Στο στόχαστρο του διεθνούς Τύπου βρίσκεται ο Γιάνης Βαρουφάκης ο οποίος εξάλλου αποτελεί το κεντρικό πρόσωπο των διαπραγματεύσεων της χώρας με τους δανειστές της. Σήμερα τα ξένα πρακτορεία προχωρούν ένα βήμα περισσότερο αφού υποστηρίζουν ότι ο υπουργός Οικονομικών είναι πλέον «βαρίδι» για την ελληνική κυβέρνηση και προεξοφλούν την απομάκρυνσή του. Πάντως στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζουν την υποστήριξή τους στο πρόσωπο του Έλληνα ΥΠΟΙΚ ενώ για το θέμα αναμένεται να τοποθετηθεί και ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη που θα παραχωρήσει, σήμερα το βράδυ, στον Ενικό. 

Ads

Οι Financial Times μπήκαν πρώτοι στο χορό των επιθέσεων εναντίον του Έλληνα υπουργού Οικονομικών. Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης είναι απομονωμένος τόσο στις Βρυξέλλες, όσο και στην Αθήνα. Μάλιστα επικαλείται δήλωση «ανώτερου αξιωματούχου» από την Αθήνα που υποστηρίζει ότι «η σύνοδος στη Ρίγα ενδεχομένως να οδηγήσει στην παράκαμψη του, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας και ο αντιπρόεδρος Γιάννης Δραγασάκης αναλαμβάνουν περισσότερο δράση».

Επίσης «άτομο προσκείμενο στην ελληνική κυβέρνηση» υποστηρίζει, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης έχει γίνει βαρίδι για την κυβέρνηση και ο Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζεται να τον εγκαταλείψει σύντομα. Το σύντομα προσδιορίζεται «όταν θα έχει επιτευχθεί ενδιάμεση συμφωνία με τους πιστωτές και προτού ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το νέο πρόγραμμα στήριξης». 

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg έξαλλοι με το Γιάνη Βαρουφάκη είναι και οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης. Το πρακτορείο αναφέρεται στην επίθεση του Σλοβάκου ΥΠΟΙΚ, Πέτερ Καζιμίρ προς το Γιάνη Βαρουφάκη και υποστηρίζει ότι στο eurogroup «δεν πρόκειται να ανεχτούν άλλο από αυτό που χαρακτηρίζουν σαν ένα στιλ φροντιστηρίου από τον καθηγητή οικονομικών και την αποτυχία του να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις του».

Ads

Την ώρα πάντως που ο διεθνής Τύπος εξανίσταται στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ καλύπτουν πλήρως τον υπουργό Οικονομικών. «Ο Γιάνης Βαρουφάκης έχει τη θερμή υποστήριξη μας» σημείωσε σήμερα στο ΣΚΑΙ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Βίτσας. 

Δημόσια στήριξη αναμένεται και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης «είναι εκείνος που εκπροσωπεί τη χώρα στο Eurogroup και θα εξακολουθήσει να το κάνει».