Η δημιουργία Εθνικού Συντονιστικού Οργάνου για τη διαχείριση του προσφυγικού αποφασίστηκε στην ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εσωτερικών. Στόχος η καλύτερη διαχείριση των ροών με διασπορά των προσφύγων και μεταναστών σε ειδικούς χώρους σε όλη την Ελλάδα. Προς αυτήν την κατεύθυνση, η κυβέρνηση ζήτησε τη συνδρομή της τοπικής αυτοδιοίκησης, ενώ οι δήμαρχοι ζήτησαν χρήματα και προσωπικό για να καλυφθούν οι πρώτες ανάγκες. Ήδη, σε ισχύ βρίσκεται το σχέδιο έκτακτης ανάγκης με χρήση νέων χώρων υποδοχής και φιλοξενίας.

Ads

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε υπό τον Παναγιώτη Κουρουμπλή, με τη συμμετοχή των Γιάννη Μουζάλα και Νίκου Τόσκα, αλλά και των πρόεδρων της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας, της Ενωσης Περιφερειών και εκπρόσωπου της Εκκλησίας.

Στόχος του Εθνικού Συντονιστικού Οργάνου θα είναι η καλύτερη συνεργασία και ο συντονισμός των υπηρεσιών του Κράτους και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Θα συμμετέχουν εκπρόσωποι από τον την Αστυνομία, το Λιμενικό, τον Στρατό, την Υγεία και Πρόνοια και την Πολιτική Προστασία.

Σε δηλώσεις τους μετά τη σύσκεψη ο κ. Κουρουμπλής και ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλας εμφανίστηκαν καθησυχαστικοί λέγοντας ότι σύντομα η κατάσταση θα είναι διαχειρίσιμη. «Θα οργανωθεί ο ανάλογος μηχανισμός και είμαστε βέβαιοι ότι η Ελλάδα από αυτή την ιστορία δεν θα έχει μόνο ευθύνες και βάρη, αλλά εκπέμπουμε ένα μήνυμα σε παγκόσμιο επίπεδο ότι αυτός ο τόπος παραμένει τόπος πολιτισμού και ανθρωπισμού», είπε ο κ. Κουρουμπλής. «Η αταξία η οποία παρατηρείται είχε ξαναπαρατηρηθεί και διορθώθηκε και αυτή την κατάσταση θα την διαχειριστούμε με την κοινωνία», δήλωσε ο κ. Μουζάλας.

Ζητήθηκε από τους εκπροσώπους των ΟΤΑ να γνωστοποιήσουν άμεσα τους χώρους που διαθέτουν στα διοικητικά όριά τους και που προσφέρονται για τη φιλοξενία προσφύγων, όπως κάμπινγκ, αθλητικές εγκαταστάσεις, κατασκηνώσεις, συνεδριακά κέντρα, εγκαταλειμμένα στρατόπεδα και εργοστάσια κ.λπ. Κατά προτίμηση οι χώροι αυτοί θα πρέπει να βρίσκονται πλησίον της εθνικής οδού Αθηνών – Ειδομένης. Σε πρώτη φάση οι χώροι θα χρησιμοποιηθούν για την άμεση φιλοξενία των προσφύγων ενω σε δεύτερη φάση θα οργανωθούν πιο μόνιμες δομές.

Ads

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και ο Πρόεδρος της ΕΝΑΕ ενημέρωσαν τους Υπουργούς για τις ανάγκες που προέκυψαν και τα προβλήματα με τον εγκλωβισμό των προσφύγων. Όπως επισήμαναν το βασικό και άμεσο πρόβλημα είναι η στέγαση των ανθρώπων αυτών. Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη κ. Αγοραστό το προσφυγικό έχει κοστίσει πάνω από 1,7 δισ ευρώ μέχρι τώρα στη χώρα μας.

Την Τετάρτη 2 Μαρτίου στις 11 το πρωί θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στην ΚΕΔΕ έπειτα από αίτημα της παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλα, προκειμένου να δοθούν απαντήσεις σε συγκεκριμένα κρίσιμα ερωτήματα, όπως: ο χρόνος παραμονής των προσφύγων – μεταναστών στα σημεία προσωρινής φιλοξενία, ο ανώτατος αριθμός των προσφύγων – μεταναστών που θα φιλοξενηθούν σε κάθε ένα σημείο και οι ανάγκες ανά περιοχή.

