Την απόλυτη καταδίκη τους στην υπόθεση του Νίκου Γεωργιάδη, πρώην βουλευτή της ΝΔ και στενού συνεργάτη του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για ασέλγεια σε βάρος ανηλίκων κατ’ εξακολούθηση, εκφράζουν οι πολίτες σύμφωνα με πανελλαδική έρευνα της Palmos Analysis για το Tvxs.gr. Συντριπτικά η κοινή γνώμη απορρίπτει και τη στάση της ΝΔ στην υπόθεση, καθώς διαφωνεί με τον ισχυρισμό της πως πρόκειται για “προσωπική υπόθεση”. Η μεγάλη πλειοψηφία απορρίπτει και τους ισχυρισμούς περί “σκευωρίας” των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ΝΔ και ΚΙΝΑΛ, για το σκάνδαλο Novartis.

Ads

Αναλυτικά, για την υπόθεση του Νίκου Γεωργιάδη, το 93% δηλώνει πως πρόσωπα που βαρύνονται με τέτοιες καταδίκες θα πρέπει να αποσύρονται οριστικά από την πολιτική δράση, ενώ το 92% δηλώνει πως τα κόμματα θα πρέπει να καταδικάζουν ρητά και κατηγορηματικά αυτά τα στελέχη.

Υπενθυμίζεται πως η ΝΔ σε ανακοίνωσή της απέφυγε να καταδικάσει τις πράξεις του Νίκου Γεωργιάδη μιλώντας για μια “αυστηρά προσωπική υπόθεση”. Με αυτή τη θέση συμφωνεί μόλις το 5% των ερωτηθέντων.

Ακόμη και η συντριπτική πλειονότητα των ψηφοφόρων της ΝΔ, συγκεκριμένα ποσοστό 94%, διαφωνεί με τη στάση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δηλώνοντας πως θα έπρεπε να υπάρξει ρητή καταδίκη.

Ads

image

image

image

image

Για το σκάνδαλο Novartis, το 66% δηλώνει πως στην υπόθεση εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα, έναντι μόλις του 16% που συμφωνεί με τον ισχυρισμό της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ περί σκευωρίας. Και σε αυτή την περίπτωση, η πλειοψηφία των ψηφοφόρων των κομμάτων της αντιπολίτευσης (44% της ΝΔ και 47% του ΚΙΝΑΛ) διαφωνούν με το αφήγημα των ηγεσιών.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η άποψη των πολιτών σχετικά με το αν θα υπάρξει τελικά τιμωρία των εμπλεκόμενων πολιτικών. Συγκεκριμένα η πλειονότητα, σε ποσοστό 69%, δηλώνει πως δεν πιστεύει ότι θα τιμωρηθούν οι πολιτικοί που εμπλέκονται, έναντι 23% που απαντάει πως θα υπάρξει τιμωρία τους για το σκάνδαλο. Μάλιστα η αντίληψη περί ατιμωρησίας φαίνεται να κυριαρχεί στους ψηφοφόρους και των τριών κομμάτων (ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΚΙΝΑΛ), σε ποσοστά από 60% έως 70%.

image

image

image

image

Η ταυτότητα της έρευνας

image