Για κίνδυνο περικοπών σε χιλιάδες συντάξεις χηρείας που καταβάλλονται σε δικαιούχους που προέρχονται από τον Ιδιωτικό Τομέα, κάνει λόγο το Ενιαίο Δίκτυο των Συνταξιούχων, ζητώντας ειδική νομοθετική παρέμβαση από την κυβέρνηση.

Ads

Το Δίκτυο υπογραμμίζει ότι έως τώρα, η διάταξη που ορίζει πως οι συντάξεις χηρείας θα χορηγούνται στο 70% του αρχικού ποσού για μία τριετία και μετά θα υποχωρούν στο ήμισυ, εφαρμόζεται μόνο για όσους προέρχονται από το Δημόσιο Τομέα και από τον ΟΓΑ. Το εν λόγω μέτρο χαρακτηρίζεται ως «άδικο» και ως εκ τούτου, τονίζεται ότι δεν πρέπει η κυβέρνηση να το επεκτείνει στον ιδιωτικό τομέα.

Αντίθετα, οι συνταξιούχοι ζητούν να αλλάξει ο νόμος και να επιστραφούν τα χρήματα που περικόπηκαν στους δικαιούχους από το 2020 και μετά. Σε αντίθετη περίπτωση, αν δηλαδή το μέτρο επεκταθεί και στον ιδιωτικό τομέα, τότε τονίζεται ότι «υπάρχει ο κίνδυνος να είναι δεκάδες χιλιάδες οι δικαιούχοι που θα τύχουν νέων περικοπών στις συντάξεις χηρείας που λαμβάνουν, ενώ θα κληθούν να επιστρέψουν και αναδρομικά ποσά προς τα Δημόσια Ταμεία, καθώς το μέτρο θα έπρεπε να είχε εφαρμοστεί από τον Οκτώβριο του 2020».

Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο μέτρο, θεσμοθετήθηκε το 2016 εν μέσω μνημονίων.

Ads

Όπως αναφέρουν οι δημοσιογραφικές πληροφορίες, οι δικαιούχοι συντάξεων χηρείας μετά την τριετία – σύμφωνα με τον νόμο – θα χάνουν τη μισή παροχή σε περίπτωση ανάληψης εργασίας ή συνταξιοδότησης (από το 70% της σύνταξης του άμεσα ασφαλισμένου στο 35%).

Η συγκεκριμένη περικοπή εφαρμόζεται ήδη στο Δημόσιο και ακόμη δεν έχει επεκταθεί στους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα. Πρόκειται, όπως αναφέρουν Τα Νέα, για μια διάταξη που έχει προβληματίσει ιδιαίτερα την κυβέρνηση, η οποία φοβούμενη το πολιτικό κόστος δεν έχει ακόμη αποφασίσει πότε θα τη φέρει. Πάντως, νομικοί εκτιμούν ότι η κυβέρνηση θα κληθεί να καταθέσει τη ρύθμιση καθώς αν προσφύγουν οι δημόσιοι υπάλληλοι δικαστικά, θα κληθεί να τους επιστρέψει αναδρομικά τα ποσά της παρακράτησης.

Στην πράξη, οι αποδοχές θα περιορίζονται στο 35% της σύνταξης του θανόντος, καθώς η περικοπή του 50% που ορίζει ο νόμος αναφέρεται στο 70% της σύνταξης του άμεσα ασφαλισμένου που λαμβάνει ο χήρος ή η χήρα.