Σε λειτουργία οι πρώτοι χώροι άμεσης φιλοξενίας

Εν τω μεταξύ, οι πρώτοι τέσσερις χώροι του σχεδίου έκτακτης ανάγκης, άνοιξαν το πρωί και υποδέχτηκαν χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες. Στο νέο χώρο στο Ελληνικό, μεταφέρθηκαν συνολικά 1000 πρόσφυγες. Μεγάλες σκηνές έχουν στηθεί στον προαύλιο χώρο. Προτεραιότητα δόθηκε σε οικογένειες Αφγανών. Παράλληλα με τον νέο χώρο στο Ελληνικό και το δημοτικό Στάδιο στο Ίλιον, δύο νέοι χώροι λειτουργούν στο Κιλκίς, στις περιοχές Χερσό και Νέα Καβάλα.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις σε συνεργασία με την τοπική Αυτοδιοίκηση ανέλαβαν να διαμορφώσουν και το χώρο στο Πάρκο Αντώνης Τρίτσης στο Ίλιον. Οι σκηνές θα διατεθούν από διάφορους φορείς.

Προσωρινό καταφύγιο ο ΟΛΠ για χιλιάδες ανθρώπους

Την ίδια ώρα στον Πειραιά, η κατάσταση μεταβάλλεται ανάλογα με τις αφίξεις καραβιών και τον αριθμό των ανθρώπων που μεταφέρουν. Περίπου 2500 πρόσφυγες και μετανάστες θα διανυκτερεύσουν απόψε στους πέντε επιβατικούς σταθμούς αλλά και μέσα στα καράβια.

Από το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά το υπουργείο Υγείας το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων ΚΕΕΛΠΝΟ, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα αλλά και το Χαμόγελου του Παιδιού έχουν διαθέσει εξειδικευμένους γιατρούς, προκειμένου να παράσχουν ιατρική φροντίδα σε 24ωρη βάση στους μετανάστες και πρόσφυγες. Επίσης εθελοντικές οργανώσεις προσφέρουν τρεις φορές την ημέρα τροφή φρούτα και νερό.

Όπως ανέφερε στην Πρωινή Ζώνη της ΕΡΤ ο Υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας ο σχεδιασμός βασίζεται στο γεγονός ότι οι πρόσφυγες θέλουν να περάσουν από την Ελλάδα και όχι να μείνουν εδώ. «Έστω μια μέρα να μείνει ένας πρόσφυγας, πρέπει να του παράσχουμε στέγη και τροφή. Μιλάμε μόνο για διέλευση. Για παραπάνω μέρες, εβδομάδες κάνουμε κάτι με πιο μόνιμο χαρακτήρα», δήλωσε.

Εκτός από το Λιμάνι του Πειραιά, πρόσφυγες απορροφά και το Λιμάνι της Καβάλας ενώ το Λιμάνι Θεσσαλονίκης, μπορεί να γίνει λιμάνι υποδοχής προσφύγων και μεταναστών εφόσον όμως οργανωθούν πρώτα ικανές δομές.

Να σημειωθεί ότι και στην πλατεία Βικτωρίας, φτάνει σημαντικός αριθμός προσφύγων αναζητώντας διέξοδο. Εκτιμάται ότι περίπου 600 άτομα κυρίως Αφγανοί, Ιρανοί και Σύριοι βρίσκονται εκεί κάτω από άσχημες συνθήκες. Εθελοντές προσφέρουν όπως και ό,τι μπορούν. Στο σημείο βρέθηκαν και μέλη της ΜΚΟ ΠΡΑΞΙΣ, τα οποία έστησαν ένα πρόχειρο ιατρείο στο οποίο εξετάζουν ασθενείς, ενώ υπάρχει και παιδίατρος, ενώ μια ομάδα από το Ελληνικό Συμβούλιο Προσφύγων τους επισκέφτηκε για να ενημερώσει όσους επιθυμούν να ζητήσουν άσυλο, για το τι πρέπει να κάνουν. Προς το παρόν παραμένουν εκεί και εύχονται να τελειώσει το δράμα τους το συντομότερο δυνατό.

Μέσω του προγράμματος οικειοθελούς επιστροφής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, έχουν ήδη αποχωρήσει μέχρι στιγμής 3000 άνθρωποι. Οι νόμιμες διαδικασίες κινούνται και για όσους δεν δικαιούνται αιτήματος ασύλου, αλλά δεν φεύγουν από τη χώρα.

Πηγή: ΕΡΤ1