Με τη δήλωση ότι «υπάρχουν εκφράσεις αλληλεγγύης από τη μεριά της ΕΕ, αλλά και δυσκολίες που προκύπτουν από τους θεσμούς της» ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, συντηρεί την εκδοχή προσφυγής της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. «H προσφυγή στο ΔΝΤ είναι μια δυνατότητα που δεν αποκλείουμε, με δεδομένο πως όταν χρειαστεί θα πρέπει να δανειστούμε με τους όρους και τις συνθήκες που αρμόζουν σε μια ευρωπαϊκή χώρα», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής.

Ads

«Στη Σύνοδο η Ένωση θα λάβει πολύ σημαντικές αποφάσεις, αλλά το ίδιο θα πράξει και η Ελλάδα», πρόσθεσε χαρακτηριστικά από τη Βουδαπέστη, αναφερόμενος στις επικείμενες ευρωπαϊκές διαβουλεύσεις της 25ης Μαρτίου (σημειώνεται ότι ο κ. Πεταλωτής δήλωσε ότι δεν υπάρχει χρονική «κόκκινη» γραμμή αναφορικά με το ενδεχόμενο προσφυγής της χώρας στο ΔΝΤ). Με την ίδια παρέμβαση, στο πλαίσιο εκδήλωσης του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ουγγαρίας, ο κ. Παπανδρέου υπερασπίστηκε την ανάγκη για «ενδυνάμωση των Σοσιαλιστών της ΕΕ», οι οποίοι «είναι πιο έτοιμοι για αλλαγές στην ΕΕ, το Διεθνές Τραπεζικό Σύστημα και τις Διεθνείς Αγορές». Γενικότερα, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε αναγκαίο τον καλύτερο συντονισμό σε θέματα οικονομικής πολιτικής και θεσμικών οργάνων παροχής βοήθειας σε χώρες – μέλη που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

«Πρέπει να δουλέψουμε μαζί με τους πολίτες για τις αλλαγές, έτσι ώστε η οικονομία από τη μια να γίνει πιο ανταγωνιστική, ενώ από την άλλη να υπάρξει η εγγύηση ότι το Σύστημα Υγείας, το Ασφαλιστικό Σύστημα, αλλά και το σύστημα της Δημόσιας Διοίκησης θα είναι λειτουργικό και βιώσιμο», διαμήνυσε παράλληλα, εκτιμώντας ότι οι Έλληνες πολίτες «στο τέλος της κρίσης θα έχουν αποκτήσει περισσότερη ισχύ».

«Προχωρήστε με το Πρόγραμμα Σταθερότητας», δήλωσε -απευθυνόμενος στον κ. Παπανδρέου- ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Γκόρντον Μπαϊνάι, ο οποίος ευχήθηκε επιτυχημένη συνεργασία για την έξοδο από την κρίση.

Ads

Πρόγραμμα τύπου ΔΝΤ χωρίς τους πόρους του

Στο μεταξύ, ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, Άνχελ Γκουρία, ο οποίος συναντήθηκε χθες με τον πρωθυπουργό, εξέφρασε την άποψη ότι το ΔΝΤ δεν θα πρέπει να θεωρείται ταμπού από την ελληνική κυβέρνηση. Μίλησε για μια σημαντική εναλλακτική δυνατότητα -σε περίπτωση που δεν χορηγηθεί ευρωπαϊκή βοήθεια- είτε με τη μορφή εγγυήσεων για τη λήψη δανείων, είτε με κάποια μορφή απευθείας στήριξης.

Υπέρ της προσφυγής της Ελλάδας στο ΔΝΤ τάχθηκε -με δηλώσεις του στο Βήμα- και ο Ζαν Πιζανί – Φερί, διευθυντής του ευρωπαϊκού think tank, Bruegel, σύμβουλος του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μανουέλ Μπαρόζο αλλά και του Γάλλου προέδρου, Νικολά Σαρκοζί: «Ενώ η Ελλάδα έχει πλέον υιοθετήσει ένα πρόγραμμα απόλυτα συμβατό προς τους βασικούς άξονες του ΔΝΤ, λόγω της άρνησής της να προσφύγει σε αυτό, δεν ωφελείται από τα χρήματά του».

«Οι λόγοι για τους οποίους η ΕΕ δεν αφήνει προς το παρόν την Ελλάδα να καταφύγει στο ΔΝΤ είναι κυρίως συμβολικοί και πολιτικοί. Φοβάται το πολιτικό κόστος αυτής της επιλογής, χωρίς ωστόσο να είναι σε θέση να προτείνει μια αποτελεσματική εναλλακτική λύση», προσθέτει.