Την ανάγκη επιτάχυνσης των εργασιών της εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση Siemens ώστε να ολοκληρωθούν οι εργασίες της στις 17 Μαΐου επισήμανε στην εισήγησή του ο πρόεδρος της Επιτροπής Σήφης Βαλυράκης. Η επιτροπή προσανατολίζεται προς την επιτάχυνσης πρόσκλησης και ακρόασης πολιτικών προσώπων, με την αρχή να φαίνεται να είναι για τα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας.

Ads

Στην προοπτική αυτή πρώτοι αναμένεται να εξεταστούν πολιτικοί που έχουν ήδη ζητήσει με προσωπικά τους έγγραφα αιτήματα να καταθέσουν: ο πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο πρώην υπουργός Γιάννης Κεφαλογιάννης, οι πρώην, επίσης, υπουργοί Χρήστος Μαρκογιαννάκης και Χρήστος Βερελής.

Έχει ήδη κατατεθεί ως αίτημα εξ αρχής να καταθέσουν όλοι οι διατελέσαντες υπουργοί υπεύθυνοι για τον ΟΤΕ καθώς και τις Μεταφορές (για το σκέλος ΟΣΕ, Προαστιακού), οι κατά καιρούς υπουργοί Δημοσίας Τάξεως και Αμύνης που χειρίστηκαν την υπόθεση παραγγελίας του συστήματος ασφαλείας των ολυμπιακών αγώνων C4 I, καθώς και της αλλαγής στην πορεία των όρων της συμβάσεως, προκειμένου να καταστεί δυνατή η τμηματική παραλαβή του έργου.

Παράλληλα, έχουν αρχίσει και καταφθάνουν στην επιτροπή λογαριασμοί που έχουν ανοιχτεί ήδη από τη Δικαιοσύνη, ή από την επιτροπή για την καταπολέμηση νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, κυρίως από την Ελβετία.

Ads

Σήμερα κατέθεσαν στην επιτροπή οι αρχηγοί της ΕΛΑΣ, αντιστράτηγος Λευτέρης Οικονόμου, του Πυροσβεστικού Σώματος αντιστράτηγος Στέλιος Στεφανίδης και του Λιμενικού Σώματος, αντιναύαρχος Θανάσης Μπούσιος αναφορικά με την παραλαβή και τη λειτουργικότητα του συστήματος ασφαλείας C4 Ι. Όπως έγινε γνωστό, οι τρεις αρχηγοί επιβεβαίωσαν προβλήματα λειτουργικότητας και διασύνδεσης του συστήματος, αποφεύγοντας τις καθησυχαστικές θετικές κρίσεις των μελών της επιτροπής παραλαβής του συστήματος που εξετάστηκαν πριν τις διακοπές του Πάσχα.

Τα «πυρά» μελών των επιτροπής από όλες τις πτέρυγες προκάλεσε η επιστολή που απέστειλε στην επιτροπή ο πρόεδρος του ΟΤΕ Παναγής Βουρλούμης, με την οποία γνωστοποιεί την απόρριψη από το διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού της πρότασής του για να διενέργεια από τον ΟΤΕ κοστολογικού επανελέγχου των προγραμματικών συμφωνιών του ΟΤΕ με τη Siemens. Στην επιστολή αναφέρεται ότι αφού αμφισβητήθηκαν από την εξεταστική τα αποτελέσματα προηγούμενων ελέγχων που διενήργησε ο ΟΤΕ, τίποτε δεν διασφαλίζει ότι δεν θα επαναληφθεί το ίδιο και ως εκ τούτου προτείνει στην εξεταστική να πληρώσει η ίδια ελεγκτή με τη διαβεβαίωση την παροχή από τον ΟΤΕ κάθε δυνατής διευκόλυνσης.

Η επιστολή Βουρλούμη χαρακτηρίστηκε προσβλητική και μειωτική για τη Βουλή και την επιτροπή και αποφασίστηκε να υπάρξει σκληρή απάντηση, ότι ο ίδιος είχε δεσμευθεί και αναλάβει ενώπιον της εξεταστικής τον επανέλεγχο, ενώ αποφασίστηκε να ζητηθεί από τους εποπτεύοντες τον οργανισμό υπουργούς να ζητήσουν από ανεξάρτητο εμπειρογνώμονα τον επανέλεγχο.