Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Νίκος Σύψας, δήλωσε πως θα πρέπει να « ξεχάσουμε», το ενδεχόμενο άρσης του lockdown στις 7 Δεκεμβρίου, τονίζοντας πως η ιδανική ημερομηνία για να πραγματοποιηθεί το άνοιγμα, είναι η 21η Δεκεμβρίου.

Ads

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Σύψας, δήλωσε στον ΣΚΑΪ πως « για να μπορέσουμε να κάνουμε κάποια κανονικότητα, εγώ προσωπικά, θα ήθελα να έχουμε 15 ημέρες ακόμη», αναφέροντας ότι« μάλλον κινούμαστε προς 14 και ιδανικά προς 21 Δεκεμβρίου» και προτείνοντας πως τα SMS θα πρέπει να παραμείνουν και κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, τονίζοντας μάλιστα πως « δεν μπορούμε να κάνουμε καν προβλέψεις».

« Τα στοιχεία αυτά δεν επιτρέπουν καμία πρόβλεψη γιατί δεν διανοούμαι ότι θα ανοίξουμε την κοινωνία έχοντας τα νοσοκομεία γεμάτα στο 88% στη χώρα και στη Θεσσαλονίκη στο 100% και έχοντας αυτό τον αριθμό των νεκρών. Επομένως, πρέπει να σημειώσουμε ότι είναι πολύ αργή η πτώση της πανδημίας. Ο κύριος λόγος είναι ότι υπήρξε τεράστια διασπορά στη διάρκεια του Οκτωβρίου και ο δεύτερος είναι ότι το lockdown που κάναμε δεν είναι πολύ αυστηρό, είναι λίγο light ας το πούμε έτσι και δεν βοηθάει στη γρήγορη αποκλιμάκωση της πανδημίας», δήλωσε επίσης ο καθηγητής, που ανέφερε χαρακτηριστικά ότι « η επικοινωνία μεταξύ οικογενειών, ενέχει τον κίνδυνο διασποράς», αφού τη δεδομένη χρονική στιγμή, « η σημαντική διασπορά γίνεται στα σπίτια».

Τέλος, ο κύριος Σύψας επισήμανε πως « το τέλος της πανδημίας θα έρθει, όταν καταφέρουμε να εμβολιάσουμε το 70% του πληθυσμού», και πως « θα αρχίσουμε να χαλαρώνουμε, όταν καταφέρουμε να εμβολιάσουμε τις ευπαθείς ομάδες».