Να βρει άμεσα λύση σχετικά με το ζήτημα των διαγνωστικών κέντρων, που έχουν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας, ζητά από το υπουργείο Υγείας η Επιτροπή Αγώνα Ασθενών Χρονίων Παθήσεων, η υγεία των οποίων εξαρτάται άμεσα από τον τακτικό έλεγχο των ζωτικών τους οργάνων. Η εκπρόσωπος της Επιτροπής, Λέτα Βασιλοπούλου, μιλώντας στο tvxs.gr, κρούει επίσης τον κώδωνα του κινδύνου σε ό, τι αφορά τον σχεδιασμό του υπουργείου Παιδείας να «κόψει» από τις ιατρικές συνταγές τα πρωτότυπα σκευάσματα ώστε να συνταγογραφούνται μόνο τα γενόσημα, κάτι που θα έχει απρόβλεπτες συνέπειες στην υγεία των χρόνια πασχόντων. 

Ads

Λόγω της επίσχεσης εργασίας στην οποία προχωρούν από τη Δευτέρα εργαστηριακοί γιατροί και διαγνωστικά κέντρα, όσοι ασθενείς του ΠΕΔΥ χρειαστεί να υποβληθούν σε εξετάσεις θα πρέπει να πληρώσουν το αντίτιμο εξ ολοκλήρου. «Οι διαγνωστικές εξετάσεις είναι πολύ σημαντικές για τους ασθενείς με χρόνιες παθήσεις, καθώς λόγω των φαρμάκων που λαμβάνουν μπορεί να επηρεαστούν τα ζωτικά όργανα, όπως τα νεφρά και το συκώτι. Γι΄αυτό και πρέπει να γίνονται συχνότερα», σημειώνει η Λέτα Βασιλοπούλου.

«Δεν είναι παιχνίδι, πρέπει να γίνεται έλεγχος για το πώς επιδρούν τα φάρμακα στα ζωτικά μας όργανα», τονίζει. Επομένως, «απαιτούμε από το υπουργείο  Υγείας να λύσει άμεσα το θέμα των διαγνωστικών κέντρων», αναφέρει.

«Να βρουν τον τρόπο. Εξάλλου χρωστούν πολλά χρήματα στα κέντρα, δεν μπορούν να δουλεύουν τσάμπα», προσθέτει η εκπρόσωπος της Επιτροπής Αγώνα Ασθενών με Χρόνιες Παθήσεις.

Ads

Παράλληλα, επισημαίνει ότι οι ασθενείς με χρόνιες παθήσεις έχουν θορυβηθεί από το σχεδιαζόμενο από το υπουργείο Υγείας «μπλοκάρισμα» των προτότυπων φαρμάκων, προκειμένου οι ασφαλισμένοι να προμηθεύονται αποκλειστικά γενόσημα φάρμακα. «Δηλαδή, όταν για μία πάθηση θα υπάρχει πρωτότυπο και γενόσημο φάρμακο, το πρωτότυπο δεν θα συνταγογραφείται πλεόν και θα το πληρώνει ο ασθενής, αν δεν επιλέξει, αναγκαστικά, το γενόσημο», τονίζει.

Η ίδια εξηγεί ότι «τα γενόσημα που έρχονται από το εξωτερικό δεν είναι επαρκώς ελεγμένα». Επιπροσθέτως, σημειώνει, «οι θεράποντες ιατροί δεν συνιστούν πολύ εύκολα γενόσημα σε σοβαρές και χρόνιες παθήσεις», διότι «άλλο πράγμα ένα αντιφλεγμονώδες και άλλο ένα φάρμακο π.χ. για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα ή τον καρκίνο».

Εκτός αυτού, υπάρχει και το ζήτημα το παρενεργειών. «Όταν ένας ασθενής με χρόνια πάθηση παίρνει ένα φάρμακο και για αρκετά χρόνια λειτουργεί στην καθημερινότητά του, για ποιο λόγο να τον υποχρεώσεις να πάει σε ένα πιο φθηνό φάρμακο, το οποίο μπορεί να επιφέρει μια οποιαδήποτε παρενέργεια σε ζωτικά του όργανα;», αναρωτιέται η κ. Βασιλοπούλου.

Μάλιστα, αναφέρει ότι υπήρξαν μέλη της Επιτροπής που «για οικονομικούς λόγους δοκίμασαν τα γενόσημα φάρμακα και μετά την εμφάνιση παρενεργειών “επέστρεψαν” στα πρωτότυπα». Όμως και τότε «για να εξοικονομούν χρήματα έπαιρναν τα φάρμακα κάθε δεύτερη ημέρα αντί για κάθε ημέρα». 

«Άλλοι, έχουν φτάσει σε τέτοιο σημείο απελπισίας, που σταματούν τη θεραπεία, ώστε να χειροτερέψουν και να πληρούν τα κριτήρια της αναπηρίας κατά 67%», υπογραμμίζει η εκπρόσωπος της Επιτροπής. «Είναι γνωστό ότι δεν δίνονται ποσοστά αναπηρίας, όταν στέκεται κανείς, έστω και θεωρητικά, στα πόδια του», συμπληρώνει.

Τέλος, η εκπρόσωπος της Επιτροπής Αγώνα Ασθενών με Χρόνιες Παθήσεις, τονίζει ότι χρειάζεται «να βρεθεί άμεσα λύση για την περίθαλψη και την κάλυψη των ιατρικών αναγκών των ανασφάλιστων χρόνια πασχόντων και φυσικά όλων των ασθενών».