δεν περνάνε στο Πανεπιστήμιο, διότι δεν έχει νόημα να περάσουν αφού δεν θα τελειώσουν ποτέ» πρόσθεσε.

Ads

Συνέχισε λέγοντας πως εφόσον «λειτούργησε η ΕΒΕ έμειναν πολλές κενές θέσεις», έτσι και το υπουργείο αποφάσισε να κόψει τις κενές θέσεις.

Αναφορικά με τις επισημάνσεις του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη στέλνει τα παιδιά στα κολλέγια, ο υφυπουργός Παιδιείας έσπευσε να αναφέρει πως το θέμα είναι «τι εκπαίδευση θέλεις να έχεις, θέλεις να κοροϊδεύεις τους ανθρώπους και να τους λες περάστε στο πανεπιστήμιο, αλλά μην τελειώσετε ποτέ;».