Ενδεικτικός της τραγικής κατάστασης που επικρατεί στην αγορά εργασίας είναι ο χαμός που καταγράφεται στην πλατφόρμα της «Εργάνη» για τη δήλωση από εργοδότες των εργαζομένων των οποίων οι συμβάσεις τέθηκαν σε αναστολή βάσει των αποφάσεων της κυβέρνησης. 

Ads

Οι εργοδότες εισέρχονται στην Εργάνη και μέσω της καρτέλας «Ειδικά έντυπα» διαλέγουν την επιλογή «Δηλώσεις Αναστολής Δραστηριοτήτων Εργοδοτών», συμπληρώνοντας τα απαραίτητα πεδία. Είναι χαρακτηριστικό πως με το άνοιγμα της πλατφόρμας υποβλήθηκαν 356 φόρμες από εργοδότες, ενώ ανά λεπτό λειτουργίας κατατίθονταν 100 νέες!

Σημειώνεται πως εκτός από τους εργαζόμενους στους οποίους έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας, οι επιχειρήσεις – εργοδότες θα συμπεριλάβουν στην υπεύθυνη δήλωση και τους  εργαζόμενους των οποίων η σύμβαση εργασίας έχει λυθεί από 1ης Μαρτίου 2020 έως 20 Μαρτίου 2020, είτε με καταγγελία από τους  ίδιους είτε με οικειοθελή αποχώρηση του εργαζόμενου.

Η διαδικασία για τις επιχειρήσεις που ανέστειλαν τη λειτουργία τους θα διαρκέσει ως το τέλος του μήνα, ενώ για τις επιχειρήσεις που πλήττονται η διαδικασία είναι «ανοικτή», καθώς προστίθενται και νέοι ΚΑΔ.

Ads

Από την 1η Απριλίου θα ανοίξει και η ειδική πλατφόρμα για τους εργαζόμενους, οι οποίοι σε αντίστοιχη ηλεκτρονική φόρμα – υπεύθυνη δήλωση θα συμπληρώσουν (εκτός των προσωπικών τους στοιχείων, τα οποία αντλούνται αυτόματα από το Π.Σ. «Εργάνη») τα στοιχεία του προσωπικού τους τραπεζικού λογαριασμού IBAN, καθώς και τον αριθμό πρωτοκόλλου καταχώρισης της υπεύθυνης δήλωσης του εργοδότη στο Π.Σ. «Εργάνη».