Για αυθαίρετη και αντισυνταγματική αναβίωση καταργημένων διατάξεων σχετικά με το συνταξιοδοτικό εγκαλούν τη διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος συνταξιούχοι του ιδρύματος, οι οποίοι ζητούν ακόμη και την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ads

Ειδικότερα, στις 17 Δεκεμβρίου, η συνταξιουχική παράταξη της ΤτΕ, «Εν Δράσει», ανακοίνωσε, ότι προκειμένου η Τράπεζα της Ελλάδος «να απαλλαγεί από το κόστος επανυπολογισμού των συντάξεων ΟΛΩΝ των παλαιών συνταξιούχων, αναβίωσε τις ρητά καταργημένες, με το άρθρο 27 του νόμου Κατρούγκαλου, διατάξεις του νόμου Λοβέρδου, διαχωρίζοντας αυθαίρετα και αντισυνταγματικά, με την απόφαση του Σ.Α. της 22.11.2019, τους συνταξιούχους σε συνταξιοδοτηθέντες πριν ή μετά την 1.1.2015.

»Με τον τρόπο αυτό περιόρισε  τον υπολογισμό των συντάξεων στο σύνολο των αποδοχών επί των οποίων καταβάλαμε εισφορά μόνο για όσους συνταξιοδοτήθηκαν μετά την 1.1.2015, αδιαφορώντας για την παραβίαση της συνταγματικής αρχής της ισότητας των ασφαλισμένων  και   υποβαθμίζοντας  όσους συνταξιοδοτήθηκαν πριν την 1.1.2015  ακόμα  και από ομοβάθμους τους, οι οποίοι κατέβαλαν μικρότερο ασφάλιστρο και σε προκαθορισμένο πλαφόν ασφαλιστέων αποδοχών για τη σύνταξή τους  (ασφαλισμένοι μετά την 1.1.1993)!».

Οι συνταξιούχοι καταγγέλουν ότι ο Διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, «με τη συναίνεση των συνδικαλιστών που συμμετέχουν στο Σ.Α., επέλεξε την παραπάνω παρανομία, διότι αν  εφάρμοζε, ως όφειλε, τις γενικές διατάξεις περί Εθνικής και Ανταποδοτικής σύνταξης, θα έπρεπε να σταματήσει από 1.1.2019 και τις τρεις κρατήσεις (4024/2011, 4051/2012 και 4093/2012). Αντιθέτως, συνεχίζει να μας εμπαίζει «νομιμοποιώντας» με την πρακτική αυτή τη διατήρηση ακόμα και των δύο περικοπών (4051/12 και 4093/12)  που έχουν κριθεί αντισυνταγματικές από το 2015!!!».

Ads

Είχε προηγηθεί, στις 7 Νοεμβρίου, επιστολή προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, από επτά συνταξιούχους της Τράπεζας της Ελλάδος. Όπως αναφέρει η Εφημερίδα των Συντακτών, οι υπογράφοντες (μεταξύ των οποίων ο Θεοχ. Παπαμάργαρης, πρώην υπουργός Εργασίας, πρώην πρόεδρος της ΟΤΟΕ και τέως διευθυντής σύμβουλος της Διεύθυνσης Οικονομικών Μελετών της ΤτΕ, ο Π. Σπ. Μομφεράτος-Ιγλεζέλης, τέως οικονομικός εμπειρογνώμονας της Διεύθυνσης Οικονομικών Μελετών της ΤτΕ και πρώην επιτετραμμένος της Διεύθυνσης Οικονομικών Μελετών της ΤτΕ, ο Θεοδ. Στρίμπερης, τέως υποδιευθυντής ΤτΕ και πρώην Επίτροπος για τα Διευρωπαϊκά Οδικά Δίκτυα στα Βαλκάνια στην ASECAP, o K. Eυσταθίου, πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων της ΤτΕ, η Ιουλία Βαξεβανάκη, μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Συνταξιούχων της ΤτΕ), ζητούν συνάντηση με την ηγεσία της ΕΚΤ προκειμένου να παραθέσουν συγκεκριμένα στοιχεία που, κατά τη γνώμη τους, αποδεικνύουν ότι κατά τη διάρκεια της επιβολής των τριών προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής (2010- 2018) και η αυτονομία της ΤτΕ παραβιάστηκε και οι κανόνες νομισματικής χρηματοδότησης του Δημοσίου από την τράπεζα ποδοπατήθηκαν.

«Αυτές οι παραβιάσεις πραγματοποιήθηκαν χωρίς τη συμβουλή και τη γραπτή έγκριση της ΕΚΤ. Ευθύνη έχουν όλοι όσοι διετέλεσαν υπουργοί Οικονομικών και κυρίως ο νυν διοικητής της ΤτΕ, υπουργός Οικονομικών της περιόδου 2012-2014, Γ. Στουρνάρας», επισημαίνεται στην επιστολή. «Είναι ύψιστης σημασίας να συμβάλουμε όλοι αποφασιστικά ώστε να σταματήσει, το συντομότερο δυνατό, αυτή η απαράδεκτη κατάσταση και να αποκατασταθεί η αξιοπρέπεια του προσωπικού της ΤτΕ» καταλήγει η επιστολή, καταγγέλλοντας τον κ. Στουρνάρα για α λα καρτ εφαρμογή των κανόνων του Ευρωσυστήματος.

Η ΕΦΣΥΝ σημειώνει, ότι στην τροποποίηση που έχει αποσταλεί προς έγκριση προς τον κ. Βρούτση, περιλαμβάνεται και εφαρμογή τού εκάστοτε πλαφόν σύνταξης να γίνεται από την ΤτΕ, ώστε διευθυντές και στελέχη της τράπεζας να αναθερμάνουν την προσδοκία τους για την αύξηση από το ποσόν των 2.773,40 ευρώ που είναι σήμερα σε 4.608 ευρώ…